BIST 9.525
DOLAR 32,59
EURO 34,66
ALTIN 2.524,27
HABER /  POLİTİKA  /  AK PARTİ

Arınç'tan Baykal'a sert çıkış

Başbakan Yardımcısı Arınç, Anayasa değişikliği paketiyle ilgili olarak Baykal'ın tavrını eleştirdi

Abone ol

Başbakan Yardımcısı Arınç, Anayasa değişikliği paketiyle ilgili olarak "ana muhalefet partisinin yanlışları söylemek yerine, bunu bir tehdide ve sopaya dönüştürmek gayretinden vazgeçmelidir'' dedi.

AK Parti Manisa İl Başkanlığında basın toplantısı düzenleyen Arınç, gazetecilerin, hükümetin hazırladığı Anayasa paketiyle ilgili sorularını yanıtladı.

Arınç, Anayasa değişikliğinin en az 184 milletvekilinin teklifiyle verilebileceğini, burada Meclis Başkanı'nın mutlaka yapması gereken şeyin, teklifin asıl komisyon olan Anayasa Komisyonu'na havale etmesi olduğunu dile getirdi.

Pakete karşı ana muhalefet partisinin tutumunu eleştiren Bakan Arınç, şöyle devam etti;
''Ana muhalefet partisi, teklifin yanlışlığını söylemek ve halkı uyarmak yerine, eline kılıç alıp sallayarak, bunu bir tehdide ve sopaya dönüştürmek gayretinden vazgeçmelidir. Demokrasilerde iki yol var. Ya milli iradenin temsilcileri parlamenterler, parlamentoda görevlerini yaparlar veya onları aşan bir nokta olursa, halk doğrudan müdahale eder ve referandumda kararını verir. Biz ikisine de razıyız.
Meclisin ne diyeceğine de razıyız, halkın ne söyleyeceğine de razıyız.


CUMHURBAŞKANLIĞI SEÇİMİNİ ÖRNEK GÖSTERDİ

Halktan gelen kararı başımızın gözümüzün üstünde kabul ediyoruz. Başının gözünün üstünde millet iradesini kabul etmeyen siyasetçilere de tavsiyemiz, 2007 yılında Cumhurbaşkanlığı seçimi için parlamentoya gitmemeyi tercih eden iki partinin akıbetine baksınlar. Onlardan bir tanesi siyasi hayata veda etti, öbürü de 2-3 partiyle birleşerek hayatiyetini devam ettirmeye çalışıyor, ama anketlerde yüzde 1 bile görünmüyor.

Kim halk iradesine karşı bir tavır alır ve bunu bir tehdit ve baskıya dönüştürürse, milletin en yakın seçimde vereceği cevabı şimdiden görmesini tavsiye ediyorum. Bir defa Anayasa değişmez değildir. Değişmeyecek, değişmesi teklif bile edilemeyecek maddeler de bellidir. Türkiye'de siyaset yapan herkes bunu bilir. Ama bunun dışında her şey gerekiyorsa, parlamento karar veriyorsa ve Anayasa'ya uyan hareketler yapıyorsa, elbette değişebilecektir.

Maalesef sayın Baykal'ın tutumu özellikle halka karşı parlamentoda bu tekliflerin görüştürülmemesi ve Anayasa Mahkemesine gidip bunu referandum öncesi, hatta 367 mucidi bazı aklı evvellerin söylediği gibi, referandumdan sonra bile iptal ettirilebileceğini hiç sıkılmadan, hiç yüzü kızarmadan söyleyebilmeleridir.

Halk karar verecek ama birileri Anayasa Mahkemesine müracaat ederek, geçmişteki alışkanlıklarından kalan bir şekilde referandumdan çıkmış olanları bile Anayasa Mahkemesi'nde bile iptal ettirebilecek. Bu akıl tutulmasıdır. Allah siyasetçilerimizi bu akıl tutulmasından uzak tutsun diye dua edelim.''