BIST 8.718
DOLAR 32,34
EURO 35,20
ALTIN 2.246,27
HABER /  GÜNCEL

AP ve Merkel'den vize serbestisi açıklaması

Almanya Başbakanı Merkel, AB Komisyonundan çıkan vizesiz seyahat için tavsiye kararını yorumladı. AP de Türkiye'nin kriterleri tamamlaması için çağrı yaptı.

Abone ol

Almanya Başbakanı Angela Merkel, Türkiye'nin vize serbestisi konusunda henüz yerine getirilmeyen kriterleri de gerçekleştireceğine inandığını söyledi. Avrupa Parlamentosu ise  vize serbestisi için kriterlerin yerine getirileceğine dair teminat istedi.

Merkel, Meseberg Sarayı'nda Japonya Başbakanı Şinzo Abe ile yaptığı görüşme sonrası düzenlenen ortak basın toplantısında, Avrupa Birliği (AB) Komisyonunun Türkiye'ye vize serbestisi getirilmesi konusunda verdiği olumlu tavsiye raporu konusundaki görüşlerini de açıkladı.

Rapordan duyduğu memnuniyeti dile getiren Merkel, "Türkiye'nin diğer hususlarda sağladığı ilerlemelerden dolayı, diğer açık noktaların da yerine getirilmesi konusunda gerçekçi bir fırsatın olduğuna inanıyorum." dedi.

Türkiye'nin vize serbestisi ile ilgili tüm kriterleri yerine getirebileceğine inandığını vurgulayan Merkel, önemli kriterler arasında kişisel verilerin korunması ve terörizmle mücadele yasalarının bulunduğunu kaydetti.

Türkiye'nin, Güney Kıbrıs Rum Yönetimi dahil AB vatandaşlarına vize serbestisi getirmesini de "büyük siyasi bir adım" olarak nitelendiren Merkel, bu gelişmelerin ışığında artık olası tehlikelerin tartışılmasının değil, karşılıklı anlaşmalara uyularak AB-Türkiye anlaşmasının inandırıcılığının sağlanması gerektiğini sözlerine ekledi.

AP'DEN FLAŞ MESAJ

Avrupa Parlamentosu (AP) Türk vatandaşları için vize serbestisi sürecinin olumlu sonuçlanmasına katkı yapmaya hazır olduğunu ancak vizelerin kaldırılması için tüm şartların yerine getirilmesi gerektiğini bildirdi. AP, kriterlerin yerine getirileceğine dair teminat istedi.

AP Başkanı Martin Schulz ve grup başkanlarından oluşan Başkanlar Konferansı, AB Komisyonu'nun bugün aldığı Türkiye ve Kosova vatandaşları için vizelerin kaldırılması ile sığınma başvurularını düzenleyen Dublin Sözleşmesine dair değişiklik içeren tavsiye kararlarını görüştü.

Toplantının ardından yapılan açıklamada, "Türkiye'yle vize serbestisi konusunda başarılı bir sonuç elde edilmesine yapıcı katkıda bulunmaya hazırız. Ancak parlamento prosedürlerinde bir kısayol olmayacak." ifadesi kullanıldı.

Açıklamada, vize serbestisi için başvuran tüm ülkelerin eşit şekilde değerlendirileceği vurgulanarak, bunun da tüm kriterlerin her bir ülke tarafından yerine getirilmesi anlamına geldiği kaydedildi.

Türkiye'nin kriterleri yerine getirmek için geçtiğimiz haftalarda gösterdiği çabaların memnuniyetle karşılandığı belirtilen açıklamada, "Ancak AB Komisyonu, bugün Parlementoyu tüm şartların yerine getirilmediği konusunda bilgilendirdi. Bu tamamen karşılanana kadar ve AB Komisyonu, Parlamentoya bu konuda yazılı garanti verinceye kadar çalışmalar devam etmeli ama komiteye sevk gerçekleşemez" denildi.

Schulz'un sunduğu bu teklife, grup başkanlarının oybirliğiyle destek verdiği de belirtildi.

AB Komisyonunun bugün kaldığı kararda 72 kriterden 67'sinin gerçekleştirildiği, kalan 5 kriterin ise haziran sonuna kadar tamamlanması gerektiği vurgulandı.