BIST 9.693
DOLAR 32,58
EURO 34,79
ALTIN 2.507,80
HABER /  DÜNYA

Araçlar mercek altına alınacak

Başbakanlık Toplu Konut İdaresi Başkanlığı (TOKİ) ile Türk Standartları Enstitüsü (TSE) işbirliğinde araçlarda yapılan teknik değişiklikler ...

Abone ol

Başbakanlık Toplu Konut İdaresi Başkanlığı (TOKİ) ile Türk Standartları Enstitüsü (TSE) işbirliğinde araçlarda yapılan teknik değişiklikler kontrol altına alınacak.
Kamu kurumlarının eğitim, sağlık ve spor gibi hizmet binalarını karşılayan TOKİ, şimdi de trafik ve yol güvenliğinin artırılması, ülke genelinde gerekli muayene altyapısının sağlanması amacıyla “araç kontrol merkezleri” inşa edecek. İlk kez uygulanacak proje ile üzerinde teknik değişiklik yapılan araçların tadilat projelerinin onayı ve gerçekleştirilen tadilatların gerekli muayeneler yapılarak uygunluğunun tespiti sağlanacak. Araç kontrol merkezlerinde; araçların imal, tadil ve montajı (AİTM) hakkındaki yönetmelik kapsamında onay kuruluşu olan TSE tarafından gerçekleştirilen, üzerinde teknik değişiklik yapılan araçların muayene işlemleri yapılarak uygunlukları tespit edilecek.

5 ARAÇ KONTROL MERKEZİ İHALE TARİHİ ALDI
TOKİ, ilk etapta 5 ilde yapacağı “araç kontrol merkezinin” ihale tarihlerini belirledi. Bu merkezler, proje ve arsa tahsisleri tamamlanan Çorum, Konya, Adana, Bursa ve Manisa’da inşa edilecek. Çorum’da yapılacak “araç kontrol merkezi” ihalesi 9 Aralık 2013’te, Konya, Adana, Bursa ve Manisa illerinde inşa edilecek araç kontrol merkezlerinin ihalesi de 10 Aralık 2013 tarihinde gerçekleştirilecek.
Araç kontrol merkezleri, tek blok şeklinde, araç kontrol ve idare bina olarak planladı. Araç kabul binası bodrum ve zemin kat, idare binası ise bodrum + zemin üzerine bir kat şekilde olacak. Çorum’da inşa edilecek araç kontrol merkezinin, idare bina kısmı bin 333 metrekare, araç kabul kısmı ise 539 metrekare büyüklüğünde inşa edilecek. Konya, Adana, Bursa ve Manisa’da inşa edilecek araç kontrol merkezlerinin, idare bina kısmı bin 333 metrekare, araç kabul bölümü ise bin 18 metrekare büyüklüğünde yapılacak.

MONTAJ TESPİTİ YAPILACAK
Ülke genelinde otomotiv sektörünün ihtiyaç duyduğu gerekli muayene altyapısının sağlanması amacıyla inşa edilecek araç kontrol merkezlerinde LPG/LNG/CNG’li araçların sızdırmazlık raporu ve montaj tespiti yapılabilecek. Merkezlerde ayrıca; araç motor değişikliği, direksiyon sistemleri tadilatı, araç şase tadilatı, dingil ve lastik ekleme ve çıkartma tadilatı, kabin ve kroseri tadilatı, istihad haddi tespiti, klima, far ve elektrik tadilatı, özürlü araç tadilatı, sürücü kursu ve okul servisleri tadilatı, ön, arka ve yan koruma tadilatı, yakıt sistemleri tadilatı ve diğer araçlar üzerinde yapılması gereken teknik değişiklik ve tadilatların muayene ve tespiti gerçekleştirilebilecek.
(İHA)