BIST 9.722
DOLAR 32,55
EURO 34,98
ALTIN 2.425,86
HABER /  GÜNCEL

Arınç'tan olay ses kaydı için çok önemli açıklama

Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Dışişleri Bakanlığının dinlenmesi ve tapenin ardından Youtube yasağını gazeteciler ile yaptığı basın toplantısında değerlendirdi.

Abone ol

Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Dışişleri Bakanlığının dinlenmesi ve tapenin ardından Youtube yasağını gazeteciler ile yaptığı basın toplantısında değerlendirdi.

Arınç'ın konuşmasından satır başları şöyle:

"DÜN AKŞAM BİR REZALET YAŞANDI"

Dün akşam büyük bir rezalet yaşandı, alçaklık icra edildi. Türkiye devletine karşı sır mahiyetinde olması gereken bir toplantı ortam dinlemesiyle elde edildi. Şahısla ilgili her şeyi söylersiniz, o kişi bundan üzülür. Yapacağı bir şey varsa yapar. Onun şahsını ilgilendirir.

FACEBOOK DA KAPANACAK MI?

Twitter ve Youtube'un kapatılması ile iligli bir soruyu yanıtlayan Arınç, "Sırada Facebook da mı var?" sorusuna ise "Biz hükümet olarak halkın gururundan, onurundan sorumluyuz. Bir vatandaşımızın gururu incinecek, sen şirket olarak ben karıma bakarım diyeceksin. Böyle bir şey olmaz. Facebook için bir çalışma yok. Ama önemli olan bizim hukukumuza uyulması. Hukukumuza uyulmazsa kapatılma da düşünülür" yorumunu yaptı.

"BUGÜN DEVLETE İHANET VAR"

Ama bugün devlete ihanet, açıkça casusluk var. En gizli kalması gereken bilgi ortam dinlemesiyle dinlenebiliyor. Kimdir, neresidir, hangi ülkedir, hangi alçaktır? Buna cevap verebilecek durumda değilim. Ben de yetkimi kullandım ve akşam 18’den itibaren geçici yayın yasağı getirdik. Milletini seven bu ülkenin insanı doğru şeyler yazmış ama maalesef ana muhalefet lideri ve bazıları söz konusu Suriye olunca onun sevgisini ceplerine koymuş, öyle konuşuyorlar.

'SURİYE - EL KAİDE - IŞİD İSTİFADE EDER'

Konuşmalar büyük ihtimalle gerçek. Bundan Suriye, El Kaide, IŞİD istifade eder. Mahir Kaynak eski istihbaratçıdır. Şöyle der. Bu olay kimin işine yarar? Bunu bilirseniz bu işi kimin yaptığını da bilirsiniz. Suriye uçağımızı düşürdü, Akçakale’yi bombaladı, onlarca insan öldü. Biz de angajman kurallarını değiştirip vurduk. Bir ana muhalefet liderinin sorumluluk taşıması gerekir. Bu devletin beka meselesidir. Devletin güvenliğine ait bir şeyi yayınlamak suç, cinayet demesi gerekirken Youtube’a erişim neden engellendi demek hangi akla sığar, kime hizmet eder.

AMAÇLARINA ULAŞAMAYACAKLAR

Amaçlarına ulaşamayacaklar. Bu hükümet gitsin, yerel seçimleri kaybetsinler sonra önümüzde cumhurbaşkanlığı seçimi var, genel seçim var. Hepsinde kaybetsinler isteniyor. Ama olmayacak. Başaramayacaklar. Başbakan'a halkımız sahip çıkıyor.

Ben onlara hep sesleniyorum. %20'den az alırsan bırakır mısın genel başkanlığı diyorum Bahçeli'ye. Hesap yapmayı iyi bilir. Çıkartır, böler, tanjant, kotanjant... İktidar tarihini söylemeyi bilir. Biz büyükşehirlerde, yine birinci olacağız. Bursa'ya güveniyoruz. Yeter ki seçim sonuçları halkımızın görmek istediği şekilde sonuçlansın.

SORU VE CEVAPLAR

Soru: 17 Aralık sonrasında pek çok polisin yeri değiştirildi. Ama ortam dinlemelerinin devam ettiği görülüyor. Nasıl bir uygulama yapılacak.

Doğrudur 17 Aralık'ta bir şebeke oraya çıktı. Bir kısmı tanıdığımız, bir kısmı bilmediğimiz insanlar. yolsuzluk iddiası kötü bir şey mi? Hayır. Her zaman oldu kamuda da siyasetçilerde de oldu. Gerçekten yolsuzluk yapıldığını düşünüyorsak, bunu araştıralım diyen insanın elini öperiz. Ancak bu iddiaları saf temiz olarak ortaya koymak yerine, siyasi bir operasyon gerçekleştirmek isteyen varsa... Bu hükümeti devirmek için kullanılan bir operasyonsa, bunu yapanları ortaya çıkartmak lazım. Yolsuzlukla da ilgili adli yargı sürecini başlatmak lazım.

