BIST 9.693
DOLAR 32,59
EURO 34,80
ALTIN 2.508,76
HABER /  GÜNCEL

Arınç'ın MHP'ye Öcalan'lı bayrak yanıtı olay!

Gazeteciler ile bir araya gelen Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, çarpıcı açıklamalara imza attı. Özellikle MHP'ye verdiği bayrak yanıtı bomba!

Abone ol

Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, gündeme dair merak edilen sorular cevapladı. Musul'daki son durum, IŞİD iddiaları ve rehineler ile iligli konuşan Arınç, Diyarbakır'da askeri alanda indirilen bayrak olayı ile ilgili de çarpıcı açıklamalar yaptı...

Devlet Bahçeli'nin 'alnının çatısının ortasından vurulması haktır" sözlerine cevap veren Arınç, Öcalan göndermesi yaparak "Elindeki idam mahkumunu asamayanlar, alnının çatısından vurmaktan bahsediyor. Her halt işleyeni alnının çatısından vurmaya kalksak yollar ceset kaynar." dedi.

Bülent Arınç, IŞİD'ın rehin aldığı Türkler ile ilgili olarak, "Burada yorum yapmamız doğru değil, elimizde yeterli bilgi yokken konuşmamamız oradaki Türk vatandaşlarımızın lehine olabilir"dedi..

Yaşanan olaylar, Türkiye'ye yönelik bir saldırı değildir. Konsolosluğa yapılan saldırı ve oradakilerin rehin alınması Türkiye'ye yönelik ayrıca bir anlamı olduğunu göstermez. Türkiye şu anda hedef noktasında değildir.

HARAKET POLİSLERİNE TESLİM OLMASI İÇİN ANKARA'DAN TALİMAT MI GELDİ?

Musul konusunu çok konuşmadan kapatmayı düşünüyorum. Her soruya bir cevabım var ama, hasaas bir noktadayız olaylar anı anına takip edilemketedir. TBMM'de MHP'li bir vekilin bunların olacağı biliniyordu da neden gereken yapılmadı sorusuna karşılık AK partililerinin ne alaka diye laf attıklarını hepiniz biliyorsunuz.

Biz bakanlığımızın elde ettiği konuları, bilgileri her an basınla paylaşmak zorunda değiliz. Bunların gizliği olacak, Sinan Ogan dışişleri içerisinden elde ettiği bilgileri Meclis'e götürüp şov yapmasını ben olumlu bulmuyorum. Konsolusluğa girileceğini biliyorduk ve gerekenı yaptık. İrtibat devam etmiştir. İçeride 30 kişiden bahsediliyor ama içeride kadın ve bebekte var çok sayıda insanımız var. Çatışma olması halinde hepsini can güvenliği tehlikeye girecek biliyoruz. Ellerinde silahla burayı terkedin diyen birine devlet onlarla çatısın mı der yoksa orayı terk edin mi der?

Bahçeli gibi "direğin tepesine çıkan kişiyi alnının çatısından vuracaksın" diyecek biri değiliz biz.

Bin kişiden bahsediyoruz hepsinin elinde silah tank ve güç var. Bu yüzden bunlar çıkmaya zorluyor. Bazılarının s"omun pehlivanlığı" yapmasını doğru bulmuyoruz ve kısa sürede yurttaşlarımıza ulşacağız..

TÜRKİYE'DE IŞİD MİLİTANLARI VAR MI?

Çok bilgi kirliği var 2 noktada ben bu soruları açıkladım. Türkiye'de 3 bin IŞİD militanı var dersenız hakikat dışıdır, varsa nerede var ne yapıyorlar nerede toplanıyorlar? Kasım ayında ABD'ye gitmiştim bölgeimizdeki olayları konuştuk. Bu meseleler de gündemdeydi ABD'de biliyor ki Türkiye'de aşırı unsurlar olabilir, hatta bunların yayın organları da olabilir ama bunları benimseyen bunlardan emir alan bir topluluktan bahsedemezsınız. Bu işe ilgi duyan, kandırılmış, cihad edeyim diyen insanlar tabiki 3 -5 kişi olabilir. Bunların cezasını verebilirsiniz... Türkiye'de kesinlikle böyle bir şey yok.

NEDEN BAYRAĞI İNDİREN BU İNSAN YAKALANMADI?

Güneydoğu bölgesinde yaşanan olumsuz gelişmeler üzerine hepimizi yürekten yaralayan olaylar yaşandı. Bunlardan biri de bayrak direğine çıkan sefilin bayrağımızı indirmesi oldu. Bu konuda Türkiye'de çok büyük bir birleşme oldu, bu durumu herkes reddetti. Benim konuşmanı Kılıçdaroğlu'nun çarpıttığını daha önce söylemiştim,  tekrar bu konuyu açacak söyleyecek değilim. Dışardaki ve içerdeki olayların birbiri ile ilikişi var mı diye sorarsanız emin olmak için elde somut gelişmelerin olması lazım.

