BIST 9.805
DOLAR 32,51
EURO 34,96
ALTIN 2.430,25
HABER /  GÜNCEL  /  YEREL

Arıburnu savaş alanı haritalandırılıyor

Çanakkale savaşlarının en kanlı noktalarından Anzak bölgesi, arkeologlar tarafından inceleniyor.

Abone ol

Türk, Avustralya ve Yeni Zelanda'lı bilim adamları, bundan 95 yıl önce Çanakkale Savaşları'nın yoğun olarak yaşandığı Anzak (Arıburnu) savaş alanı bölgesinde, arkeolojik yüzey araştırması çalışmasına başladı.

Türkiye, Avustralya ve Yeni Zelanda ülkelerinin katılımıyla hazırlanan ''Anzak (Arıburnu) Savaş Alanı Üzerinde Türkiye, Avustralya ve Yeni Zelanda'nın Ortak Tarihsel ve Arkeolojik Araştırması'' projesine, 3 ülkeden 14 bilim adamı katılıyor.

Başkanlığını Türkiye'nin yaptığı proje, Anzak muharebe alanları içerisine herhangi bir fiziki müdahalede bulunulmadan gerçekleştiriliyor. Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü kontrolü ve Gelibolu Yarımadası Tarihi Milli Park Müdürlüğü'nün koordinasyonunda yapılan yüzey araştırmasında tespit edilen buluntular, tek tek fotoğraflanarak, kayıt altına alınıyor.

3 boyutlu harita

Projenin başkanı ve Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Fen Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Mithat Atabay,projeyle, bölgenin 3 boyutlu haritalandırmasını yapacaklarını, bölgenin savaş dönemindeki durumu ortaya koymaya çalışacaklarını söyledi.

Atabay, 5 yıl sürecek projeye 15 Ekimde başladıklarını, çalışmanın Lozan Antlaşması'nca belirlenen 408 hektarlık bir sahayı kapsadığını bildirdi.

Proje kapsamında üç ülke bilim adamlarının yılda iki kez bir araya  gelerek, hem bu saha içerisinde 95 yıl önce meydana gelen olayları tartışacaklarını, hem de yüzeyde o günlerin geçmişini tespit edeceklerini belirten Atabay, tarihsel önemi olan bu savaş alanında yapılan arkeolojik araştırmadan elde edilecek bilgilerin, Çanakkale Savaşları hakkındaki bilgileri genişleteceğini bildirdi.

2 dilde basılacak

Mithat Atabay, saha çalışmasının ardından araştırma sonuçlarının Türkçe ve İngilizce olarak bilimsel kitap ve makale olarak yayınlanacağını, elde edilecek verilerin Türk, Avustralya ve Yeni Zelanda hükümetlerine sunulacağını ifade etti.

Lağım çukurları bulundu

Avustralyalı Arkeolog Prof. Dr. Antonio Sagona da, çalıştıkları sahada 3 ülkenin izlerinin, ortak noktada siper ve lağım çukurlarının olduğunu belirterek, her iki taraftaki araziyi dolaşarak ölçüler aldıklarını, siperleri gezerek enlem ve boylamları kaydettiklerini söyledi.

Alanda bulunan savaş kalıntılarını kaydederek, elde edilen verilerle arşivleri karşılaştıracaklarını, çalışmaya 'Johnston's Jolly' mezarlığından başladıklarını ifade eden Sagona, Yeni Zelanda birliklerinin yer aldığı 'Quinn's Post Mezarlığı' bölgesini de inceleyeceklerini, savaş kalıntılarının noktasını belirledikten sonra elde edecekleri materyalleri, müzeye teslim edeceklerini bildirdi.

Gibbon, 3 ülkenin savaşın ardından birbirleriyle çok yakınlaştığını dile getirerek, birbirine yakın olan 3 ülkenin bu tür çalışmalarla dostluklarını daha da geliştireceğine inandığını bildirdi.