BIST 8.718
DOLAR 32,33
EURO 35,17
ALTIN 2.240,78
HABER /  SEÇİM

Arınç: 14-15 partinin bile birleşmesi kar etmedi

Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, cumhurbaşkanlığı seçim sonuçlarını değerlendirdi.

Abone ol

Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, "Hangi açıdan bakarsak bakalım, Sayın Erdoğan güçlü bir başbakanlıktan sonra halkın kahramanı haline geldi. 14-15 partinin bile birleşmesi kar etmedi" dedi.

Muhalefette adam kıtlığı yaşandığını söyleyen Arınç, "Çok seçkin insanları yok. Bir genel başkan zarla zorla olabiliyor ama içlerinden lider yetişmiyor. " dedi.

Arınç, TRT'de katıldığı programda cumhurbaşkanı seçimine ilişkin soruları yanıtladı. "Bu seçim sonuçlarını üst üste 9. zafer olarak nitelendirebiliriz. Sizin görüşünüz nelerdir" sorusuna, Arınç, "Şüphesiz büyük bir başarı, çok sevinçliyiz. Sayın Cumhurbaşkanımızı tebrik ediyoruz" yanıtını verdi.

Türkiye'nin ilk defa cumhurbaşkanını seçmek için sandık başına gittiğini belirten Arınç, şunları kaydetti:

"Bu önemli bir hak, 7 sene bunun için bekledik ve bugün büyük bir sevinç, coşku içinde sandıklara koştuk. Şu anda da Allah kısmet ederse yüzde 52-53 gibi cumhurbaşkanlığını esasen Yüksek Seçim Kurulu Başkanı bir geçici açıklama yaptı, 'salt çoğunluğu sağlamıştır' dedi. Sonuçlar değişmeyecek ve kısmet olursa 1-2 gün içinde de resmi sonuçlarda Sayın Recep Tayyip Erdoğan, başbakanımız Türkiye'nin 12. Cumhurbaşkanı olacak. 3 genel milletvekili seçiminden oylarını artırarak çıkan bir genel başkan, 3 mahalli seçimden belediyelerin yüzde 60 kazanarak çıkan bir genel başkan, 2 referandumdan yüzde 70'ler, yüzde 58'ler kazanarak çıkan bir genel başkan... Ama bugünkü farklı, 'o başarılara bir yenisini ekledi' de diyebiliriz, 'o başarıların daha üstünde büyük bir başarı sağladı' da diyebiliriz.

Hangi açıdan bakarsak bakalım, Sayın Erdoğan güçlü bir başbakanlıktan sonra halkın kahramanı haline geldi. 14-15 partinin bile birleşmesi kar etmedi. Şu veya bu grupların, iç veya dış bazı işbirlikçilerinin bir araya gelmesi kar etmedi. Yüzde 53 gibi çok yüksek bir oy oranıyla Türkiye'nin cumhurbaşkanı seçildi. Çok sevinçliyiz, mutluyuz. Kendisine de vatanımıza da ülkemize de milletimize de hayırlı olmasını diliyoruz."

"Sayın Erdoğan'ın şu ana kadarki hizmetleri toplumda çok ciddi bir karşılık gördü ki bu sonuç ortaya çıktı" denilmesi üzerine Arınç, "Hizmetlerin mutlaka karşılığı vardır ama sadece bu da değil. Çünkü diğer adaylara baktığımız zaman onun her zaman üstünlüğü göze çarpıyordu" karşılığını verdi.

SADECE AK PARTİLİ SEÇMENLER OY VERMEDİ

Erdoğan'ın halkın çok sevdiği bir insan olduğunu belirten Arınç, şunları kaydetti:

