BIST 9.072
DOLAR 32,37
EURO 34,97
ALTIN 2.326,06
HABER /  DÜNYA

Araplara ev kiralamayın fetvası

Yaydığı fikirlerle bölge barışına dinamit koyuyor. Hahamın fetvaları İsrail'de gündeme oturdu.

Abone ol

İsrail'in Safed kentinde Araplara ev kiralanmaması için fetvalar yayımlayan Safed Hahamı Şmuel Eliya'nun görevinden uzaklaştırılması için harekete geçildi.

Haaretz gazetesinin haberine göre, İsrail'in azınlıklardan sorumlu Bakanı Avişay Braverman, Adalet Bakanı Yaakov Neeman'dan, hahamın görevden uzaklaştırılması için gerekli işlemlerin derhal başlatılmasını istedi.

Braverman, Adalet Bakanına gönderdiği yazıda, maaşı kamu hazinesinden ödenen Haham Eliyahu'nun yıllardır Araplara karşı ırkçı bir kampanyanın içinde olduğunu belirtirken, aynı zamanda ırkçı fikirlerini Safed'in hahamı olmanın verdiği avantajla çeşitli medya araçlarıyla yaydığını ifade etti.

Braverman, Eliyahu'nun Arap vatandaşlarına ev kiralanmasına karşı çıkarak, Celile bölgesinde yaşayan Arap ve Yahudi vatandaşları arasındaki ilişkilerin dokusuna zarar verdiğini vurguladı.

Eliyahu'nun söylemlerinin "çok tehlikeli" olduğunun altını çizen Braverman, mektubunda, hahamın, bölgede Yahudiler ve Araplar arasında bir savaşın kıvılcımını ateşleyebileceği endişesini de dile getirdi.
Braverman, önümüzdeki hafta Safed'e giderek, kentin akademisinde öğrenim gören Arap ve Yahudi öğrencilere destek vermeyi planlıyor.
Haham Şmuel Eliyahu, geçtiğimiz aylarda Safed'deki diğer bir grup haham ile birlikte ortaklaşa bir fetvaya imza atmış ve kentteki Yahudilere, kentin akademisinde okuyan Arap öğrencilere ev kiralamalarını yasaklamıştı. Hahamların fetvasından sonra bir grup Arap gencin oturduğu ev, genç Yahudilerin saldırısına uğramış; Arap öğrencilere evini veren 89 yaşındaki soykırım kurbanı Yahudi de ölüm tehditleri almıştı.

ARAPLARA: "SİZİN 22 ADET ÜLKENİZ VAR"

Öte yandan, Haham Şmuel Eliyahu (47) geçtiğimiz günlerde İbranice yayımlanan Maariv gazetesine de bir söyleşi vermiş, Araplara karşı ırkçı söylemlerini tekrarlayarak, 60 yıldır "Yahudileri denize dökmeye çalıştıklarını" öne sürmüştü.

Eliyahu, Arapların İsrail'i Yahudilerin devleti olarak haritadan silmek istediklerini de savunmuştu. "Safed'in bir Arap kenti haline gelmesini istemediklerini" belirten Eliyahu, Araplara, "22 Arap ülkeniz var. Siz, bizim bir tek Yahudi devleti kurmamıza engel olmaya çalışıyorsunuz...Tüm peygamberler, Tanrı'nın bu toprakları Yahudilere verdiğini söylüyor" ifadeleriyle seslenmişti. Haham Şmuel Eliyahu, İsrail'in eski hahambaşılarından Mordehay Eliyahu'nun oğlu.