BIST 9.722
DOLAR 32,57
EURO 34,95
ALTIN 2.424,28
HABER /  POLİTİKA  /  AK PARTİ

Arınç'tan 27 Nisan sinyali

Gözler 27 Nisan muhtırasına ilişkin yargı sürecine çevrildi. Bülent Arınç konuyla ilgili soruya böyle cevap verdi.

Abone ol

Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Türkiye’nin darbelerden sıyrılan ve hızla demokratikleşen bir ülke olduğunu belirterek, 27 Nisan e muhtırası ile ilgili de soruşturma açılabileceğinin sinyalini verdi.

Arınç, Çorum Anitta Otel'de düzenlediği basın toplantısında gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Gazetecilerin ''27 Nisan'la ilgili yargı sürecinin başlanmasını bekliyor musunuz?'' sorusu üzerine Arınç, şöyle konuştu:

''27 Nisan ile ilgili bir şikayet varsa ki mutlaka vardır, ben hatırlayamıyorum, savcılar bu konuda da Anayasanın ve Türk Ceza Kanunu'nun, ilgili kanunların suç saydığı bir fiil tespit ederlerse başlar. Şu anda öyle bir şey yok ama olmayacağı anlamına da gelmez. Elbette tamamen yargının inisiyatifinde olan bir konu.''

"ANAYASA MAHKEMESİ ÖNCEDEN HAZIRLANMIŞ KARARI VERDİ"

27 Nisan 2007 tarihinde önemli bir olayın yaşandığını ifade eden Bülent Arınç, bu durumun o tarihte sadece Genelkurmay sitesine bırakılan bir durum olmadığını belirterek Ben de Meclis başkanı idim. Meclis'in ilk oturumunda 400 kişi vardı. Oylamaya geçeceğimiz zaman CHP’nin bir itirazı oldu. Çünkü onlar içerde muhakkak 367 kişi olmalı sözüne itibar etmişti. Biz onu itibar etmedik. O güne kadar ki uygulamalar 367 oylamasını aramıyordu. Biz, birleşimi açtık, 357 kişi Abdullah Gül adına oy kullanmıştı. Birleşimi kapattıktan sonra CHP, Anayasa Mahkemesi’ne çok önceden hazırlanmış dilekçeyi verdi. Anayasa Mahkemesi 2 gün sonra kadar verdi. 367 kişi olmadığından meclis birleşime açılamaz dedi. Biz 2. Birleşimi açamadık. Ve cumhurbaşkanını seçemedik.” dedi.

"Daha önceki Cumhurbaşkanı'nı seçmemize engel olmuşlardı" diyen Arınç, Dolmabahçe Sarayı’nda Anayasa Mahkemesi’nin kuruluşu dolayısıyla verilen resepsiyonda, dönemin Anayasa Mahkemesi Başkanı Tülay Tuğcu’nun kendisine ‘Böyle bir kararın, Anayasa Mahkemesi’ ne gelmemesi gerekiyor. Mahkemenin bu kararı inceleme yetkisi yok.’ İfadelerini kullandığını aktardı.

Dürüst ve tutarlı davranışından dolayı Tuğcu’yu kutlayan Arınç, şöyle konuştu: “Ancak bilinen oldu. Çünkü o dönem, Anayasa Mahkemesi’ ne giden kararlar önceden biliniyordu. Sonuç önceden belli olurdu. Anayasa Mahkemesi bu kararı verenlerin nasıl bir davranış içerisinde olduğunu ben biliyorum. Sizlere de araştırabilirsiniz.”

"SİYASİ SORUNLARI AŞTIK AKLIMIZA 367 GİBİ BİR HOKKABAZLIK GELMEMİŞTİ"

AK Parti’den bir cumhurbaşkanı olmaması için ‘Zinhar, başı kapalı bir eşe sahip bir kişinin cumhurbaşkanı seçilmemesi için dönem içersinde karşılarına birçok engel çıkarıldığının altını Çizen Arınç, “Bunların siyasi olanlarının hepsini aştık ama 367 gibi bir hokkabazlık aklımıza gelmedi. Onunla baş edemedik. Biz, o tarihte seçemedik.”ifadelerini kullandı. Cumhurbaşkanının seçilmemesinin ardından AK Parti’nin, kasım ayında yapılacak seçimleri temmuz ayına çektiklerini hatırlatan Arınç, AK Parti’ye cumhurbaşkanı seçtirmeyenlerden Anavatan ve DYP’nin tarihten silindiğini anlattı.