BIST 9.645
DOLAR 32,58
EURO 34,81
ALTIN 2.412,41

Anne babalar dikkat! Bonzai azaldı ama 'met' patladı

Anne babalar dikkat! Bonzai azaldı ama 'met' patladı

Türkiye’deki uyuşturucu madde kullanımında büyük bir değişim yaşandığını belirten Prof. Dr. Kültegin Ögel, “Bonzai tüketimi azaldı ama metamfetamin var. Esrar sanarak içtikleri aslında bonzai” dedi

Anne babalar dikkat! Bonzai azaldı ama 'met' patladı

TÜRKİYE'de uyuşturucu kullanımında büyük bir değişim yaşandığını belirten Prof.Dr. Kültegin Ögel'den ailelere korkutan ve kulağa küpe uyarılar geldi... “Bonzai zehrine yönelik çok baskı olunca, tüketiminde ciddi düşüş olduğunu gözlemliyoruz. Bonzai belasının yerini, bağımlıların ‘met’ diye tanımladığı metamfetamin almış durumda. Bursa, İstanbul başta Marmara genelinde maalesef ki metamfetamin patlaması yaşanıyor” diyor... Önce AMATEM, ardından ÇEMATEM’de uzun yıllar bağımlıların tedavisine yönelik çalışmalar yürüten Prof. Dr. Ögel, geçtiğimiz dönemde TÜBİTAK destekli “Bağımlılık Profil İndeksi” yazılımını geliştirmişti. İşte Ögel'in, Milliyet'in sorularına verdiği cevaplar...

Anne babalar dikkat! Bonzai azaldı ama 'met' patladı

ESENYURT EN SORUNLU... * İstanbul’da uyuşturucu açısından en riskli semtler hangileri? “Hastalarımızla yaptığım görüşmeler üzerinden yorum yapacak olursam, eroin, Küçükçekmece, Sefaköy, Yenibosna, Pendik ve Tuzla’da yaygın olan madde. Metamfetamin ve esrar her ilçeye girmiş durumda. Kokain genellikle daha yüksek gelirli bağımlıların tercihi. Kadıköy Rıhtım çevresi uyuşturucu piyasasının yoğun olduğu semtlerin başında geliyor. Kuştepe, zehrin en çok satıldığı yer. Dolapdere ve Sarıgöl eskiye göre torbacıların sayıca azaldığı yerlerden. Beşiktaş ve Bağcılar sorunlu bölgelerden. Ancak İstanbul’da en sorunlu yerleşim bölgesi Esenyurt.

Anne babalar dikkat! Bonzai azaldı ama 'met' patladı

SONU AKIL HASTALIĞI... * Uyuşturucu tercihlerinde artan azalan eğri nedir? - Bonzai furyası, yoğun çalışmaları sonucunda azalmaya başladı. Şu an en büyük bela metamfetamin kullanımındaki patlama. Geçmiş yıllarda İran sınırından sokulan bu zehir özellikle Bursa ve Kars’ta oldukça yaygınlaştı. Son 1 yılda İstanbul’da ‘met’ bağımlı sayısında ciddi artış yaşanıyor. Kristal toz şeklindeki bu zehir, nörotoksik olduğundan beyindeki dopamin ve seratonin nöronlarına zarar veriyor. Bağımlıların sonu akıl hastalığı.

Anne babalar dikkat! Bonzai azaldı ama 'met' patladı

* Met neden artıyor? - Met çok çabuk bağımlılık yapıyor. Birkaç kez içilmesi bağımlı olmanıza yol açıyor. Fiyatının kokainden ucuz olması da tercih nedenleri arasında. Metamfetamin, toz, hap veya buharlaştırılıp kullanılıyor. Eskiden bu madde bağımlılığını sadece ABD’den gelen Türklerde görürdük ama Marmara Bölgesi’nde gittikçe yaygınlaşıyor. Patlama hali söz konusu.