BIST 9.755
DOLAR 32,57
EURO 34,99
ALTIN 2.431,06
HABER /  GÜNCEL

Annesi babası ölenler uzun yaşamıyor

Çocukluğunda ebeveynlerinden birini kaybeden insanlar erken ölüm riski taşıyor.

Abone ol

Son 42 yılda yedi milyon İskandinavya vatandaşının yaşam öyküsünü araştıran bilim insanları, erken yaşta anne veya babasını kaybedenler arasında erken ölüm (farklı nedenlerle) ihtimalinin, yaş veya cinsiyete bağlı olmaksızın % 50 arttığını tespit etti. Araştırma sonuçları PLoSMedicine dergisinde yayınlandı.

Danimarka, İsveç ve Finlandiyalı bilim insanları, 1968 ile 2008 yılları arasında doğanları araştırdı. Çocukluğunda (18 yaşına kadar) anne veya babasını veya ikisini birden kaybedenler devlet istatistiklerinden tespit edildi. Araştırmacılar, anne babası ile aynı gün ölen 805 çocuğun ismini listeden çıkardı çünkü benzeri ölüm vakaları genelde bir birine bağlı olarak gerçekleşiyor. (kaza, cinayet ve benzeri talihsizlikler).

Araştırılan 7,3 milyon insan arasında, çocuklukta anne veya babasını kaybedenlerin sayısı 189 094 kişi (% 2,6) olarak tespit edildi. Bu durumda aynı yaş grubuna göre, ortalama ölüm olaylarının iki kat daha fazla olduğu ve toplam sayıdan 39 683 kişinin genç yaşta hayatını kaybetmiş olduğu görüldü.

Yetişkin olana kadar anne babasını kaybedenler, büyük bir sıklıkla sindirim, kalp damar veya nörolojik sorunlardan öldükleri gibi intihar eğilimi olan gruba da dâhil sayılırlar. Anne veya babası intihar eden kişiler arasında ise erken ölüm ihtimali diğerlerine göre en yüksek seviyede.