BIST 9.722
DOLAR 32,56
EURO 34,98
ALTIN 2.421,05
HABER /  POLİTİKA

Ankarayı karıştıran bakan ataması

Faruk Çelik öyle bir atama yaptı ki ortalık karışacak gibi! Bakanın atadığı danışman hem iki evli hem de şeyhülislam!

Abone ol

Avrupa Milli Görüş Teşkilatı’nda uzun süreler genel sekreterlik ve genel başkanlık yapmış ve 1990’da da ‘Avrupa Şeyhülislamı’ unvanı almış Ali Yüksel, Devlet Bakanı Faruk Çelik’in danışmanı oldu. İddialara Yüksel hem de iki evli!

1990 yılında 27 İslami kuruluşun üye olduğu Almanya İslam Konseyi tarafından Avrupa Şeyhülislamı ilan edilen ve 1995’e kadar beş yıl boyunca bu unvanı kullanan Ali Yüksel Devlet Bakanı Faruk Çelik'in danışmanlık

"Allah bana hanımlar konusunda
ikramda bulundu"

Dönem dönem özellikle Avrupa'da yayın hayatını sürdüren Türk gazetelerine şeyhülislam oluşunu uzun uzun anlatan Yüksel'in en ilginç röportajını ise Aytürk Gazetesi'nde yayınlandı. Gazetenin internet sitesinde de yer alan röportajda, Yüksel evlilikleri konusunda açık konuşuyor ve eleştirilere "Allah bana hanımlar konusunda ikramda bulundu" ifadesiyle cevap veriyor.

kadrosuna atandı. Faruk Çelik'in, Ali Yüksel’in Avrupa Milli Görüş Teşkilatı’na karşı kurulmuş Avrupalı Demokrat Türkler Birliği’nin güçlendirilmesine katkıda bulunması amacıyla bu göreve onu atadığı ve Yüksel’in yurtdışındaki Türk işçilerinin örgütlenme sorunlarıyla ilgili konularda Bakan Çelik’e danışmanlık yapacağı ileri sürüldü.

İDDİAYA GÖRE İKİ EVLİ

AK Parti'ye yakın kaynaklara göre yapılan bu atama Erdoğan'ı oldukça kızdıracağa benziyor. İddialara göre Bakan Çelik'in atamasını yaptığı Yüksel'in biri resmi diğeri imam nikahlı iki eşi bulunuyor. Siyasetedevam.com adlı haber sitesinde yer alan haberde Yüksel'in 1995 yılında Almanya’da milletvekilliğine de aday olduğu da belirtildi. 

YÜKSEL HOLDİNGLERE
CAMİLERDE PARA TOPLADI
AYRINTILAN HABERİN DEVAMINDA

[PAGE]

İSLAMİ HOLDİNGLERE PARA TOPLADI

Avrupa Milli Görüş Teşkilatı Genel Sekreterliği ve Genel Başkanlığı yaptığı dönemde türeyen ve kamuoyunda ‘yeşil sermaye’ olarak bilinen İslami holdingler, genellikle AMGT’nin cami ve derneklerinde gurbetçilerden para toplanarak kurulmuştu. Yüksel, bu holdinglerin AMGT cami ve derneklerinde yaptıkları para toplama işlerine kefil olmadıklarını belirtse de o dönemde AMGT’nin birçok faaliyetine batık holdingler reklam ve sponsorluk katkısı vermişlerdi.

NASIL AVRUPA ŞEYHÜLİSLAMI SEÇİLDİ?

Kendisiyle 5 Mayıs 2008’de yapılan bir röportajda Yüksel, 1991 yılında Avrupa Şeyhülislamı seçilmesini şöyle açıklamıştı: Almanya'da dini hizmet veren cemiyetler olmakla birlikte, Alman devleti nezdinde İslam’ı temsil eden bir makam yoktu. Bu boşluk her zaman hissedildi. Bundan dolayı Almanya İslam Konseyi ile tanıştık. Bu konsey, o zaman Bonn'daki Federal Parlamento’daki muhatap kuruluşlar kütüğüne kaydını yaptırmayı başarmıştı. Muhatap kuruluş olarak kabul ediliyorlardı. Biz de bundan dolayı üye olduk. Bizim dışımızda üyeler arasında Araplar, Boşnaklar ve diğer Müslüman kuruluşlar vardı. Yanılmıyorsam 27 kuruluş üye idi. Hazır bulunmadığım ve sonradan katıldığım bir toplantıda beni Din Kurulu Başkanlığı’na seçmişler. Ve bunun da adını "Şeyhülislam Makamı" olarak koymayı kararlaştırmışlar. Ben toplantıya katıldığım zaman itiraz ettim. Milli Görüş teşkilatında genel sekreter olarak görev yapıyorum, bu doğru olmaz. İkincisi; bu kurumu "Şeyhülislam Makamı" diye adlandırmak da bence yanlış. Şeyhülislamlığı hafifletir, aşındırır" diyerek tereddütlerimi dile getirdim. Ama oradaki insanlar, bir kişi hariç bunun iyi bir şey olacağını ifade ettiler. Ve benim görevi kabul etmeme isteğimi hep beraber ret ettiler. "Bu işe biz seni layık gördük. Olsun, o görevinin bu işe bir zararı yok, sen ilahiyatlısın. Geçmişte de müftü olarak, vaiz olarak ve din bilgisi ve ahlak dersleri öğretmeni olarak hizmet verdin. Bu işe layıksın" dediler. Biz de kabul ettik, arkadaşları kıramadık. Dolayısıyla arkadaşların ısrarı bu noktada oldu. Almanya’da Müslüman bir topluluğun bulunduğunu, bu topluluğun İslami konularda bir sürü problemlerinin mevcut olduğunu ifade ettiler. İslam Konseyi’nin din kurulu başkanısın. Binaenaleyh, “İslami meselelerle uğraşacaksın. Bu işin birinci derecede sorumlusu olarak böyle bir unvanı almakta bir sakınca görmüyoruz” dediler.

ALİ YÜKSEL KİMDİR?
AYRINTILAR HABERİN DEVAMINDA...

[PAGE]

ALİ YÜKSEL KİMDİR?

1949 Antalya doğumlu. İstanbul İlahiyat Fakültesi'ni bitirdikten sonra Antalya ve Çatalca'da müftülük yapan Ali Yüksel 1973-75 yılları arasında Diyanet İşleri Başkanlığı Olgunlaştırma Dairesi Müdür Yardımcılığı görevinde bulundu. 1978'de Antalya'da din bilgisi ve ahlak dersleri öğretmenliği yaparken ihtisas için Almanya'ya gitti. 1985 senesinde Avrupa Milli Görüş Teşkilatı Genel Sekreteri ve 1995 senesinde AMGT Genel Başkanı oldu. 1990'da "Avrupa Şeyhülislamı" ilan edildi.