BIST 8.739
DOLAR 32,34
EURO 35,11
ALTIN 2.236,02
HABER /  GÜNCEL  /  YEREL

Antalya’da iklim değişikliği etkileri masaya yatırıldı

‘Antalya’nın Deniz ve Kıyılarının İklim Değişikliğine Adaptasyonu’ konulu AB projesi ile ilgili çalıştay düzenlendi.

Abone ol

İklim değişikliğinin etkilerinin konuşulduğu çalıştayda öncelikli ihtiyaçların belirlenerek risk değerlendirme raporlarının hazırlanmasına karar verildi.

Büyükşehir Belediyesi, Kent Tarihi ve Tanıtımı Dairesi Başkanlığı’nın yürütücüsü ve Türk Deniz Araştırmaları Vakfı’nın (TÜDAV) ortağı olduğu “Antalya’nın Deniz ve Kıyılarının İklim Değişikliğine Adaptasyonu” konulu Avrupa Birliği (AB) Projesi kapsamındaki çalıştaya 35 farklı kurumdan 75 katılımcı yer aldı. Çalıştayda Antalya’da iklim değişikliği turizm, arkeoloji, mühendislik bilimleri, halk sağlığı ve biyoçeşitlilik gibi uzmanlık alanları üzerinden ele alındı.

POTANSİYEL ÇÖZÜMLER TARTIŞILDI 

Genel hedefi Antalya’nın deniz ve kıyılarının iklim değişikliğine karşı risk yönetimi stratejisinin hazırlanması olan 2 yıllık proje kapsamında gerçekleştirilen çalıştayda farklı kurum temsilcileri ve uzmanlar tüm gün boyunca iklim değişikliğinin etkileri, getirdiği sorunları ve potansiyel çözümleri tartıştı. Uzman sunumları ile başlayan çalıştayın oturumlarında STK temsilcileri, akademisyenler, Büyükşehir ve ilçe belediyelerin temsilcileri, ilgili kamu kurumları ve sektör temsilcileri bir araya gelip karışık gruplar halinde çalıştı. 

İKLİM DEĞİŞİKLİĞİNİN ETKİLERİ KONUŞULDU

Oturumlarda iklim değişikliğinin bölgeye olası etkilerinin ortaya çıkartılması, yaşanabilecek zorluklar, fırsatlar ve tehditler masaya yatırıldı. Kurum temsilcileri ve katılımcılar kendi uzmanlık alanları ile ilgili oluşturulan tematik çalışma gruplarında mevcut durum, potansiyel riskler, endişeler ve önerilen öncelikli alanlar hakkında daha odaklı tartışmalar yaptı.

RİSK RAPORLARI HAZIRLANACAK

‘Antalya’nın Deniz ve Kıyılarında İklim Değişikliğinin Etkileri Çalıştayı’ sonucunda yapılan değerlendirmelerle öncelikli ihtiyaçların belirlenerek risk değerlendirme raporları hazırlanmasına karar verildi. Ayrıca iki yıl sürecek olan proje kapsamında ortak çalışmalar yürütebilmek amacıyla çalıştayda kamu kurumları, sivil toplum kuruluşları, başta turizm olmak üzere özel sektörü ve üniversiteleri sürece dahil edecek mekanizmaların oluşturulmasına da karar verildi.