BIST 9.693
DOLAR 32,58
EURO 34,80
ALTIN 2.510,47
HABER /  GÜNCEL

AP Türkiye raporu kabul edildi çok sert ifadeler!

AVRUPA Parlementosu'nun Türkiye raporu bugün oy çokluğu ile kabul edildi. İfade ve basın özgürlüğüne ilişkin sert ifadelerin bulunduğu raporu Türkiye, Ermeni soykırımı iddiaları nedeniyle yok hükmünde saydı.

Abone ol

Avrupa Parlamentosu'nun yıllık olağan Türkiye raporu bugün Fransa'nın Strasbourg kentindeki oylamada kabul edildi. Türkiye raporu oy çokluğu ile kabul edildi.

Avrupa Birliği Bakanı Volkan Bozkır, raporun Türkiye tarafından 'yok hükmünde' sayılacağını açıkladı. Bozkır, gerekçe olarak ise "AP raporunda Türkiye'den Ermeni iddialarını tanıması istendiği gerekçesiyle rapor yok hükmünde sayılacaktır. Raporu, daimi temsilcimiz AP'ye iade edecek" dedi.

Son dönemin en sert ifadelerini içeren raporda büyük ölçüde; Türkiye'de ifade ve medya özgürlüğü, Kürt sorunu, Güneydoğu’daki gelişmeler, Türkiye ile AB arasaında sığınmacılar konusunda varılan anlaşma ve Kıbrıs sorunu işleniyor.

Türkiye'de “demokrasi ve hukuk devletinin gerilediğine” işaret edilip, medya özgürlüğü alanında yaşanan gelişmeler “kaygı verici” diye tanımlanıyor. Türkiye’de yolsuzlukla mücadeleye öncelik verilmesi, terörle mücadele alanındaki yasal mevzuatın Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) kararlarıyla uyumlu hâle getirilmesi talep ediliyor.

Güneydoğu’daki gelişmelerin “kaygı verici” olarak değerlendirildiği raporda, Türkiye'nin terörle mücadele hakkının meşru olduğu belirtilmekle birlikte, bu mücadelenin insan hakları ve hukuk devletine saygı çerçevesinde yapılması ve orantılı olması gerektiği ifade ediliyor.

PKK'nın AB'nin terör örgütleri listesinde olduğu belirtilip, yeniden şiddete başvurması da kınanıyor. PKK’ya “silah bırakma, terörist taktiklerden vazgeçme ve taleplerini ifade etmek için barışçıl ve yasal yolları kullanma” çağrısında bulunuluyor.

Yargı bağımsızlığı, insan haklarına saygı gibi konularda Kopenhag kriterlerinden uzaklaştığı da belirtiliyor.

Akademisyenlerin tutuklanması ve kadına şiddet gibi güncel konularda raporda yer alıyor.

İADE SİNYALİ GELMİŞTİ

Rapor Avrupa'da, "bugüne kadarki en sert ilerleme raporu" olarak nitelendirildi. 

Oylama öncesinde konuşan AB Bakanı Volkan Bozkır da raporun iade edilebileceği sinyalini vermişti.

Bozkır, "AP raporu her yıl çıkar. Aslında bu komisyonun aday ülkeler ve Türkiye ile ilgili yayınladığı raporlarla ilgili AP’nin görüşünü yansıtır. AB Komisyonu’nun ilerleme raporlarında olmayan unsurların buraya girmesi tabiatıyla doğru olmaz. Geçtiğimiz yıl, eğer Parlamento’nun Türkiye raporunda bizim kabul edemeyeceğimiz unsurlar olursa bu raporu geçersiz addedeceğimizi, geri göndereceğimizi belirtmiştik” diye konuşmuştu.

Bozkır, oylama sonrası yaptığı açıklamada Türkiye'nin resmen raporu iade edeceğini açıkladı. 

RAPORDA NE YAZIYOR?

