BIST 9.107
DOLAR 32,38
EURO 35,02
ALTIN 2.325,98
HABER /  SEÇİM

Anket sonuçları hangi şirket ne kadar yanılıyor?

2015 Genel Seçimleri için birbiri ardına yayınlanan anket sonuçları güvenilir mi? İşte hangi anket sonucu daha doğru sorusunun yanıtı...

Abone ol

Sabancı Üniversitesi Endüstri Mühendisliği Öğretim Üyesi Kemal Kılıç, 6 araştırma şirketinin 2011'den bu yanan yayınladığı 61 anketi analiz etti.

'Anket sonuçları kim ne kadar yanılıyor?' sorusunun yanıtını arayan Kılıç ANDY-AR'ın 6, GENAR'ın 6 Gezici'nin 13, MAK'ın 7, METROPOLL'ün 6, ORC'nin 16 ve SONAR 7 adet anketi incelendi. Radikal yazarı Ezgi Başaran'ın bugünkü köşesinden yayınladığı araştırma sonuçları şöyle:

AK PARTİ OYLARINDA YANILMA YÜKSEK

Haziran 2011 Genel Seçim ve 30 Mart 2014 Yerel Seçim sonuçları temel alındığında şirketlerin özellikle Ak Parti’nin oy oranları bağlamında belirgin biçimde yanıldığı görülüyor. Ak Parti, sandıkta anket sonuçlarındakinden daha düşük bir oy alırken, MHP ve CHP ise sandıkta (anket sonuçlarından) daha iyi performans göstermiş.

MHP ANKETLERDEN DAHA YÜKSEK

MHP’nin seçimlerde, hemen hemen bütün araştırma kurumları için öngörülenden daha yüksek bir oy aldığı görülüyor. MHP kadar olmasa da bu durum CHP açısından da gözlenmektedir.

Araştırma şirketlerinin künyesinde de yer alan bilgiye göre anketlerin yüzde artı/eksi yüzde 2 sapma toleransı vardır. Tüm partilerin ortalamalarına bakıldığında şirketlerin bu sapma içinde kaldığı gözleniyor.

Ama…

Partiler bazında sonuçları incelediğimizde GENAR’ın Ak Parti sonuçları, ORC’nin ise Ak Parti, CHP ve MHP sonuçları söz konusu tolerans seviyelerinin dışına çıktığı görülüyor. Bu durum, bize anketlerin güvenilirlikleri kapsamında kamuoyunda oluşan soru işaretlerinin nereden kaynaklandığı konusunda da bir ipucu sunuyor.

Farklı firmaların verilerinden elde edilen verilere dayanan öngörüler, birbirlerinden büyük ölçüde farklıdır. Örneğin Ak Parti için %38.5 - %46.5, CHP için %24.8 -%29, MHP için %14.6-%18.7 ve HDP için %9.1-%9.8 gibi geniş aralıklarda öngörüler söz konusu.