"Bu seçimlerde bir partili gözüyle oy verildiğini düşünmüyorum çünkü bu seçimlerde partiler oy almadılar, oy pusulasında partiler yoktu. Partilerin desteklediği veya imza verdiği adaylar söz konusuydu ama Sayın Ekmeleddin İhsanoğlu'na baktığımız zaman Türkiye'yi çok fazla tanımıyordu, siyaseti hiç bilmiyordu. Halkla ilişkisi sıfır, kim desteklerse desteklesin söyleyebildikleri birkaç cümleye münhasır kaldı. Diğerini tanıyoruz, etnisiteye dayalı bir siyaset yaptı bugüne kadar. Hedef kitlesini biraz farklılaştırdı ama o da yüzde 9'ları aşamadı. Oysa Recep Tayyip Erdoğan, yani kundaktaki bebeğin bile tanıdığı, 76 milyon insanın oy verse de vermese de sevse de sevmese de ciddiyetini, dürüstlüğünü, çalışkanlığını, mertliğini, inancını, ahlakını beğendiği bir insan. Dolayısıyla bu sadece AK Partili seçmenlerin verdiği bir oy değil yüzde 53. Bunun içerisinde MHP'li seçmenlerin de verdiği oylar var, Büyük Birlik'in de Saadet Partisi'nin de az veya kısmen de olsa Cumhuriyet Halk Partisi'nin de... Ben inanıyorum ki Sayın Erdoğan, bu karizmatik liderliğiyle ve bu şahsiyetiyle Türkiye'deki herkesten az veya çok oy almıştır. Diğerlerinin böyle bir şansı yok."

BİZ BU İŞLERE BİRAZ ŞERBETLİYİZ

28 Ağustos'tan sonra AK Parti'deki sürecin nasıl işleyeceğine ilişkin soru üzerine de Arınç, "Güzel şeyler olacak" karşılığını verdi.

Avrupa'dan bir televizyon kanalına, TRT yayınından önce mülakat verdiğini ve kendisine ilk olarak "Partide ne olacak?" sorusunun yöneltilmesine şaşırdığını söyleyen Arınç, 12. Cumhurbaşkanı'nın seçildiğini, büyük bir başarıdan bahsedilmesi gerektiğini belirtti. Arınç, sözlerine şöyle devam etti:

"Seçim sonucunu sormadan AK Parti'de ne olacağını bana sormaya kalktılar. Biz, bu işlere biraz şerbetliyiz çünkü 30 Mart'ta da biz büyük bir başarı kazandık ama 30 Mart'ı bitirdik, 31 Mart'ta cumhurbaşkanlığı seçimine odaklandılar. Kim aday olacak, bunun kavgasını yaptılar. Bu, aslında bizim istemediğimiz bir şeydi çünkü 30 Mart başarısının tadını bir çıkarmalıydık. Şimdi de biz 12. Cumhurbaşkanı seçmiş bir milletin evladı olarak bunun bütün sonuçlarını değerlendirmeli ve buradan kendimize bir pay çıkarmalıyız."

YARIN BELKİ BİR YOL HARİTASI ORTAYA ÇIKACAK

Resmi sonuçlar ilan edildiğinde Erdoğan'ın partiyle ve milletvekilliğiyle ilgisinin kesileceğine işaret eden Arınç, iktidar partisi AK Parti'de kimin genel başkan olacağının, kimin başbakan olacağının sorulmasının da normal olduğunu belirtti. Arınç, şöyle konuştu:

"Ben bu akşamdan itibaren bu konuda çalışmalar yapılacağını ve genel kongrenin olağanüstü toplanmak suretiyle de partide boşalmış olacak genel başkanlığa kimin seçileceğini, bunun çalışmalarının yapılacağını biliyorum. Dolayısıyla yarın Merkez Karar Yürütme Kurulu toplantımız var, ben de onun bir üyesiyim. Orada belki bir yol haritası ortaya çıkacaktır. Geçmişte yapılan istişarelere ilaveten belki güncel olarak da partimizi 2015'e kadar kim götürebilir veya götürmelidir veya hiç 2015 düşünmeden bu aydan itibaren kim genel başkan ve başbakan olmalıdır, Sayın Genel Başkanımız bunların istişaresini yapacaktır, bir karara varacaktır, o kararın da ne olduğunu hep beraber göreceğiz.

Hiç kimsenin bir endişesi olmasın, cumhurbaşkanlığı seçimi ne kadar önemli ve başarılı geçmesi gerekiyorsa partimizin bundan sonraki başarıları ve hükümet olması da onun kadar önemlidir. Hem cumhurbaşkanımızın orada güçlü olması ve rahat çalışabilmesi, hem de Türkiye'deki istikrarın devamı için AK Parti hükümetlerinin 2015'ten itibaren de devam etmesinde biz zaruret görüyoruz. Partimiz, bir kadro partisidir, güçlü bir ekibiz biz. Bu kadronun içerisinde bizim genel başkanlığımızı, başbakanlığımızı yapacak pek çok insan vardır. Herhalde onlardan birisi üzerinde bir mutabakata varılacaktır. Hiç kimsenin endişesi olmasın, hiç kimsenin kendine yontacak bir beklentisi de olmasın. Her şey yolunda gidiyor. İnşallah en hayırlı sonuçları yakında göreceğiz."

