BIST 9.566
DOLAR 32,49
EURO 34,59
ALTIN 2.479,24
HABER /  GÜNCEL

Arafat'ın cesedinde polonyum bulunduğu doğrulandı

İsviçreli adlı tıp uzmanları, bugün bir basın toplantısı düzenleyerek Arafat'ın cesedinde yapılan incelemede normalin 18 katı polonyum bulunduğunu doğruladı, ancak ölüm sebebinin kesin olarak söylenemeyeceğini vurguladı.

Abone ol

İsviçreli adli tıp uzmanları Filistin lideri Yaser Arafat'ın cesedi üzerinde yapılan incelemede, yüksek düzeyde polonyum çıktığını doğruladılar.

Ama "Arafat'ın 2004 yılında ölümüne polonyum zehirlenmesinin sebep olduğu" yargısından kaçındılar.

Uzmanların hazırladığı raporda, Arafat'ın cesedindeki polonyum düzeyinin, normalin 18 katı olduğu sonucuna varılıyor.

Arafat'ın eşi Suha BBC'ye yaptığı açıklamada, bu raporun, eşinin bir suikaste kurban gittiği yolundaki inancını haklı çıkardığını söyledi.

Fakat Suha Arafat, doğrudan doğruya kimseyi suçlamadı, eşinin dünyada çok düşmanı olduğunu söylemekle yetindi.

Tarihe not düşmek

Arafat, "Kimseyi suçlayamam. Herkes İsrail'i suçlamak istiyor ama ben suçlayamam. Hemen sonuçlar çıkaramam" dedi.

Suha Arafat, şimdi sorumluluğun Fransız yargısının alanına girdiğini söyleyerek "Bu suçun belgelenmesini istedim. Tarihe not düşülsün diye belgelensin istedim" dedi.

İsviçreli uzmanlar, bulgularını çok temkinli bir dille kaleme aldılar.

Bir çok Filistinli Arafat'ın İsrail tarafından zehirlendiğine inanageldi. Diğer iddialar arasında Arafat'ın Aids ya da kanserden ölmüş olabileceği de vardı. İsrail yıllardır bu ölümde hiç bir rolü olmadığını söylüyor.

İsviçre'de Lozan'daki Vaudois Üniversitesi Hastanesi'ndeki uzmanlar Arafat hakkında hazırlanan bütün tıbbi raporları, cesedinden alınan örnekleri ve 2004 yılında Paris'de hastaneye kaldırıldığında yanında olan eşyalar üzerinde titiz bir çalışma yaptılar.

Biyolojik materyal olarak ellerinde Arafat'ın kemikleri ve mezarından alınan toprak vardı.

Ekipten Profesör François Bochud bugün yapılan basın toplantısında incelemelerinde saptadıkları yüksek düzeylerde polonyumun "üçüncü şahısların rolüne işaret ettiğini" söyledi ve "Elde ettiğimiz sonuçlar zehirlenme teorisine makul bir zemin sağlıyor" dedi.

Ama devam ederek tereddütleri de ortaya koydu: "Polonyumun ölüm sebebi olduğunu kesinlikle söyleyebilir miyiz? Bunun cevabı hayır, zehirlenmenin kuşku götürmeyecek şekilde şuna veya buna yol açtığını ispat edemeyiz."

Fransa soruşturma açmıştı

Uzmanlar, raporlarında daha kesin bir sonuca varamayışlarını, Arafat'ın ölümünün üzerinden uzun yıllar geçmesine, örneklerin yetersiz oluşuna ve bazı örneklerin el değiştirişindeki belirsizliklere bağlıyorlar.

Polonyum 210 yüksek radyoaktif özellikleri olan bir madde. Gıdalarda ve vücutta küçük dozlarda bulunması normal fakat yüksek dozda alınması ölüme yol açabiliyor.

Filistin Kurtuluş Örgütü'ne 35 yıl önderlik yapan Yaser Arafat, 1996'da Filistin Özerk Yönetimi'nin ilk başkanı olmuş ve 2004 yılında Batı Şeria'daki karargahında birden ağır şekilde hastalanmıştı.

İki hafta sonra hava yoluyla Fransa'ya götürülerek Paris'deki bir askeri hastaneye yatırılan Arafat, 11 Kasım 2004 tarihinde 75 yaşında hayatını kaybetmişti.

Ölümünden sonra doktorlar, Arafat'ın ölüm sebebinin bir kan rahatsızlığı yüzünden inme geçirmesi olduğuna kanaat getirmişti.

Fransa, El Cezire televizyonundan bir belgesel ekibinin izlediği Lozan'daki uzmanların ilk incelemelerinde yüksek düzeyde polonyum saptaması üzerine 2012 Ağustos ayında bir cinayet soruşturması başlattı.

Fransız ve Rus uzmanlar tarafından da İsviçre'dekine paralel soruşturmalar yürütülüyordu. Bir Rus yetkili geçen ay yaptığı açıklamada incelemelerinde polonyuma rastlanmadığını söyledi.