BIST 9.537
DOLAR 32,49
EURO 34,82
ALTIN 2.487,86
HABER /  GÜNCEL

Apo'nun yakalanışının hiç bilinmeyenleri

Abdullah Öcalan Kenya'da nasıl yakalandı? O gün niye Cavit Çağlar'ın uçağı kullanıldı? Hiç bilinmeyen ayrıntılar ilk kez ortaya çıktı.

Abone ol

Dönemin Ulaştırma Bakanlığı Müsteşarı Hasan İşgüzar, Öcalan'ın Türkiye'ye getirilme operasyonunun planlanmasından, uygulanmasına kadar saniye saniye izleyen birkaç yetkiliden biriydi.

İşgüzar, Öcalan'ın Türkiye'ye getirilmesinden 15 yıl sonra, o ayrıntılarıya anlattı. İşte hiç bilinmeyen detaylar;

NİYE ÇAĞLAR'IN UÇAĞI SEÇİLDİ?

Öcalan'ın Kenya'dan getirilmesi için Cavit Çağlar'ın sahip olduğu uçağın kullanıldığı ortaya çıkmıştı. Ancak bu uçağın neden seçildiği hep karanlıkta kaldı. Cavit Çağlar'ın uçağının seçilmesinin nedeni, Türkiye'de bu modelde tek uçak olmasıydı.

Bu uçak seçildi, çünkü Ankara'ya o dönemde Öcalan'ın Yunanistan tarafından Kenya'dan Hollanda'ya götürüleceği ve bunun Falcon 900B tipi bir uçakla yapılacağı istihbaratı gelmişti.

EKİP MUZ TÜCCARI OLARAK GİTTİ

Öcalan'ı getirecek olan Türk ekibi ve Çağlar'ın uçağını kullanacak iki pilot, 10 gün önce "muz tüccarı" kimliği ile Uganda'ya gitti. Ekipte, özel eğitimli güvenlikçiler ve istihbaratçılar dışında bir de askeri doktor bulunuyordu.

abdullah-öcalan-yakalaniş.jpg
HOLLANDA UÇAĞI SANMASI İÇİN

Bu arada Çağlar'ın uçağının üzerindeki tüm bilgiler de, Hollanda'dan gelecek olan aynı tip uçakla eşleştirildi. Hollanda'dan uçağın havalandığı öğrenildiğinde, Uganda'daki Türk uçağı da havalandı. Türk uçağı komşu ülkede beklemekte olduğundan, Hollanda uçağından saatler önce Kenya'ya indi.

ÖCALAN TÜRK UÇAĞINA BİNDİ

Öcalan, son ana kadar kendisini Hollanda'ya götüreceğine inandığı, Yunanlılar tarafından ayarlanmış olan uçağa bineceğini sanıyordu. Ancak Hollanda uçağından önce alana inmiş olan Türk uçağına bindirildi. Uçak derhal havalandı. Türk uçağı havalandığında, Hollanda'dan gelen aynı tip uçak da, Kenya hava sahasına girmek üzereydi.

ABDULLAH ÖCALAN SORGU GÖRÜNTÜLERİ (TIKLA İZLE)

RUMLARI BÖYLE KANDIRDILAR

Uçak Türkiye'ye seyrederken iki konuda endişe duyuldu;
Bunun ilki Kıbrıs Rum Kesimi üzerinden geçerken, hava sahasını denetleyen Rum Kuleye verilecek uçağın kimliğine ilişkin bilgiler konusundaydı. Uçak yaklaşık 20 dakika boyunca Kıbrıs Rum Kulesi'nin kontrolünde olacaktı. Pilotlar, bu süre boyunca gerek "İngilizcenizi anlamıyoruz" diyerek, gerekse şaşırtıcı ifadeler kullanarak, laf kalabalığı yaparak, Rum Kuleyi oyaladılar ve Türk görevlilerinin kontrolündeki hava sahasına böyle girdiler.