BIST 9.668
DOLAR 32,59
EURO 34,86
ALTIN 2.495,85
HABER /  DÜNYA

Arakan'da 150 Müslüman katledildi

Rakhine çetesi Rohingyalıların yaşadığı Yin Thae köyünü ve Parin köyünü ateşe verdi. Rohingyalıların evlerini yakmak için polis çeteye benzin konteynerlerini verirken görüldü.

Abone ol

Her iki köyde de 600'den fazla ev yandı. Görgü tanıkları 100'den fazla Rohingyalının çete tarafından çıkarılan yangın yüzünden öldüğünü söyledi.

Kaçan bir kurban; çoğu Rohingyalının gizlenmek için kaçmak zorunda kaldığını söyledi. Polis durumu kontrol altına alacaklarını söyleyerek saklandıkları yerden çıkmaları çağrısında bulundu ve Rohingyalılar ve çete arasında ateşkes yapabileceklerini söyledi. Polisin dediğine inananlar öldü ve poliste onları durdurmadı. Yaklaşık 350 Rohingyalı kadın ve çocuk Parin köyü mezarlığı yakınında gizleniyordu. Saldırıya tanık olup kaçabilenlerin söylediklerine göre Rakhine çetesi ve güvenlik güçleri neredeyse onların tamamını öldürdü. Saldırılardan kaçan Rohingyalıların çoğu çeltik tarlalarında ve gidecek yerleri de yok.

KÖYÜ YAKTILAR

Çete Kyauk Phyu'de Paikthae köyünü ateşe verdi. Paikthay köyü yanarken itfaiye petrol dolu tanklarla ateşi söndürme adı altında olay yerine geldi. 600'den fazla müslüman evi yakıldı.Şu anda tam olarak ölülerin sayısını bilemiyoruz. Çoğu müslüman denize kaçtı ve diğerleri de saklanıyor.

En son edindiğimiz bilgilere göre bir çok insan kaçmak için nehre atlıyor. Şu anda bölgeden herhangi bir haber almak oldukça zor çünkü yetkililer Rohingyalıların telefonlarına el koymuş durumda ve dışarıya haber verilemiyor.

Brouk başbakanı Tun Khin etnik temizlik uluslararası komitenin burnunun dibinde oluyor ve onlar da hiçbir şey yapmıyorlar dedi. Bu toplumsal bir savaş değil,eşit şartlar altında bir savaş değil. Bu devlet organizeli ve çok sayıda insanın öldüğü,yerlerinden edildiği devlet tarafından onaylanmış etnik temizliktir. Hükümet bunu gerçekten durdurmak isterse bu vahşet hiçbir şekilde devam etmez.

Brouk başbakanı Tun Khin; ne zaman etnik temizlik olsa uluslararası komite bunun tekrarlanmasına asla izin verilmemesini söyler ama Burma'da şu an bu tekrarlanıyor ve bir kez daha uluslararası komite harekete geçmekte başarısız kaldı. Bölgede acilen BM gözlemcilerinin bulundurulması gerekiyor,dedi.