BIST 9.080
DOLAR 32,37
EURO 34,95
ALTIN 2.325,16
HABER /  GÜNCEL

AP Raportörü: Erdoğan'a seçim hediyesi vermeyelim

AP Türkiye Raportörü Kati Piri, AB liderlerine Brüksel'deki zirvede Erdoğan'a "seçim hediyesi vermemeleri" uyarısında bulundu.

Abone ol

Avrupa Parlamentosu (AP) Türkiye Raportörü Kati Piri, Avrupa Birliği (AB) liderlerine, Brüksel'deki zirvede Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a "seçim hediyesi vermemeleri" uyarısında bulundu.

Hollandalı Avrupa Parlamentosu üyesi, ülkesinde yayımlanan Trouw gazetesi için kaleme aldığı yazıda, mülteci pazarlığı nedeniyle Türkiye'nin AB üyeliği konusundaki şartların yumuşatılmaması gerektiğini vurguladı.

Kati Piri, AB liderlerine hitaben, "Erdoğan'ın tuzağına düşmeyin" dedi.

Almanya'da muhalefet de benzer görüşte. Ülkede Almanya Başbakanı Angela Merkel'in Pazar günü Türkiye'ye yapacağı ziyaret, "Erdoğan'a seçim desteği" olarak değerlendiriliyor.

'ERDOĞAN'A TESLİM OLMAMALIYIZ'

AP Türkiye Raportörü Kati Piri "Brüksel, Erdoğan'a rehin olmamalı" başlıklı yazısında, mülteci sorununun "Erdoğan'a teslim olmadan da çözülebileceğini" yazdı.

Kati Piri'ye göre, mülteci sorunu konusunda anahtar ülke olan Türkiye'de 2,5 milyon mülteciye karşı misafirperver bir yaklaşım da sergileniyor, hoşnutsuz da. Mültecilerin ise Türkiye'ye ilişkin bir gelecek planı yok.

Brüksel'deki AB zirvesinin bu koşullarda toplandığını belirten Piri, Türkiye'nin mülteci sorununa karşılık AB'ye üyelik koşullarının yumuşatılmasını isteyeceğini belirtti.

"KOŞULLARIN YUMUŞAMASI ERDOĞAN'A ÖDÜL OLUR"

Piri'nin bu konudaki görüşü ise net:

"Üyelik koşullarının yumuşatılması, Türk demokrasinin gerilemesinin sorumlusu olan Erdoğan'a haksızca verilmiş bir ödül olur."

Hollandalı parlamentere göre, koşulların yumuşatılması, Kürtlere sert müdahale isteyenlere koz verecek. Bu aynı zamanda, 1 Kasım'daki seçimlere Erdoğan ve AKP'nin daha avantajlı girmesine yol açabilir.

Kati Piri, bu nedenle AB'nin özellikle insan hakları ve basın özgürlüğü konusundaki kararlılığından ve eleştirilerinden vazgeçmemesi gerektiğinin altını çizdi.

AP Türkiye Raportörü, Ankara'nın "Suriye'de güvenli bölge" önerisine de kesin bir dille karşı çıktı. Piri, konunun askeri boyutunun soru işaretleriyle dolu olduğunu vurguladı.

"TÜRKİYE'NİN YÜKÜ HAFİFLETİLMELİ"

Kati Piri, güvenli bölge seçeneğinin, can güvenliği kaygısı taşıyan mültecileri tamamen Avrupa'ya yönlendireceği uyarısında bulundu.

Piri, en iyi çözümün, bölgede Türkiye'nin yükünü azaltacak bir barınma planı olduğunu vurguladı.

Raportör, Ankara'nın maddi yardım ısrarında haklı olduğunu belirtti. Bu konuda AB yönetimini eleştirdi. Türkiye'ye verilmesi öngörülen 1 milyar euronun zaten AB üyelik müzakereleri kapsamında yer aldığını anımsattı. Bunun yerine AB'nin daha iyi bir öneriyle gelmesini istedi.

"ANLAŞMA OLURSA TÜRKİYE'YE VİZE KOLAYLIĞI GETİRİLSİN"

Hollandalı parlamenter; Türkiye'nin yükünün hafifletilmesini, barınma koşullarının iyileştirilmesini ve oluşturulacak Avrupa Bildirim Merkezi aracılığıyla, Avrupa'ya kabul edilecek mültecilerin seçilmesini önerdi.

Kati Piri'ye göre anlaşmaların sonuç vermesi halinde, Türkiye'ye "politik bir ödül" verilebilir. Bu ödül de, Türk vatandaşlarına kademeli olarak vize kolaylığı getirilmesi olabilir.

Piri, "Bunun için de teknik şartların yerine getirilip getirilmediğine bakılmalı. Böylece Erdoğan'a bir seçim hediyesi vermemiş oluruz" görüşünde.

"MÜLTECİ SORUNUNDA TÜRKİYE'YE İHTİYAÇ VAR"

Avrupa Komisyonu Başkan Yardımcısı Frans Timmermans ise Avrupa Birliği'nin mülteci sorununun çözümü konusunda Türkiye'ye ihtiyaç duyduğunu söyledi.

Frans Timmermans, Türkiye’nin de durumu kontrol altına almak için AB’ye ihtiyacı duyduğunu belirterek, sorunun ortak çalışma ve işbirliği ile çözüme kavuşturulabileceğini vurguladı.

Ankara'nın yapıcı bir yaklaşım içinde olduğunu dile getiren AB yetkilisi, görüşmelerde vize kolaylığı konusunun ele alınacağını belirterek, "Özellikle ticari vizelerle, Türkiye ve AB arasındaki ekonomik ilişkileri geliştirme potansiyeli var” dedi.