BIST 9.719
DOLAR 32,55
EURO 34,83
ALTIN 2.432,65
HABER /  GÜNCEL

Aralık ayında 'bahar havası'nın sırrı ne?

Dünya'nın en az güneş ışını aldığı ay olan aralık, ocaktan daha ılık geçiyor... Peki bunun sırrı ne? İşte yanıtı...

Abone ol

Amerikan Slate dergisi yazarı Sophie Gilbert, Pennsylvania Devlet Üniversitesi'nden Paul Knight'a danışarak aralığın neden daha soğuk olmadığını inceledi.

Gilbert'in araştırmasına göre bu sorunun cevabı suların ısıyı tutuyor olmasında yatıyor. Günlerin daha uzun, güneş ışınlarının bol olduğu mevsimlerde okyanus, deniz, göl, nehir gibi su kütleleri ısıyı emerek depoluyor, günlerin kısalmaya başladığı mevsimler de ise yaymaya başlıyor. Böylece havaların soğumasında mevsimsel bir gecikme yaşanıyor.
Geniş su kütlelerinin yanında atmosfer de bu mevsimsel gecikmeye katkıda bulunuyor. Günlük termometre ölçümleri, yeryüzü tarafından yansıtılan güneş ısısı ve emilmiş olan güneş ısısının arasında oluşan dengeyle belirleniyor.

YANSIMA SOĞUTUYOR

Kış mevsimi ile bu denge kaymaya başlıyor. Mevsimin başında sıcaklıklar düşüyor, bu da Dünya üzerinde biriken karın artmasını sağlıyor. Beyaz yüzeylerin büyümesiyle Dünya Güneş ışınlarını daha fazla yansıtır hale geliyor. Yansıma arttıkça havalar daha da soğutuyor, düşük dereceler devam ediyor. Günler ısınmaya başladığında ise karlar eriyor ve atmosfer daha fazla ısı emmeye başlıyor.

GÜNEŞİ GÖREN SAHİLE KOŞTU

Antalya Alanya'da etkili olan fırtına, yerini güneşli havaya bıraktı. İlçede hava sıcaklığının 21 dereceye, deniz suyu sıcaklığının ise 19 dereceye yükselmesi üzerine turistler sahillere akın etti.