BIST 9.092
DOLAR 32,38
EURO 35,05
ALTIN 2.326,53
HABER /  GÜNCEL

Ankara'dan Kuzey Kore'ye kınama!

Kuzey Kore'nin hidrojen bombası denediği iddialarına karşın bir açıklama yapan Dışişleri Bakanlığı, Kuzey Kore yönetimini şiddetle kınadı.

Abone ol

Dışişleri Bakanlığı, Kuzey Kore'nin hidrojen bombası denemesi yaptığını ileri sürmesiyle ilgili, "Kitle imha silahları ve bunların fırlatma vasıtalarının yayılmasının önlenmesine yönelik çabaları aktif şekilde destekleyen Türkiye, bu denemeyi uluslararası barış ve güvenliğe yönelik bir tehdit olarak görmekte ve şiddetle kınamaktadır" açıklaması yaptı.

Bakanlıktan yapılan açıklamada, denemenin Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin (BMGK) kararlarının açık bir ihlali anlamına geleceğinin altı çizildi.

Açıklamada şu ifadelere yer verildi:

"Kore Demokratik Halk Cumhuriyeti, 6 Ocak 2016 tarihinde bir termonükleer silah (hidrojen bombası) denemesini gerçekleştirdiği yolunda bir açıklama yapmıştır. Bu, 2006 yılından beri Kuzey Kore tarafından gerçekleştirilen dördüncü nükleer denemedir. Türkiye, bölgedeki barış ve istikrarı olumsuz etkileyebilecek olan ve BMGK'nın 1718, 1874, 2087 ve 2094 sayılı kararlarının açık bir ihlali anlamına gelecek bu gelişmeden ciddi kaygı duymaktadır. Kitle imha silahları ve bunların fırlatma vasıtalarının yayılmasının önlenmesine yönelik çabaları aktif şekilde destekleyen Türkiye, bu denemeyi uluslararası barış ve güvenliğe yönelik bir tehdit olarak görmekte ve şiddetle kınamaktadır. Kuzey Kore'ye uluslararası yükümlülüklerini yerine getirmesi için çağrıda bulunuyoruz."

BEYAZ SARAY İNANDIRICI BULMADI

ABD yönetimi, Kuzey Kore'nin nükleer deneme yaptığı iddiası sonrasındaki incelemelerin, başarılı bir hidrojen bombası patlamasıyla örtüşmediğini bildirdi.

Beyaz Saray Sözcüsü Josh Earnest, günlük basın toplantısında Kuzey Kore'nin hidrojen bombası denemesinde bulunduğu yönündeki iddialarına ilişkin, yapılan ilk incelemelerin iddiaları doğrulamadığını belirterek, "Olay üzerine yapılan ilk incelemeler, Kuzey Kore'nin başarılı bir hidrojen bombası denemesi yaptığı iddialarıyla örtüşmüyor" dedi.

Earnest, "Son 24 saat içerisinde ABD hükümetinin Kuzey Kore'nin teknik ve askeri kapasitesi hakkındaki değerlendirmelerini değiştirecek hiçbir şey olmadı" değerlendirmesinde bulundu.

Kuzey Kore'nin iddialarını araştırmaya devam ettiklerini belirten Earnest, fakat ABD'de ve diğer ülkelerde yapılan incelemelerin iddialar hakkında çok ciddi şüpheler olduğunu söyleyerek şunları kaydetti:

"Kuzey Kore'ye bu tür provokasyonları bırakarak daha uygun yolları seçmesi çağrısında bulunuyoruz. Kuzey Kore, aradığını iddia ettiği güvenlik ve gelişmelere ancak uluslararası taahhütleri yerine getirerek ulaşabilir."

DIŞİŞLERİ BAKANI KERRY İDDİALARI KINADI

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry ise yazılı bir açıklama yaparak Kuzey Kore'nin iddialarını değerlendirdi. Kerry, ABD ve birçok ülkenin, Kuzey Kore'nin gerçekleştirdiği denemeyi çok net bir şekilde kınadıklarını vurgulayarak, "Bu provokatif hareket, uluslararası barışı ve güvenliği çok ciddi bir şekilde tehdit etmekte ve BM Güvenlik Konseyi kararlarını ihlal etmektedir" dedi.

Kerry, "ABD halkının ve bölgedeki müttefiklerimizin güvenliğini sağlamaya devam edeceğiz" ifadesini kullandı. Kerry, Kuzey Kore'yi nükleer silahları olan bir devlet olarak değerlendirmediklerini ve değerlendirmeyeceklerini söyledi.

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü John Kirby ise günlük basın toplantısında yaptığı açıklamada, Kerry'nin Japonya ile Kuzey Kore'nin iddiaları üzerine bu akşam bir telefon görüşmesi yapacağını kaydetti. Kirby, zamanını belirtmemekle birlikte Kerry'nin Çinli mevkidaşını da telefonla arayacağını bildirdi.

Kirby ayrıca, Dışişleri Bakan Yardımcısı Antony Blinken'ın da önümüzdeki hafta bölgeye giderek görüşmeler yapacağını belirtti.