GÜL 7 YIL BOYUNCA GÜÇLÜ CUMHURBAŞKANLIĞI YAPTI

Erdoğan'ın mitinglerinde farklı bir cumhurbaşkanı olacağını söylediğinin hatırlatılması ve "Bizi nasıl bir cumhurbaşkanı bekliyor" diye sorulması üzerine Arınç, Erdoğan'ın sözlerinin "Sen Anayasa'da yazılı hususlardan daha farklı bir cumhurbaşkanı mı olacaksın?" diye eleştirildiğini anımsattı.

Başbakan Erdoğan'ın, Türkiye'nin hedeflerine varma ve ülkenin iyi yönetilmesi konusunda cumhurbaşkanının sorumluluğu olduğunu dile getirdiğini belirten Arınç, şöyle konuştu:

"Sayın Abdullah Gül dönemini bir kenara çıkarırsak, emin olun ondan önce cumhurbaşkanlarının, kısmen rahmetli Özal'ı da bunun içine koymamız lazım, sadece merasim cumhurbaşkanlığı yaptığını, sembolik anlamda kaldığını düşünebiliriz. Özal'ın ömrü çok kısa oldu, eğer sürekli bir cumhurbaşkanlığı yapsaydı eminim aktif olacaktı. Sayın Abdullah Gül, 7 yıl boyunca çok güçlü bir cumhurbaşkanlığı yaptı. Sayın Başbakanımız da başbakanlığındaki gücünü, popülaritesini, karizmasını, başarılarını ben biliyorum ki cumhurbaşkanlığına taşımış olacak. Bir kısım siyasetçiler buna hazır değiller. CHP, MHP hazır değil, diğerleri de korkuyorlar. Hiç korkmasınlar, güzel günler göreceğiz."

MEVCUT YÖNETİMLER BENCE DEVAM EDER

Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, muhalefet partilerinin cumhurbaşkanı seçiminden sonraki durumlarına ilişkin "Mevcut yönetimler bence devam eder. Çünkü onlarda eskilerin tabiriyle kaht-ı rical var. Bir bakıma 'adam kıtlığı' da diyebiliriz, 'yönetici kıtlığı' da diyebiliriz. Bir genel başkan zarla zorla olabiliyor ama içlerinden lider yetişmiyor" dedi.

Arınç, AA muhabirine cumhurbaşkanı seçimi sonuçlarıyla ilgili değerlendirmelerde bulundu.

Seçim sonuçlarını her açıdan başarılı bulduklarını belirten Arınç, Türkiye'nin siyasi tarihinde halkın ilk defa cumhurbaşkanını kendisinin seçtiğini anımsattı.

Arınç, birinci turda seçimi kazanmayı amaçladıklarını ve bunu başardıklarını dile getirerek, şöyle konuştu:

"Şu anda görüyoruz ki yüzde 53 gibi bir oy oranıyla Sayın Başbakanımız Türkiye'nin 12. Cumhurbaşkanı oldu. Bundan dolayı mutluyuz, gururluyuz, sevinçliyiz. Sayın Başbakanımızı Cumhurbaşkanlığına seçildiği için candan tebrik ediyoruz. O bizim hem genel başkanımız hem de başbakanımızdı. Halkımız onu 12 yıllık başbakanlık görevinde başarılı buldu. Şimdi Türkiye'nin cumhurbaşkanı olarak seçti. Diğer partilerin gösterdiği adaylar için aynı şeyi söylemek mümkün değil. Onlar çok büyük desteklerine rağmen neredeyse yarısı kadar ancak oy alabildiler."

BUNUN İÇİN 7 SENE BEKLEDİK

Arınç, 10 Ağustos'ta halkın doğrudan cumhurbaşkanı seçmek için oy kullandığına işaret ederek, "Bunun için 7 sene bekledik. Ekim 2007'de referandumla bu kabul edilmişti. 7 yıl sürdüğü için cumhurbaşkanımızın süresi şimdi zamanı geldi ve seçimimizi yapıyoruz" dedi.

Halkın büyük bir bilinçle sandığa gittiğine dikkati çeken Arınç, vatandaşların yaz ayında yüzde 75'leri bulan bir iştirakle seçime katıldığını ve bunun yüksek bir oran olduğunu bildirdi.

Arınç, yüzde 75'in yüzde 53'ünü almanın da ayrıca bir başarı olduğunu anlattı.

