BIST 9.548
DOLAR 32,51
EURO 34,56
ALTIN 2.492,03
HABER /  DÜNYA

Arap Baharı tüm Arap ülkelerine yayılacak!

Mısırlı gazeteci ve yazar Fehmi Hüveydi, Arap Baharı'nın Suriye'de son bulacağı fikrine katılmadığını söyledi.

Abone ol

Hüveydi, "Arap Baharı, Suriye'de tamamlanmaz, diğer tüm Arap ülkelerine yayılacak." dedi.

Medeniyetler İttifakı Konferansları kapsamında Türkiye'de bulunan Hüveydi, Cihan Haber Ajansı'na verdiği özel mülakatında Arap Baharı ve Suriye krizinin yanı sıra bir çok konu hakkında çarpıcı açıklamalarda bulundu.

Fehmi Hüveydi , "Arap Baharı, Suriye ile durmaz. Suriye ve diğer tüm Arap ülkelerine yayılacak. Körfez ülkeleri, Suudi Arabistan ve diğer tüm ülkelerinde Arap Baharı yaşanacak." diye konuştu.

Suriye'deki krizin, yönetimin halka yönelik katliam gerçekleştirmesi ile başladığını hatırlatan Hüveydi, "Suriye krizi yönetimin halka yönelik şiddete başvurması ile başladı. Büyük katliamlar yapıldı. Halk da buna büyük bir öfke duyuyor. Elbette halkın ayaklanmaya hakkı var. Ülkede bir kargaşa yaşanıyor. Değişik güçler bu devrime karıştı ve ülkede sıkıntılar çıktı. Şu an Suriye'de gerçek anamda bir kriz var." şeklinde konuştu.

Suriye'deki krizin uzun sürmesinin sebeplerini anlatan Mısırlı yazar Hüveydi, Suriye'nin, Mısır ve Tunus'tan farklı şartları bulunduğunu söyledi. Hüveydi, "Suriye, bölgedeki haritanın önemli bir parçası. Bölgedeki birçok dengenin üzerinde bulunduğu bir ülke. Daha önce bahsettiğim gibi Suriye'de olacak bir değişimin, Lübnan, Ürdün, Irak ve İran'a yansımaları olacak. O yüzden kilit bir ülke olduğu için bu kadar uzun sürdü." şeklinde konuştu.

Suriye'de yönetimin düşmesi ile birlikte Suriye'nin geleceğinde başka bir kriz olacak. Bu kriz sadece Suriye'nin geleceği ile ilgili değil aynı zamanda bölgenin geleceğine etkisi olacak. Lübnan'da, Irak'ta, Ürdün'de, İran'da büyük yansımaları olacak." diye konuştu.

SURİYE'DE YÖNETİMİN DÜŞMESİNİN ARDINDAN ÇOK FAZLA SENARYO DOLAŞIYOR

Yazar Fehmi Hüveydi , Suriye'de yönetimin düşmesinin ardından bir çok senaryonun ortaya atıldığına dikkat çekti. Söz konusu senaryolar ile ilgili bilgi veren Fehmi Hüveydi , "Suriye'nin parçalanması ile ilgili senaryolar var. Başka bir senaryo da Lübnan'da güç dengesinin değiştirilmesi ile ilgili. Ayrıca Irak'ta da güç dengesinin değiştirilmesi ile ilgili senaryolardan bahsediliyor. Bildiğiniz gibi Irak'ta ayaklanan halk, Özgür Suriye Ordusu bayrağını taşıdı. Suriye'de yönetimin düşmesi İsrail'i İran'a karşı askeri saldırı yapması konusunda cesaretlendirecek. Bunun gibi bir çok değişim yaşanabilir." diye konuştu

Suriye'nin parçalanması durumunda Kürt, Nusayri ve Sünni olmak üzere üç devlete ayrılabileceğini ifade eden Mısırlı Yazar Fehmi Hüveydi , "Umarım bu senaryo gerçekleşmez." dedi.

Suriye konusunda İran ve Türkiye'nin tutumlarını karşılaştıran Hüveydi, "İran kendi şahsi çıkarlarını korumaya çalıştı. Bunun için müttefiki olan Esed'i destekledi. İran, halkın değil, yönetimin yanında olmakla hata yaptı. Halkın yanında değil, yönetimin yanında yer aldı. Türkiye ise Suriye'yi ulusal güvenliğinin bir parçası olarak görüyordu. Bunun için de adım atması gerekiyordu. Bunu da yaptı halkın yanında yer aldı. Bundan uzak da duramazdı." değerlendirmesinde bulundu.

Bölgede Şii ve Sünni çatışmasına ihtimal vermediğini söyleyen Üveydi, Türkiye ile İran siyasetle ekonomiyi bir birinden ayırdılar sanırım. Türkiye İran'dan gaz alıyor. Türkiye ile İran arasında her hangi bir çatışma olmaz. Ancak Lübnan'da Bahreyn'de, Irak'ta çatışmalar olabilir. Fakat ülkeler arasında bir çatışma olacağını düşünmüyorum." görüşünü savundu.