BIST 9.693
DOLAR 32,58
EURO 34,77
ALTIN 2.506,57
HABER /  GÜNCEL

Annan: Suriye geri dönülmez noktada

BM ve Arap Birliği'nin Suriye özel temsilcisi Kofi Annan, Şam'da görüştüğü Beşar Esad'a barış planının uygulanabilmesi için cesur adımlar atması çağrısında bulunduğunu söyledi.

Abone ol

Birleşmiş Milletler ve Arap Birliği'nin Suriye temsilcisi Kofi Annan, 15 aydır devam eden çatışmaların ardından Suriye'nin artık dönülmez bir noktaya geldiğini söyledi.

Annan bu açıklamayı, Şam'da Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad'la görüştükten sonra yaptı.

Kofi Annan, altı maddelik barış planının 'gerektiği gibi' uygulanamadığını söyledi.

Bu arada, Humus'a bağlı Hule kasabasında çoğu çocuk 108 kişinin öldüğü katliamdan sonra bazı Batılı ülkeler Suriyeli diplomatları sınır dışı etme kararı aldı.

Esad'a çağrı

Kofi Annan açıklamasında 'Esad'dan barış planının uygulanabilmesi için yarın değil hemen cesur adımlar atmasını istedim" dedi.

Annan, hükümetin desteklediği milislere ve muhalif güçlere şiddetten uzak durma çağrısında bulundu.

Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad ise barış planının başarısının "terörist faaliyetlerin' ve 'silah kaçakçılığının' durmasına bağlı olduğunu savundu.

Diplomatlara sınır dışı

Amerika Birleşik Devletleri, Fransa, İngiltere, İtalya, İspanya, Kanada, Avustralya, Hollanda ve İsviçre Hule katliamına tepki olarak Suriyeli diplomatları sınır dışı edeceğini duyurdu.

Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Sözcüsü Rupert Colvile, katliamla ilgili soruşturmadaki ilk bulguların, ölenlerin çoğunun yakın mesafaden ateş açılarak ya da bıçakla öldürüldüğüne işaret ettiğini açıkladı.

Ölenlerden 49'u çocuk, 34'ü de kadın.

Suriye hükümeti ise katliamı 'teröristlerin' gerçekleştirdiğini öne sürüyor.