BIST 9.722
DOLAR 32,55
EURO 34,86
ALTIN 2.433,18
HABER /  DÜNYA

Araplar ortak ordu için toplandı!

Arap ülkelerinin Genelkurmay Başkanlıarı “Ortak Arap Gücü” oluşturulması ile ilgili çalışmalar yapmak üzere toplandı.

Abone ol

Arap Birliği üyesi ülkelerin genelkurmay başkanları, “Ortak Arap Gücü” oluşturulması ile ilgili çalışmalar yapmak üzere Mısır'ın Başkenti Kahire'de toplandı.
 
Kahire'de Arap Birliği Genel Merkezi'nde toplanan üye ülkelerin genelkurmay başkanları, geçen ay Şarm El Şeyh'teki son Arap zirvesinin ardından alınan "Ortak Arap Gücü" oluşturulması yönündeki kararın uygulanmasını ele alıyor.
 
Toplantıya başkanlık eden Mısır Genelkurmay Başkanı Mahmud Hicazi, yaptığı konuşmada, oluşturulması planlanan gücün hiçbir ülkeyi hedef almadığını söyledi.
 
Hicazi, kurulması planlanan Ortak Arap Gücü'nün rolünün “terörle mücadele” amaçlı olduğunu vurguladı.
 
Ülkelere bağlı ulusal silahlı kuvvetlerin tek taraflı olarak terörle mücadelede yeterli olmadığının açıkça ortaya çıktığının altını çizen Hicazi, zorunlu görüldüğü durumlarda hızlı müdahale için güç oluşturma mekanizmasının ihtiyaç halini aldığını ifade etti.
 
Hicazi, sözkonusu silahlı müdahalenin ilgili ülkelerin egemenliğine halel getirmeden o ülkelerin istekleri üzerine gerçekleştirileceğini söyledi.
 
Arap Birliği Genel Sekreteri Nebil Arabi de, oluşturulacak gücün yeni bir askeri ittifak ya da herhangi bir ülkeye yönelik ordu oluşturmak anlamına gelmediğini, bunun Arap Birliği Kuruluş Anlaşması'na işlerlik kazandırılması anlamı taşıdığını ifade etti.
 
Arabi, bu gücün, Arap ülkelerine terörle mücadelede topyekün hareket etme yönünde alan açacağını vurgulayarak, üye ülke genelkurmay başkanlarına, alınan kararın uygulamasına yönelik gerekli mekanizmaların kurulması çağrısında bulundu.
 
Mısır'ın Şarm El Şeyh kentinde 29 Mart'ta toplanan Arap Zirvesi'nde ortak sorunların çözümü hedefiyle "Ortak Arap Gücü" oluşturulması yönünde bir karar alınmıştı.
 
Alınan karar, Arap Dışişleri Bakanları tarafından imzalanmış ve bir ay içinde ilgili ülkelerin silahlı kuvvetler yetkililerinin toplanması çağrısı yapılmıştı.