BIST 9.080
DOLAR 32,34
EURO 35,12
ALTIN 2.310,20
HABER /  POLİTİKA  /  AK PARTİ

Arınç ve Gökçek disipline gitmeyecek!

Vatan gazetesi yazarı Murat Çelik, Bülent Arınç ve Melih Gökçek'in disipline gönderilmeyeceklerini ileri sürdü.

Abone ol

Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç ile Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek arasındaki tartışmaya Başbakan Ahmet Davutoğlu dün noktayı koymuştu.

Davutoğlu, "Parti disiplinine aykırı davranan kim olursa olsun gereği yapılır" demişti. Davutoğlu'nun açıklamasının satır aralarını bugünkü köşesinden analiz eden Vatan gazetesi yazarı Murat Çelik Başbakan'ın "Bundan sonra..." ifadesinin altını çizdi.

Murat Çelik'e göre Arınç ve Gökçek'i uyaran Davutoğlu "Bundan sonra" ifadesini kullanarak Arınç ve Gökçek'i disipline göndermeyeceğini ancak benzer tartışmalar halinde disiplin mekanizmasını işleteceği sinyalini verdi. 

İŞİN ASLI ÖYLE DEĞİL!

Çelik'in yazısının satırbaşları şöyle:

"...
Başbakan, kısa ama net ifadelerle; daha da mühimi, hiç gecikmeden müdahil oldu yaşanan krize.

Davutoğlu devreye girdi ama bir noktayı aydınlatmakta fayda var. Başbakan'ın Konya'da yaptığı açıklamaların ardından bütün haberlerde, 'hem Bülent Arınç hem de Melih Gökçek için parti içi disiplin mekanizmasının işletileceği' bilgisi yer aldı.
İşin aslı öyle değil.
Şöyle...
Başbakan, Arınç ile siyasi tarihe geçen o açıklaması sonrası görüştüğünü söyledi.
Gökçek ile de görüşeceğini...
Öyle görünüyor ki Davutoğlu; fitili Gökçek'in ateşlediği görüşünde ve bu yüzden Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı'na tepkili.Ancak aynı Davutoğlu; cevap vermekte haklı olsa da, verdiği cevabın tonu, içeriği ve üslubu ile Bülent Arınç'ın maksadım aştığı ve tartışmayı daha da derinleştirdiği kanaatinde. Başbakan, böyle bir sonuca yol açtığı için yardımcısının çıkışından da rahatsız.
Yine görünen o ki; - Davutoğlu, Arınç'a bu yöndeki görüşünü iletti ve yardımcısından yeni bir açıklama yapmamasını, meseleyi uzatmamasını istedi. (Bu arada Bülent Arınç'ın hükümet sözcülüğü görevine devam edeceğini de belirteyim.)

Başbakan'ın (bu satırlar kaleme alınırken henüz görüşme gerçekleşmemişti) Gökçek'e vereceği mesaj da aynı şekilde, konuyu kapatması ve bunun yanı sıra Bülent Arınç'a dava açmaması şeklinde olacak.
Melih Gökçek'in bu hamleye yanıtı ne olur bilemem ama Başbakan Davutoğlu bu formül ile krizi - en azından seçime kadar - derin dondurucuya kaldırmak niyetinde.

Dikkatinizi çekerim...
Davutoğlu'nun dünkü açıklamasında yaptığı 'parti disiplinine aykırı davranan kim olursa olsun gereği yapılır' vurgusunda önemli bir ayrıntı var.
"Bundan sonra" diyor.

Başbakan ifadesi aynen şöyle: "Bu andan itibaren, parti disiplinini, partinin itibarını zedeleyici mahiyette yürütülecek her türlü polemik gerekli işlemlere tabi tutulacaktır." Yani Gökçek ve Arınç için herhangi bir disiplin mekanizması işletilmeyecek.
Taraflar (ya da biri) bu ikaza rağmen, aynı tavrı sürdürürse 'disiplin kuruluna sevk' işlemi o zaman söz konusu olacak.