BIST 8.997
DOLAR 32,33
EURO 35,07
ALTIN 2.298,25
HABER /  DÜNYA

Araplar'ın tarihini yeniden yazacak kitap

Arap ülkelerinin Türkiye ve Osmanlı'ya bakışı değişiyor mu? Filistinli doktor öyle bir kitap yazıyor ki..

Abone ol
Suriye'de yaşayan Filistin'e Dönüş Hareketi lideri ve uluslararası ilişkiler uzmanı Dr. Ali Ebu Hasan'dan önemli açıklamalar.
 
Suriye'de yaşayan Filistin'e Dönüş Hareketi lideri ve uluslararası ilişkiler uzmanı Dr. Ali Ebu Hasan, "Türkiye ile (Arap dünyası) uzun yıllar birbirimizden ayrı kaldık. Çünkü biz, Arap alemi olarak kandırıldık. Ben bir Arap olarak şunu söylüyorum ki, biz Osmanlı'ya ve Türklere karşı yaptığımız hatamızı kabul ediyoruz" dedi.

Hasan, A.A muhabirine yaptığı açıklamada, Osmanlı Devleti'nin Arap coğrafyasına hükmettiği döneme ilişkin Arap kamuoyunda yanlış bilgilerin olduğunu belirterek, "Filistin'in İngiltere eli ile Yahudileştirilmesi" adlı bir kitap hazırladığını söyledi.
 
İŞGAL DEĞİL HAKİMİYET

"Kitabında, acı da olsa gerçekleri ortaya koymaya çalıştığını" ifade eden Hasan, "Bizim (Arap dünyasında) bütün kitaplarımızda Osmanlı dönemi işgal ile tanımlanır. Ben kitabımda Osmanlı varlığı, Osmanlı hakimiyeti ifadelerini kullandım. Yaptığımız hatayı telafi etmeye çalışıyorum" diye konuştu.
 
ARAP ÜLKELERİ KENDİ TARİHLERİNİ TEMİZLEYECEK

Kitabının Türkler tarafından belgesel veya film haline getirilmesini isteyen Hasan, "Hiçbir karşılık beklemiyorum. Bu kitap film veya belgesele dönüştürülürse bölge kamuoyunun tarihi de değişecektir. Bütün Arap ülkeleri bu film ile kendi tarihlerini temizlemek zorunda kalacaklardır" dedi.
 
FİLİSTİN HİÇ UĞRUNA GİTTİ
 
Ebu Hasan, "1917 yılındaki İngiltere Savunma Bakanı bir açıklamasında 'Eğer biz, Şerif Hüseyin'e verdiğimiz sözü tutarsak Arap ülkeleri tek bir coğrafya olarak kalacak ve Filistin koruma altına alınacak' diyordu. Belgelere göre, Şerif Hüseyin'e dediler ki, 'Türkleri buradan kovalım, size bağımsızlığınızı verelim.' Biz Araplar, onlara inandık. 1916 yılında İngiliz ve Fransızlar kendi aralarında topraklarımızın nasıl bölüşüleceğine dair başka bir anlaşma daha yapmış" dedi.
 
"TÜRKLER KUDÜS ZARAR GÖRMESİN DİYE SAVAŞMADILAR"

II. Abdülhamit'in Filistin davasına ilişkin tavrının Arap dünyasında tam olarak bilinmediğini kaydeden Hasan, "II. Abdülhamit, Filistin davasını, Arap lideri olarak tarihe geçen Enver Sedat veya Melik Hüseyin'den çok daha şerefle ve daha fazla sahiplendi" dedi.

Ebu Hasan, "Türk askerlerinin kutsal mekanların zarar görmemesi için Kudüs'te savaşmadığını ve yenilgiyi kabul ettiklerini" belirterek, "Yüzlerce asker Kudüs'te şehit oldu. Buna benzer birçok bilgiyi kitabımda işledim. Ben, Türkiye ile İsrail'in ilişkilerinin kesilmesini istemiyorum. Ben, Filistin ile ilgili kirli oyunun ve Osmanlı Devleti ile ilgili gerçeklerin ortaya çıkmasını istiyorum. Bunu tarihi bir görev addediyorum" diye konuştu.