Bayrak direğine çıkan kişinin eylemi hakkında ben, 1; bu suçtur. Suç olmanın ötesinde çirkin ve saygısızlıktır. Olay askeri bir bölgede cereyan etmektedir. Girilmesi yasak olan bir bölegeye nasıl girilmesi gerektiği bellidir. Buraya dışarıdan birinin girmesi kolay değildir. Bayrağı indıren birine müdehale edeceksiniz, koşacaksınız yakalayacksınız  ve kendisini hukuka teslim edeceksınız.

Bunun hesabı oradaki insanlardan sorulacaktır. Bahçeli, o kişiyi vurmak helaldır diyor ama hukuk bu değildir. Hukuk devleti ise bu Türkiye, her suç işleyenin karşılığı mahkemede verilir. Böyle bir hareketi yapmak 1-3 yıl arasında hapis cezası olarak yapılıyor. Bayrak indirmenin cezası da silahla hedef almak ve alnının çatısından vurmak demiyor. Kılıçdaroğlu ise çok saygısızca sunu söylüyor, "Arınç talimat verdi, asker silah atmayacak isterse işgal edilsin..." 3'ü anlaştılar Bahçeli, Destici Ve Kılıçdaroğlu anlaştı.. Hangi ülkede yaşıyoruz, her halt işleyeni alının çatısından  vursak cesetten geçilmez burası.

APO'YU ASAMADIN

Arınç, "O adamı oradan alnının çatısından vurarak indirmek, haktır diyor, hukuktur diyor, helaldir diyor, bilmem nedir diyor. Helalliğine falan bir şey demem, karışmam ama hukuktur dersen yanlış olur." ifadelerini kullandı. MHP Lideri'ni hukuk bilmemele suçladı.

Başbakan Yardımcısı, devamında Bahçeli'ye sert sözlerle karşılık verdi. "Elindeki idam mahkumunu asamayanlar, alnının çatısından vurmaktan bahsediyor" dedi ve ekledi: "Her halt işleyeni alnının çatısından vurmaya kalksak yollar ceset kaynar. Adam öldüreninin cezası bile müebbet hapis. Polis ve güvenlik güçleri silahı en son kullanacaktır."

Bu mesela bitmesi gereken bir meseledir. Bayrak indirme konusu çözüm süreci ile ilgilidir. Bu süreçteki engelleri kaldırıp barış içinde ilerlemek gerekiyor.

 PKK İÇİNDE KANDİLİ'İ DİNLEMEYEN GRUPLAR MI VAR? EYLEMLER CUMHURBAŞKANLIĞI SEÇİMİNİ NASIL ETKİLER?

Bu tür örgütlerın bazı bölgelerde yoğun olması çeşitli sebeblere dayanıyor. Irak'taki Saddam rejimine dayanıyor. ABD şu hatayı yaptı; Saddam rejimini devirdiniz ama burada kurulu bir polis gücü var. Bu bölgedeki insanların birlikte tutulması gerekir. Biz Irak'ın bölümmensine karşı olduğumuz söyledik. Irak'ın siyasi egemenliğide esas olmalıdır. Saddam'ın dikattor olduğunu söyleyebilirsiniz ama orada güç kurmak istiyorsanız demokratik yolları seçmelisiniz. Irak'ın zengın kaynakları Irak halkına ait olmalı demiştik ve haklı çıktık. Maliyi bu işi beceremedi. Irak merkezi hükümeti güçlü ordu kurmamış Musul 300 kişi ile savunulmaz çünkü karşı güç daha kuvvetli. Siyasi çekişmeler var mezhep çekişmeleri var bunlar üzücüdür. O bölgede kadim milletin unsurlarını tutmayı beceremedi tekel kurmaya çalıştı.

Suriye'de 4 yıldır bu olay var muhalaefet güçsüz çıktı, özgür suriye ordusu alanda zayıf kaldı. Esad dısardan güç aldı. Bu boşluğu başka örgütler ve güçler doldurdu.

HSYK YAZ KARARNAMESİ KIYIM KARARNAMESİ Mİ?

Kıyım demek için 'kıyılmak' lazım. Herkes ailesiyle sağlıklı karar versin diye düşünülmüş. Bu kararnameeler bir daire tarafındna yapılıyor eger yanlış karra verilmişşse itiraz hakları bulunuyor. Alınan kararların hepsinin itiraz merci var. Kıyımdan söz edilemez. Gerçek olan şudur ki Adalet bakanlığı kararname kimin nereye gideceğini bilmez daire karar verir.

ÇÖZÜM SÜRECİ

Çözüm sürecinde hiçbir bakan İmralı ile konuşmadı. MİT aracılığı ile yapılan iletişim bir de HDP'lilerin yaptığı bir görüşme var. Bu konu Beşir Atalay'ın yürüttüğü bir konudur. Süreç ilerledikçe yeni gelişmeler yaşanabilir. Şu an için bakanlar kuruluna gelmiş bir düzenleme yoktur. Atalay'ın terör üst kurulu ile heran yaptığı çalışamalar vardır. Bu görüşmeler yasal olacaksa bunun yeri bakanlar kuruludur. Adımları atmayı sürdüreceğiz, çocuklar da kaçırılmamalı, yol da kesilmemeli, iş maineleri de yakılmamalı örgütlerin bu çabalarını polis güçleri çözecektır. Yeni bir demokratikleşme paketi gündemimizde yok.