BIST 9.722
DOLAR 32,58
EURO 34,98
ALTIN 2.426,59
HABER /  DÜNYA

Arafatın ölümüyle ilgili şok iddia

Bu iddialar Filistin'i karıştırdı, Abbas'ın istifası isteniyor. İşte tüm dünyanın ilgisini çeken o flaş iddia;

Abone ol

El Fetih'in 4 Ağustos'ta Beytüllahim'de toplanması beklenen 6. kongresi öncesinde, Tunus'taki El Fetih liderlerinden Faruk Kaddumi, Filistin Yönetimi Devlet Başkanı Mahmud Abbas'ın, "Filistin lideri Yaser Arafat'ın öldürülmesinde rol oynadığını" iddia etti.

Kongre'nin "işgal altındaki bir ülkede" toplanmasına karşı çıkan ve Abbas'ın en büyük rakibi olarak görülen Kaddumi, Abbas'ın, "Arafat'ın öldürülmesine yönelik İsrail-Amerikan-Filistin komplosunun" içinde yer aldığını öne sürdü ve Abbas'ı hem Filistin Yönetimi Devlet Başkanlığı'ndan hem de Filistin Kurtuluş Örgütü (FKÖ) başkanlığından istifaya çağırdı.

78 yaşındaki Kaddumi'nin Amman'da düzenlediği basın toplantısında ortaya attığı iddialarla ilgili haberler Filistin'deki gazetelerde ve Filistin devlet televizyonunda yayımlanmazken, Arap basını ve internet siteleri, iddialara yer verdi.

Bu arada FKÖ, El Fetih ve Kaddumi'nin suçladığı isimler arasında yer alan Muhammed Dahlan'dan suçlamalara ilişkin yanıt geldi.

Abbas henüz konuyla ilgili açıklamada bulunmadı.

Arafat, 2004 yılı sonunda ağır hastalanıp, İsrail tarafının verdiği özel izin ve Fransız hükümetinin gönderdiği bir uçakla Paris'te bir hastaneye nakledilmiş ve orada hayatını kaybetmişti.

Kaddumi, Arafat'ın vefat etmeden önce kendisine, Amerika, İsrail ve Filistinlilerin katıldığı bir toplantının metnini ilettiğini belirtti.

Bu toplantıya İsrail tarafından dönemin Başbakanı Ariel Şaron, Savunma Bakanı Şaul Mofaz, yine o dönemde Gazze Şeridi ve Batı Şeria'daki güvenlik sorumlusu olan, El Fetih'in önemli isimlerinden Muhammed Dahlan ile ABD Dışişleri Bakan Yardımcısının katıldığını ifade eden Kaddumi, tarafların, "Arafat'ı ortadan kaldırma planını tartıştıklarını" öne sürdü.

Arafat'ın bu toplantının metnini kendisine gönderdikten sonra, Arafat'a Filistin'den çıkmasını önerdiğini kaydeden Kaddumi, ancak Arafat'ın kendisine, "Şaron'a meydan okuyacağım ve şehit olarak ölmeye de hazırım" dediğini savundu.

ABBAS'A İSTİFA ET ÇAĞRISI

Bu metnin, El Fetih'in bölünmesine yol açabileceğini de söyleyen Kaddumi, "artık Abbas ile dönüşü olmayan bir yola girildiğini" belirtti.

Kaddumi ayrıca, bu metnin kopyalarını bir yıldan daha fazla bir süre önce Merkez Komitesi'nin birkaç üyesi ile Devrim Konseyi'nin birçok üyesine de gönderdiğini anlattı.

Bazı Arap liderlerine de bu metni ilettiğini, toplu şekilde Abbas'a karşı tavır almalarını istediğini söyleyen Kaddumi, liderlerden, Abbas'ın Filistin Yönetimi'nden uzaklaştırılması için baskı yapmalarını istediğini ifade etti.

Gelişmelerin metnin içeriğini doğruladığını savunan Kaddumi, Abbas'ın Arafat'ın cesedine otopsi yapılmasına karşı çıkmasını buna örnek gösterdi ve Arafat'ın cesedine otopsi yapılması halinde nasıl öldüğünün ve kullanılan zehirin türünün de ortaya çıkabileceğini belirtti.

Abbas'ın, Arafat'ın zehirlenmesi ile ilgili soruşturma açılmasını engellediğini de ileri süren Kaddumi, tüm bunlara ek olarak 2004 yılı Ağustosunda, Dahlan'ın Arafat'ı tehdit edip, istenilen tavizleri vermediği takdirde, Arafat'a meydan okuyacaklarını söylediğini öne sürdü.

Abbas'ı hem Filistin Yönetimi Devlet Başkanlığından hem de FKÖ başkanlığından derhal istifaya çağıran Kaddumi, "Abbas'ın artık El Fetihli olmadığını ve El Fetih üyeliğinin şartlarını taşımadığını, El Fetih'in ilkelerinden uzaklaşıp doğru yoldan tamamen çıktığını" iddia etti.

TEPKİLER

Bu arada FKÖ, Kaddumi'nin açıklamalarını "bunama belirtileri" olarak değerlendirdi.

El Fetih Merkez Komitesi adına yayımlanan bildiride de Kaddumi, El Fetih'i bölmeye çalışmak ve 6. kongrenin toplanmasını engellemeye çalışmakla suçlandı.

Dahlan ise bu suçlamaların yanıt vermeye değmeyeceğini ifade etti. Dahlan, bu tür suçlamaların tek nedeninin Kaddumi'nin yaşının ilerlemesi olduğunu belirtip, ayrıca bir yanıt verilecekse bunun yükümlülüğünün Mahmud Abbas'ta olduğuna işaret etti.

AA muhabirinin görüştüğü, üst düzey Filistinli yetkililer ise son gelişmeyi, Abbas'ın 6. kongreyi Beytüllahim'de yapma ısrarının ardından, Abbas ile Kaddumi arasında eldeki tüm kozların oynanması olarak değerlendirdiler.

Kongrenin Filistin topraklarında toplanması halinde Abbas ve Dahlan grubunun şansının daha fazla olacağı beklentisi nedeniyle Kaddumi'nin böyle bir adım atmış olabileceği kaydedildi.

El Fetihli üst düzey bir yetkili, "Kaddumi'yi en fazla kızdıran kongrenin tarihi olarak 4 Ağustos'un belirlenmesi oldu. Bu Arafat'ın doğum günü. Kaddumi de hem Arafat'ı öldürdüler, hem ismini kullanıyorlar diye düşünüyor ve buna hakları olmadığına inanıyor" diye konuştu.

Öte yandan Kaddumi, El Fetih Merkez Komitesi'ni 20 Ağustos'ta Amman'da toplantıya çağırdığını duyurdu. Bu toplantıda El Fetih'in 6. kongresi ile ilgili sorunların tartışılması bekleniyor.