BIST 9.525
DOLAR 32,60
EURO 34,73
ALTIN 2.498,07
HABER /  MAGAZİN  /  KÜLTÜR VE SANAT

'Anne insan nasıl oldu' sorusuna yanıt!

Çocukların sorularına yanıt vermek bazen çok zor olur. Çünkü cevabı siz bile bilmiyorsunuzdur. İşte bu derde deva olacak bir kitap;

Abone ol

Evrenin oluşumuyla ilgili sorulara cevap arayanlar ve çocuklarının sorularına cevap bulmakta zorlanan ebeveynler bundan sonra bu sorulara zorlanmadan eğlenceli, akılda kalıcı cevaplar verebilecekler.

Çünkü Derin Kitap; Amerikalı karikatürist, profesör ve matematikçi Larry Gonick tarafından yazılan ve çizilen Evrenin Çizgi Tarihi serisinin ilk kitabını okurla buluşturuyor. Seride yer alan her kitap, dünya tarihinin belli bir dönemini kronolojik sıralamaya sadık kalarak ele alıyor. Serinin bu ilk kitabı Büyük Patlama’dan başlayarak İskender’in Hindistan seferiyle sona eriyor. Kitapta;

Evren nasıl oluştu?
Güneş nasıl doğdu?
Galaksiler bizden neden kaçar?
Cinsiyet nasıl doğdu?
Seksin evrim üzerindeki etkileri nelerdir?
İlk icatlar nasıl başladı?
Çağların doğuşu nasıl oldu?
Erkek ve kadınlar arasında iş bölümü nasıl oluştu?
Uygarlık ne zaman ve nasıl başladı?
Hanedanlık dönemi nerede ve nasıl başladı?
Fakirlik ve cehalete rağmen teknoloji nasıl gelişti?
Medeniyetler çarpışması ne demektir? gibi konu başlıklı birçok sorunun cevabını bulmak mümkün.

Evrenin Çizgi Tarihi’nin ilk kitabında; Einstein’ı andıran profesör, Gonick’i temsil eder. Profesör, zaman makinesini harekete geçirmek için tarihi bir kitaptan bölümler okurken yansır sayfalara. Okur kitap boyunca devam eden zaman yolculuğunda bilimsel ve antropolojik verilere dayanan tarihsel olayların izini sürmenin keyfini yaşar. Yazarın en büyük özelliği konuları klasik tarih kitaplarından farklı olarak eğlenceli hale getirerek kaleme almasıdır. Yazar bu amaçla olaylara kişiler üzerinden giderek bakmayı tercih etmiş, anlattıklarının daha iyi anlaşılması ve akılda kalması için de olayların insani yüzlerini aktarmayı ihmal etmemiştir.

Gonick; evrimsel bilim, fizik, astronomi ve antik tarih konularını Homer’in İlyada’sı, Hindistan’ın Rig Veda’sı ve İncil gibi orijinal metinleri referans olarak kullanarak seriyi oluşturmuş. Tarihin bizzat kahramanlaştırdığı karakterlere ilişkin yorumlarını da, onların birer fani olduğunu hatırlamamızı sağlayarak yapmış. Kitapta etik normlar konusunda tutuculuk sergileniyor gibi gözükse de, normlar yazar tarafından gayet açık ve net bir şekilde ortaya konmuş. Yazar hikayeleri geçmişe damga vurmuş tarihi kişilikler, kanlı anekdotlar ve sıradışı detaylarla canlandırarak renklendirmeyi tercih etmiş.Bu da canlı, hikayesi ve çizgileriyle merak uyandıran, okuru saran bir tarih anlatımı oluşturmuş. Yazarın sahip olduğu mizah yeteneği de okumaya başka bir keyif katarak, çizgi roman tadında bir okumayı da garantiler.

Evrenin Çizgi Tarihi; Portekizce, Yunanca ve Lehçe de dahil olmak üzere farklı dillere çevrildi ve birçok ödül kazandı. Halen New York Üniversitesi, Yale Üniversitesi ve Kolombiya Üniversitesi gibi prestijli üniversitelerde müfredatta yer almakta veya öğrencilere tavsiye edilmektedir.