BIST 9.645
DOLAR 32,52
EURO 34,86
ALTIN 2.428,34
HABER /  BİLİM - TEKNOLOJİ

Apple 250 uygulamayı kaldırdı

Apple'ın mağaza uygulaması App Store'da yer alan XcodeGhost ve YiSpector virüsleri kullanıcıları çileden çıkardı. Android tarafında da Türkiye’deki telefonların %10’unun tehlike altında olduğu belirtilmişti.

Abone ol

Apple’a yakın kaynaklar tarafından rapor edilen yeni gelişme ise sevindirici. Apple, App Store isimli iOS uygulama marketinden 256 adet uygulamayı kaldırdı. Kaldırılma gerekçesi ise güvenlik. Hangi uygulamaların kaldırıldığı tek tek açıklanmadı ancak sebebi detaylıca paylaşıldı.

Çin ve uzak doğu bölgesindeki yayıncılar tarafından kullanılan bir SDK, iOS cihazlar için güvenlik sorunu oluşturuyordu. Söz konusu SDK ile ilgili Apple daha önce bazı kısıtlamalar getirmişti ancak gözden kaçan uygulamalar olmuş. Youmi isimli SDK’yı kullanan 256 adet uygulama tespit edildi. Bu uygulamaların toplamda 1 milyondan fazla indirilme sayısına sahip olduğu söyleniyor. Şimdiye kadar bu uygulamaları indirenlerle ilgili yapacak bir şey yok ancak bundan sonra artık indirilmesi söz konusu olmayacak.

SDK’nin içerisindeki bazı zararlı kodların, iOS cihazların gözetlenmesine ve kişisel bilgilerin üçüncü kişilere ulaşmasında köprü görevi gördüğü söyleniyor. Özellikle güncel iOS sürümü kullanmayan cihazlarda bu durum daha tehlikeli. Ele geçirilebilen kişisel bilgiler arasında e-posta adresi ve Apple ID de var.