BIST 9.693
DOLAR 32,50
EURO 34,69
ALTIN 2.499,53
HABER /  DÜNYA

Arakan'da son durum ne? Dalai Lama ilk kez konuştu

ARAKAN'daki son duruma ilişkin yeni haberler Myanmar hükümetinden geldi. Myanmar hükümeti ARSA tarafından yapılan ateşkes ilanını reddetti. Myanmar Arakan'da işbirliği yapmayacaklarını duyurdu.

Abone ol

Myanmar hükümeti, Arakan Rohingya Kurtuluş Ordusu (ARSA) tarafından Arakan eyaletinde ilan edilen tek taraflı ateşkesi reddederek, ‘teröristlerle' iş birliği yapmayacaklarını duyurdu.
ARSA, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, "Arakan Rohingya Kurtuluş Ordusu (Arsa) saldırgan askeri operasyonlara yönelik geçici ateşkes ilan ediyor" denildi.

Tibet'in ruhani lideri Dalay Lama ise ilk kez Arakan'daki katliamla ilgili konuştu. Buda'nın Müslümanlara yapılanları onaylamayacağını hatırlatan Lama, yaşananlara tepki gösterdi.

BUDA'YI HATIRLAYIN BU ÇOK ÜZÜCÜ
Dalay Lama, "Müslümanları rahatsız eden bu insanlar, Buda'yı hatırlamalı. O kesinlikle bu zavallı Müslümanlara yardım ederdi. Bunu hala hissediyorum, çok üzücü" dedi.

DALAİ LAMA KİMDİR? : 

Dalai Lama, Budizm'in kurucusu oIan Shakyamuni'nin reenkarnasyon sürecini tamamIayarak, yeniden doğduğu düşünüIen kişiIere veriIen isimdir. Tenzin Gyatso, 14. DaIai Lama oIarak kabuI ediImektedir. 14. DaIai Lama, 2 yaşında iken rahipIer tarafından buIunarak, yetiştiriImiştir.16 yaşında ise ruhani IiderIik görevini yerine getirmeye başIamıştır. Dalai LamaIar, Budizm öğretisinin başöğretmenIeri oIduğu gibi BudistIerin de ruhani IiderIiğini yaρmaktadır.

BM RAPORU : 294 BİN KİŞİ SIĞINDI
Birleşmiş Milletler'in (BM) verilerine göre, 25 Ağustos'ta ARSA'nın polis karakollarına düzenlediği saldırılar sonrası Myanmar ordusunun Rakhine (Arakan) eyaletinde büyük bir operasyon başlatmasının ardından, 294 bin Arakanlı Müslüman Bangladeş'e sığındı. 

Arakanlılar, Myanmar ordusunun ARSA'ya yönelik operasyonlarının toplu sivil ölümlerine yol açtığını ve yüzlerce köyün yanmasına sebep olduğunu, insanların da bu sebeple Bangladeş'e kaçtığını söylüyor.

YENİ KAMP İÇİN 8 HEKTARLIK ALAN

Öte yandan Bangladeş Dışişlerinden Sorumlu Devlet Bakanı Muhammed Shahriar Alam, hükümetin, Arakanlı Müslümanların kaldığı Kutupalong'daki kampın yakınında, yeni gelenler için bir kamp inşa edilmesi adına yaklaşık 8 hektarlık bir alan teklif ettiğini bildirdi. Alam, yeni gelenlerin kaydının bugün yapılacağını da sözlerine ekledi.

MYANMAR KAÇ KİŞİYİ ÖLDÜRDÜ?
Myanmar hükümeti rakamlar konusunda yalan söylüyor. BM kaynakları binden fazla kişinin öldüğünü açıklarken Myanmar ölü sayısını 475 olarak ilan etti. Myanmar hükümeti ülkedeki Müslümanlara kimlik vermediği için kaç kişinin öldüğü tam olarak belirlenemiyor.