Bu fevkalade karmaşık bir mesele. Dışişlerindeki bir konuşmayı dinlemeye buradakilerin aklı yetmez. Nereye kadar uzanıyor, kim yapmış olabilir bunu araştıracağız. Telefon dinlemesine alışmıştık da... Buraya kadar sızmış bir yapı MGK toplantılarını da dinlemiş olabilir. Bunları yapanlar bulunacak, halkımız da bu oyunu bozacak. Hiç şüpheniz olmasın.

Soru: Ortam dinlemesi, güvenliğinden endişe ettiğimiz devletin zaafiyet içinde olduğunu göstermiyor mu? İkincisi MİT sızdırdı deniliyor?

Ortam dinlemesi mümkün. Bakan odasının güvenliği kontrol ediliyordur. Ama biz bu toplantıları yerin 4 kat altında mı yapacağız. Konuşmayacak mıyız, işaret diliyle mi konuşacağız. Ama unutmayın kriptolu telefonlar bile dinleniyor. Normal ve geçerli usullerle yapılmış bir toplantı ne kadar samimi ise bunu dinleyip istifade etmeye çalışmak o kadar büyük suçtur. Hırsızın hiç mi kabahati yok. Genelkurmay temsilcisi, MİT Müsteşarı Bakan'a aman ha burası dinleniyor olabilir mi diyecek? Bu utanç verici değil mi? Bu kadar ders bize yeter güvenlikli alanları güçlendirmeliyiz diyeceğiz. MİT müsteşarı da o konuşmanın içinde. MİT'in  sızdırması akla zarar. Ama MİT'in içinde de bir grup olabilir denilebilir. Hayal alami geniş insanlar olabilir. Bunların bir kısmı da gerçek olabilir.

Soru: Paralel yapı ile hükümetin 2002'den beri bir yol arkadaşlığı olduğu ortada. Bu zarar verici bir duruma gelince bir öz eleştiri yapıyor musunuz?

Şüphesiz doğru. Sadece 2002 değil. Ben 1970'lerin sonundan beri bu insanlarla bir arada bulundum. Ben geçen sene Mayıs ayında bizzat giderek görüştüm. Zaman zaman telefon görüşmelerimiz oldu. Bunlardan dolayı ben bugün karşılaştığımız olaylara bakıyorum. Böyle bir şeyin olacağını, AKPartiyi devirmek için eylemler içinde olacağını birisi söylese inanmazdım. Biz hizmet gördük, okulları gördük. Siyasi amaçlı hiç bir şey görmedim. Hocaefendinin partiler üstü bir insan olduğunu, hükümete dua ettiğini söylemiştim. ancak o gruba mensup olduğunu bildiğimiz insanların siyasi amaçları olduğunu gördük. Bunu görmedim diyemez kimse.

Soru: 17 Aralık'tan sonraki olaylar kimin işine yaradı bir teamülüüz var mı? İkincisi Gezi süreci sonrasında yaşananlara bağlı, muhalefete yönelik bir eylem planınız var mı?

Gezi'nin amacı Türkiye'yi yönetilemiyor kılmaktı. Türkiye'deki istikrar bitsin, siyasi istikrar biterse ekonomik istikrar da biter diye... Türkiye'de nereye gidiyoruz karmaşası çıkar... Bunları amaçlayanlar sigarasını yakmak için komşusunun evini yakmaya benzetebiliriz. İktidar olmak doğru bir amaç, ama demokratik yollarla olması lazım. Bu hükümet gitsin de ben de siyasi iktidar yolu bulayım diyen insan çok ahlaklı bir iş yapmıyor demektir. Dün yaşanan olay bile Türkiye'nin ekonomisini sarsmadı. Gezi olayları küçücük bir masum olaydı. Oradan büyüdü, başkalarının eline geçti. Bizm bu olaylar karşısında dikkatli olmamız lazım. Mesele ağaç meselesi değil sen hala anlayamadın mı tweetinden sonra kaybedilen canları görmemiz lazım. Ukrayna'da demokrasi isteyenler AB isteyenler yola döküldü sonra Kırım ellerinden koptu gitti. Gezi olsun başkası olsun, hükümet meseleye hakimdir, güçlüdür. 30 Mart sonrasında güzel günler göreceğiz, güneşli günler...

Sosyal medya bir gerçek. Allahtan korkun. 20 bin geniş bant abonesi vardı 1 milyona çıkardık. Okullara geniş bant internet götürmeyi ilke edindik. Youtube'a yasağı getirirken ben çok düşündüm. Bu yetkiyi yıllardır hiç kullanmadım. İlk defa kullanıyorum. Yasak işe yaramaz diyorlar, yine yaparlar deniyor. Yaparlarsa Allah canlarını alsın. Daha ne diyeyim...

Soru: Erken seçim yapılacak mı seçim sonuçlarına göre?
Bizim iddiamız, seçimler zamanında yapılacaktır. Seçimi başarıyla kazanacağız, birinci parti olacağız, yüksek bir oy alacağız.

Bu ses kaydını yayınlamak vatan hainliği! (TIKLA GÖR)>>