BIST 9.645
DOLAR 32,59
EURO 34,79
ALTIN 2.412,71
HABER /  GÜNCEL

Anlaştılar işte Merkel'in getirdiği 10 maddelik plan

ALMANYA Başbakanı Angela Merkel ve Başbakan Ahmet Davutoğlu ortak basın toplantısı düzenledi. Toplantıda Avrupa Birliği ile Türkiye arasında hayata geçirilecek olan 10 maddelik mülteci krizi eylem planı açıklandı.

Abone ol

ALMANYA Başbakanı Angela Merkel ile Başbakan Ahmet Davutoğlu, Suriyeli mültecilerin durumuna ilişkin AB ile Türkiye arasında oluşturulacak işbirliğinin detaylarını açıkladılar.

Ortak basın toplantısında Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun açıklamalarının detayları şöyle:

"Görüşmelerde ikili ilişkileri ele aldık. İlişkilerimiz iyi bir şekilde devam ediyor. Asıl mesele ise mülteci sorunudur. Rusya, bombardımanla svil kayıplara yol açıyor. Halep fiilen bir kuşatma altına alınmaya çalışılıyor. Bu durumlardam hem Türkiye hem de Avrupa birlikte etkileniyor. Sınırımızda 30 bin Suriyeli birikmiş durumda. 

10 MADDELİK YOL PLANI

Kimse Türkiye'den mülteci sorununu tek başına yüklenmesini beklemesin. Sorun Avrupa ve dünyanın sorunudur. Angela Merkel, mülteci sorununda çok duyarlı davranmıştır. Avrupa ile mülteci konusunda 10 maddede oluşturduğumuz bir yol planı var. Halep'e yönelik bu saldırıların sonlandırılması hepimizin gayesidir. Sayın Şansölye, sınırda bulunan mültecilere yardım etmek için gereken adımların atılacağını söyledi. Son günlerde sahte can yeleği ve bot satan insafsız insanlar ve işletmelere yönelik operasyonlar yaptık ve seri bir şekilde devam edecek. 

YUNANİSTAN'LA İŞ BİRLİĞİ

Suriyeli mültecilere yardım etmek için hazırlanan 3 milyar euroluk paranın kullanılması için projelerimizi Avrupa Birliği'ne ileteceğiz. Türkiye Göç İdaresi Başkanımız, Yunanistan'a gidecek ve atılacak adımlar kararlaştırılacak. 

Almanya Başbakanı Angela Merkel ve Başbakan Ahmet Davutoğlu Ankara'da ortak basın toplantısında Suriyeli mülteci krizine ilişkin açıklamalarda bulundu.

Almanya Başbakanı Angela Merkel'in açıklamalarının detayları ise şöyle:

"Binlerce kişi Rus bombardımanına maruz kalıyor. Binlerce insan acı içinde kıvranıyor. Sivillere karşı operasyonun düzenlenmemesi için mutabık kalınmıştı. Binlerce kişi Rusya'nın bombardımanı nedeniyle acı çekiyor. 

Mülteciler konusunda Almanya üzerine düşeni yapmaya hazır. Mülteci kampında kalacaklara Almanya'da yardım edecek. 

EMNİYET GÜÇLERİYLE İŞBİRLİĞİ YAPACAĞIZ

Göç konusunu ele aldık, emniyet güçleri arasında işbirliği olacak. Ayrıca, insan kaçakçılarına karşı da işbirliği yapacağız.

NATO toplantısında da bu konuları ele almak istiyoruz. 

Yasal yolla gelen göçmenleri kabul etmeye hazır olmalıyız. Yasal zeminde göç için de hazırlık yapılmalı. Yasadışı göçü engellemek için göçü düzenliyiz. 

SORU-CEVAP

3 MİLYAR EURO'NUN ÖDENMESİ İÇİN TAKVİM VAR MI? MİKTAR ARTABİLİR Mİ? HALEP'TEN GELEN YENİ GÖÇ DALGASINA KAPILAR KAPANSIN ÇAĞRISINI NASIL DEĞERLENDİRİYORSUNUZ?

Merkel: Biz burada mümkün olduğu kadar kontenjan yaratarak yasal yollardan Avrupa gelmelerini sağlamak istiyor. Bu şu anlama gelmekte. Bir yandan mali ve maddi destek. Bu Türkiye bütün mültecileri kabul etmek zorunda anlamına gelmiyor. Arada tacirler, kaçakçılar var. Suçsuz insanlar denizde ölüyor. Yalnızca Ocak ayında 300 kişi denize yaşamını yitirdi. 

Türkiye geçici bir vatan sağlamaktadır. Suriyeliler için evlerine, vatanlarına yakın olmak da önemli. Bu paraya harcayalım duruma bakalım daha sonra yeniden konuşabiliriz. 

TÜRK HALKINA MÜLTECİ KRİZİNE İLİŞKİN NE MESAJ VERMEK İSTERSİNİZ, TÜRKİYE'YE NE TAVSİYE EDERSİNİZ?

Merkel: Eylem planı, Türkiye'yi yalnız bırakmamayı hedefliyor. Biz ne şekilde görev dağılımı yapacağımızı aramızda konuşacağız. Mültecilerin insan tacirlerine harcadıkları bu paraları çok daha iyi yerlere harcayabilirler. 

Belirli bir çalışma ve görüşme formatımız var. Gazetecilerin çalışma konusunda fikir alışverisinde bulunuruz. Her ülkeninde teröre karşı hareket etme hakkı vardır. Tabiki eleştirilen konuları da ele alıyoruz. Türkiye'nin hiçbir suçu yok ve insan kaçakçıları faaliyetlerini sürdürüyor. AB ile Türkiye arasındaki tam müzakereler konusunuda ele alıyoruz.