İLKLER BAŞARIYLA YAŞANDI

"Halkımız bu sınavı başarıyla verdi" diyen Arınç, "Nasıl seçilecek, kim aday olacak, nasıl bir propaganda yapılacak, seçim yasakları ne olacak... Bunlar ilk defa uygulanıyor. İlk defa yurt dışındaki seçmenlerimiz de oy kullanmak için imkan ve izin buldular. Bu bakımdan ilkler başarıyla yaşandı" ifadelerini kullandı.

BAŞKANLIK SİSTEMİ TARTIŞMALARI

Yüksek Seçim Kurulunun kesin sonuçları ilan etmesinin ardından parti içinde genel başkan seçimi yapılacağını ve yeni başbakanın görevlendirileceğini belirten Arınç, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Önümüzdeki seçimler 2015'in Haziran ayındadır. O tarihe kadar hükümet yeni bir başbakanla devam edecek. O tarihte de seçimlere AK Parti tekrar katılacak. İnanıyoruz ki yeniden seçimi kazanacak. Sayın cumhurbaşkanımız da aktif, ülkenin her sorunuyla ilgilenen, hükümetle iyi ilişkiler kurmuş ve Türkiye'nin hedeflerine varmak için çalışan bir başbakanı olarak bir ilk olacak. Artık halkın oyuyla seçilen bir cumhurbaşkanı aslında yarı başkanlık sistemi midir tam başkanlık sistemi midir bunun tartışmalarını göreceğiz. Mutlaka yeni bir anayasa yapılacak. Yeni anayasada da Türkiye'nin yönetim sistemi belki tekrar belirlenmiş olacak."

HALK GÜVENİYOR VE DESTEKLİYOR

Arınç, Türkiye'nin istikrarındaki anahtarın hem siyasi hem de ekonomik olduğunu vurgulayarak, Türk halkının da tercihini istikrardan yana kullandığını söyledi.

Halkın tercihlerinin, 12 yıl önce AK Parti'yi tek başına iktidar yaptığını hatırlatan Arınç, "Halkımız, yapılan hizmetlerden o kadar memnun oldu ki her seçimde oylarımızı artırarak bizi tekrar kendisine iktidar seçti. Halkla bütünleşirseniz, halkın sorunlarını çözerseniz, halkın daha mutlu, daha huzurlu, daha refah içinde yaşaması için gece gündüz çalışırsanız halk da size güveniyor ve destekliyor. Muhalefetin başarısızlığı burda, bizim başarımızda burada" şeklinde konuştu.

MUHALEFETTE ADAM KITLIĞI VAR

Muhalefet partilerinin seçimden sonraki durumlarına ilişkin değerlendirmede bulunan Arınç, şunları söyledi:

"Mevcut yönetimler bence devam eder. Çünkü onlarda eskilerin tabiriyle kaht-ı rical var. Bir bakıma 'adam kıtlığı' da diyebiliriz, 'yönetici kıtlığı' da diyebiliriz. Çok seçkin insanları yok. Bir genel başkan zarla zorla olabiliyor ama içlerinden lider yetişmiyor. Bir davayı da bir partiyi de bir grubu da bir topluluğu da hedefe ulaştıran liderdir veya lider özellikleri taşıyan insanlardır. Oysa onlar beşten şaşma altıyı aşma gibi bir mantık içerisinde seçimlere girip, kendi genel başkanlıklarını sürdürmek istiyorlar. Oysa biz iktidara amaçlamıştık. 15 ayda iktidar olduk, 12 senedir de kimseye vermiyoruz."

AA YENİDEN BÜYÜK BAŞARIYA İMZA ATTI

Anadolu Ajansının (AA) seçim sonuçlarını kamuoyuna aktarmasına da değinen Arınç, AA'nın Mahalli İdareler Seçiminin ardından yeniden çok büyük bir başarıya imza attığını bildirdi.

AA'nın 30 Mart'ın ardından cumhurbaşkanı seçiminde de haberleri objektif, çok süratli ve kesine yakın bir sonuç olarak bildirdiğine vurgu yapan Arınç, şunları kaydetti:

"Anadolu Ajansı 2020'de dünyadaki ilk 5 ajansın içerisine girmeyi hedeflemişti. Başarısıyla şimdiden bunu hak ettiğini gösterdi. Başta Genel Müdür olmak üzere Anadolu Ajansımızın tüm çalışanlarını candan tebrik ediyorum. Onlara işlerinde başarılar diliyorum."