BIST 9.645
DOLAR 32,52
EURO 34,84
ALTIN 2.428,90
HABER /  GÜNCEL

Antalya için 'Ebola' uyarısı!

KENT Konseyi Sağlık Çalışma Grubu Başkan Yardımcısı Dr. Ozan Uzkut, söz konusu salgın hastalık konusunda Antalya’nın, İstanbul’ndan çok daha fazla risk taşımakta olduğunu ileri sürdü.

Abone ol

İlk olarak 1976 yılında Sudan ve Demokratik Kongo Cumhuriyeti’nde ortaya çıkan ancak şimdiye kadarki tüm ebola salgınlarından daha çok ölümlere neden olan 2014 salgını, Türkiye’nin ve özellikle de turizmdeki konumu nedeniyle Antalya’nın büyük bir risk altında bulunduğuna dikkat çekildi. Son toplantı gündem maddesini ’Ebola, Sıtma ve Lejyoner Hastalığı ile Alınması Gereken Önlemler’ olarak belirleyen Antalya Kent Konseyi Sağlık Çalışma Grubu bu konuda uyarılarda bulundu.

ÖNERİ RAPOR

Dr. Arif Bulut başkanlığında düzenlenen ve İl Sağlık Müdürlüğü’nden Dr. Çağla Evrim Erkal, Halk Sağlığı Müdürlüğü’nden Dr. Demet İmamoğlu, Antalya Girişimci Kadınlar Derneği’nden Dr. Müberra Kılıç ile Veteriner Hekimler Odası’ndan Nevzat Sülek’in katıldığı toplantıda söz konusu salgın hastalıklarla ilgili bilgilendirmelerde bulunan Başkan Yardımcısı Dr. Ozan Uzkut, toplantı sonrası alınması gereken önlemlerle ilgili hazırlanacak öneri raporun başta Valilik olmak üzere ilgili kuruluşlara gönderileceğini söyledi.

EBOLA MI, SITMA MI?

Her gün dünyanın dört bir yanından turistlerin geldiği Antalya’nın risk bakımından İstabul’un çok daha önünde bulunduğuna önemle dikkat çekilen toplantıda ilginç tespitlerde bulunan Dr. Ozan Uzkut, geçen günlerde İstanbul’da ebola virüsü taşıdıkları şühesiyle gözlem altına alınan iki yolcu için ’sıtmaymış’ denilerek olayın basite indirgenip geçiştirilmesini de eleştirdi.

Ebola virüsünün 4 ülkede görüldüğünü ve toplam vaka sayısının 4 bin, ölümlerin ise 2 bin 100 civarında olduğuna dikkat çeken Dr. Uzkut, "Halbuki sıtma dünyada şu anda 97 ülkede görülüyor. Bunun 25’i Afrika’da. Son beş yıl içinde ortalama 450 bin ila 750 bin kişi sıtmaya yakalanıyor ve ölüm oranı da 300 bin ile 400 bin kişi arasında değişiyor. Yani sıtmadan ölüm, eboladan çok daha yüksek. Sıtma denilince bizim eskiden geçirdiğimiz sıtma anlaşılıyor. Halbuki şu an Afrika’da görülen sıtma son derece ölümcül" dedi.

EN ÖLDÜRÜCÜ OLANI SITMA

Ebolanın vücut salgısıyla, sıtmanın ise virüsü taşıyan sivrisinekle bulaştığına da dikkat çeken Dr. Ozan Uzkut, "Afrika’dan uçakta gelebilecek bir tek sivrisinek dahi bu sıtma hastalığının yayılmasına neden olabilir. Sıtma kesinlikle geçiştirilebilecek bir hastalık değil. Şu anda dünya üzerinde bulaşıcı hastalıklar bakımından en öldürücü olanı sıtmadır. Önemsenmeyecek bir olay değil ve mutlaka bunun önleminin alınması lazım. Yani uçakların bir şekilde ilaçlanması, gelen kişilerden kan numunelerinin alınması gerekmektedir. İstanbul için görülen tehlikenin aslında çok daha fazlası Antalya için geçerlidir" diye konuştu.