AP'nin Türkiye raporunda önce çıkan bazı bölümler şöyle:

"Kopenhag kriterlerinden uzaklaşma: AP, Türkiye’de demokrasi ve hukuk devleti alanlarındaki gerilemenin ışığında reformlardaki genel hızın son yıllarda yavaşlamasından ve yargının bağımsızlığı, toplanma ve ifade özgürlüğü, insan haklarına ve hukuk devletine saygı gibi bazı ana alanlarda giderek Kopenhag kriterlerinden uzaklaştıran gerileme olmasından endişe duyar.

‘Medyaya saldırı önlenmeli’: Türkiye, gazetecilere yönelik sindirmenin her türüne karşı eyleme geçmeli, gazetecilere yönelik her türlü saldırı ve tehdit soruşturulmalı, medya organlarına saldırılar aktif şekilde önlenmeli. Medya ve internette özgür konuşmayı perdeleyen gergin siyasi hava dağıtılmalı. AP, çok sayıda gazeteye sert ve yasadışı şekilde el konulmasını kınar.

‘PKK silah bırakmalı’: Kürt sorununa şiddete dayalı çözüm yok. AP, terör örgütleri listesinde yer alan PKK’nın şiddete dönüşünü kınar ve haklı bulmaz. PKK silah bırakmalı, terörist taktiklerden vazgeçmeli ve beklentilerini barışçıl ve yasal yollarla dile getirmeli. Terörle mücadelenin Türkiye’nin meşru hakkı olduğu tanınır. Terörle mücadele operasyonları orantılı olmalı ve toplu cezalandırma halini almamalı. AP, PKK’nın güvenlik güçlerine ve sivillere yönelik saldırılarını güçlü şekilde kınar.

İlerleme raporunun ertelenmesi: AB Komisyonu’nun, 2015 İlerleme Raporu’nun Türk seçimleri sonrasına ertelenmesinin, Türk hükümetinin mülteciler konusundaki işbirliği karşılığında AB’nin temel haklar konusunda sessiz kaldığı izlenimi verdiği için yanlış bir karar olduğuna inanıyoruz.

‘Reform şart’: Yargı, temel haklar, adalet, özgürlük ve güvenlik alanlarında acil reformlara ihtiyaç var.

Cumhurbaşkanı’na kınama: AP, düşünce ve ifade özgürlüğü ile bağımsız medyanın Avrupa’nın esas değerleri olduğunu yineler, Can Dündar ve Erdem Gül’ün serbest bırakılmasını memnuniyetle karşılar ve Cumhurbaşkanı’nın Anayasa Mahkemesi’ne yönelik açıklamalarını kınar. Tutuklu gazetecilerin derhal serbest bırakılması çağrısı yapan AP, Türk liderliğindeki artan otoriter eğilimleri derin üzüntüyle karşılar.

Yolsuzlukla mücadele: Yolsuzlukla mücadele Türkiye’nin önceliklerinden biri olmalı. Türk hükümeti yolsuzlukla her seviyede mücadele niyetinde olduğuna yönelik açık ve tutarlı sinyaller vermeli.

Seküler yaşam tarzına saygı: AP, Avrupa değerlerine uygun olarak inanç temelliler kadar seküler olanlar için de farklı yaşam tarzlarına tam saygı gösterilmesi ve devlet ile dinin ayrı tutulmasının sürdürülmesi gereğinin altını çizer.

Kadına yönelik şiddet: Kadına karşı şiddetin çok yüksek düzeyde olması endişe verici. İlgili yasanın uygulanmasında eksik var.

Aydınlara kovuşturma: Barış için bildiri imzaladıkları gerekçesiyle binden fazla akademisyenin sindirme ve kovuşturmaya uğraması üzüntü kaynağı.

Raporun çok büyük bir bölümünde olumsuzluklar ön plana çıkarken Türkiye’nin Suriyeli mülteciler konusunda izlediği yaklaşım, AB açısından önemli bir stratejik ortak oluşu, dış politika ve güvenlik konularında AB ile Türkiye arasındaki diyaloğun yoğunlaştırılması pozitif şekilde not ediliyor.