BIST 9.722
DOLAR 32,56
EURO 34,84
ALTIN 2.435,29
HABER /  GÜNCEL

AP ve AGİT'ten Twitter açıklaması!

Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) Basın Özgürlüğü Temsilcisi Dunya Miyatoviç ve AP Türkiye raportörü Ria Oomen-Ruijten yasağı sert bir dille kınadı.

Abone ol

Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) Basın Özgürlüğü Temsilcisi Dunya Miyatoviç, Twitter'ın engellenmesi ve sosyal medyaya kapatma tehdidi yapılmasının Türkiye'de ifade ve basın özgürlüğüyle ilgili endişeleri artırdığını vurguladı.

Konuyla ilgili yazılı açıklama yapan Dunya Miyatoviç, "Türkiye'de internet siteleri yıllardır ciddi şekilde sınırlandırılıyor." dedi ve 2007'de çıkan yasakçı internet kanununun geçtiğimiz at daha da sertleştirildiğini ifade etti. Miyatoviç, "Bu önlemler ifade ve basın özgürlüğünü tahrip ediyor ve vatandaşların kendilerini özgürce ifade etmelerine mani oluyor" diye devam etti.

Hükümetin ister internet üzerinden ister diğer mecralarda çoğulcu tartışmaları boğmak yerine bunu koruması ve teşvik etmesi gerektiğini vurgulayan AGİT temsilcisi, Twitter'ı engellemeye imkan tanıyan kararları fesheden ve internette özgür tartışma ortamını yeniden tesis eden adımlar atılmasını istedi.

Avrupa Birliği’nin (AB) Twitter yasağına tepkileri sertleşerek devam ediyor. Avrupa Parlamentosu (AP) Türkiye raportörü Ria Oomen-Ruijten yasağı sert bir dille kınadı.

Yazılı bir açıklama yapan Hollandalı Hıristiyan Demokrat Oomen-Ruijten, işleyen bir demokraside ve hukukun üstünlüğünün cari olduğu bir sistemde sosyal medyanın engellenmesinin kabul edilemez olduğunu vurguladı. Türk vatandaşlarının sanal ve gerçek âlemde fikirlerini ifade etme haklarına dokunulmaması gerektiğini ifade eden Oomen-Ruijten, Türk hükümetine sorunu bir an evvel çözmesi çağrısı yaptı.

AB Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile temasa geçerek “tam bir izahat” talep ettiğini vurgulayan Hollandalı AP üyesi, Türkiye’nin ileri adımlar yerine demokrasisini geriye götürdüğüne işaret etti. Oomen-Ruijten Türkiye’deki son gelişmelerin müzakere zeminini de zayıflattığını kaydetti.

Oomen-Ruijten’in “yazdıklarımın en serti” dediği AP Türkiye raporu geçen hafta kabul edilmişti. AP raporunda, Türk hükümetinin 17 Aralık yolsuzluk operasyonuna yönelik tavrını sert şekilde eleştirmişti.