BIST 9.016
DOLAR 32,33
EURO 35,06
ALTIN 2.295,61
HABER /  BİLİM - TEKNOLOJİ

Ankaralı mucitten 10 boyutlu sinema sistemi

Ankaralı mucit Eşref Yücelyiğit, 10 boyutlu sinema sistemi geliştirdi.

Abone ol

Ankaralı Eşref Yücelyiğit, Çubuk Ahi Evran Sanayi Sitesi'ndeki kendine ait atölyede 360 derece hareket edebilen bir platform ile ses, rüzgar, şimşek, ışık, yağmur, sis, dokunma, duman gibi efektleri bulunan 10 boyutlu (10D) sinema sistemi geliştirdi. 

İLK İCADI DEĞİL 

Daha önce uçan balonla dijital fotoğraf çekimi, vişne toplama makinesi, yem karıştırma makinesi ve tavuk etinden pastırma üreten ziraat mühendisi Eşref Yücelyiğit (70), 4 yıl önce ürettiği 7 boyutlu görüntü sisteminin ardından 10 boyutlu (10 D) sinema sistemi üretti.

FİKİR KENDİSİNE AİT 

Proje fikrinin tamamen kendisine ait olduğunu söyleyen Yücelyiğit, oğlu, damadı ve onların arkadaşlarının destek verdiğini de belirtti. Ürettiği sistemin dünyada sadece ABD’de olabileceğini iddia eden Yücelyiğit, yeni sinema sitemi hakkında şu bilgileri verdi:

"Bu makine 5 boyutlu makinenin tasarımından farklıdır. İçine binen kişiler neredeyse 360 derece konumlarını değiştirebiliyor. Hem 360 derece hem de küresel bir hareketin içinde bulunuyorlar. Diğer sistemlerden en büyük farkı budur. Ayrıca güvenlik açısından çok farklı sensörler var. Ciddi bir güvenlik alt yapısı var. Ciddi anlamda rüzgar, ışık ve yıldırım efektleri var. Diğerinde olduğu gibi görüntü 3 boyutlu ve ses 5 boyutludur. İçene binenler yaşadıkları heyecanı tüm unsurları ile tadabiliyor ve hissedebiliyorlar. Çok boyutlu diğer makinelerin bütün özelliklerine ilave özelliklere sahip çok heyecanlı bir makine olduğunu düşünüyorum."

TASARIMI NE KADAR SÜRDÜ? 

Tasarım aşamasının yaklaşık bir yıl sürdüğüne işaret eden Yücelyiğit, "Sonra proje olarak kağıda döküldü. Makinenin tasarımı için epeyce bir süre uğraştık. Şu anda makine çalışır durumda. Bundan sonra bu makineye uygun filmler üretmek gerekiyor. Bunun filmleri de ayrı bir emek ayrı bir tasarım konusu. Yeni filmler üretmeden tüm boyutları kullanılamaz" ifadesini kullandı. 

KISA ZAMAN SONRA HİZMETE GİRİYOR

Sistemin şimdiden büyük ilgi gördüğünü aktaran Yücelyiğit, ilk Türk malı 10 boyutlu sinema sisteminin birkaç hafta sonra bir eğlence merkezinde hizmete gireceğinin müjdesini verdi.

10 BOYUTLU SİNEMA TEKNOLOJİSİ NEDİR?

10 boyutlu sinema, 3 boyutlu gözlüklerle izlenen bir ekranın önünde, sanal gerçekliği yaşatmak için filmlerle senkronize hem 360 derece hem de küresel hareket edebilen bir platform ile ses, rüzgar, şimşek, ışık, yağmur, sis, dokunma, duman gibi efektler eşliğinde oluşturulan yeni nesil bir sinema sistemi olarak adlandırılıyor.

İzlenilen filmi daha inandırıcı, daha gerçekçi ve heyecan verici kılmak için kullanılan teknolojide tüm efektler filme ''boyut'' veren 10 eksenli robot mekanizma ile sağlanıyor