BIST 9.693
DOLAR 32,50
EURO 34,69
ALTIN 2.499,53
HABER /  GÜNCEL  /  OTOMOBİL

Araba satın alanlara noterde şok!

1 Mayıs ile başlayan yeni dönemde bütün sistemler göçtü. Araba satın alanlar noterlerde şok yaşadı... Çünkü;

Abone ol

İNTERNETHABER
Haber Merkezi - 1 Mayıs itibariyle oto-alım satımında yeni dönem başladı. Ancak buna hazırlıklı olmayan online sistem göçtü... Noterler, emniyetin veri tabanına ulaşamadığı için kriz çıktı...


1 Mayıs tarihi itibariyle araç alım satım işlemleri ve geçici ruhsatlar noter tarafından veriliyor. Ancak yeni sisteme hazırlık yapılmadığı için şu anda noterlerde büyük bir kaos yaşanıyor. Çünkü emniyetin veri tabanına ulaşmak neredeyse imkansız...

VERİ TABANI KİLİTLENİYOR

Noterler, aracın alım-satımını yaparken bilgisayarlarındaki özel programla emniyetin veri tabanına ulaşıyor. Buradan araçla ilgili bilgileri, ceza, haciz gibi tüm verileri görebiliyor. Bu verilere ulaştıktan sonra da aracın satışını yapıp, geçici ruhsat düzenliyor.

Ancak emniyetin veri tabanı yoğun girişleri kaldıramadığı için kilitlenmiş durumda... Noterler veri tabanına ulaşamadığı için alım-satım işlemlerini bekletiyor. 1 Mayıs'tan bu yana noterler ana-baba gününe dönmüş durumda. Çünkü bir noter günde 2 aracın işlemini halledebilirse kendini şanslı sayıyor. İstanbul'daki bir çok noter, pazartesi gününe kadar alım-satım işlemi yapmayacağını söylemeye başladı.

EVRAK ELDE NOTER GEZİLİYOR

Araç satın alanlar devir işlemi çilesi çekiyor. Evrakları ellerinde noter noter dolaşıyorlar. Zira emniyetin veri tabanı sistemindeki sorunun yanı sıra bir çok noterinde yeni sisteme hazırlık yapmadığı ortaya çıktı. Bu veri tabanına ulaşmak için TNB (Türkiye noterler birliğinin hazırladığı) isimli özel bilgisayar programını kullanması gereken noterler, elamanlarını zamanında eğitmediği için oto alım-satımı yapamıyor.