BIST 9.080
DOLAR 32,35
EURO 35,11
ALTIN 2.309,35
HABER /  POLİTİKA  /  AK PARTİ

Ankara'da yine kıyamet kopacak

Yüksek yargıda kıyamet koparan Anayasa değişiklik paketiyle ilgili akşam saatlerinde AK Parti'den açıklama geldi.

Abone ol

Anayasa değişikliği paketi için bugün muhalefet partilerini kapısını çalan ve olumsuz yanıtlar alan AKP, paketi Ankara Rixos Otel'de medya temsilcilerine anlattı. Adalet Bakanı Ergin, teklif taslağının Pazartesi günü Meclis'e getirileceğini söyledi.

Adalet Bakanı Sadullah Ergin, Anayasa değişiklik teklif taslağına ilişkin muhalefet partileri ve sivil toplum kuruluşlarıyla uzlaşma arayışlarını hafta sonuna kadar tamamlayacaklarını ve teklifi pazartesi günü Meclis'te görüşmeye başlayacaklarını bildirdi.

Ergin, siyasi partilere sunulan Anayasa değişikliği paketine ilişkin basın yayın kuruluşlarının temsilcilerine yönelik, Rixos Otel'de düzenlenen bilgilendirme toplantısında konuştu.

Toplantıya, Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek, İçişleri Bakanı Beşir Atalay, AK Parti genel başkan yardımcıları Hüseyin Çelik ve Haluk İpek, AK Parti Grup Başkanvekili Bekir Bozdağ, TBMM Adalet Komisyonu Başkanı Ahmet İyimaya katıldı.

DANIŞTAY VE YARGITAY'A CEVAP

Adalet Bakanı Ergin, burada yaptığı konuşmada, Danıştay ve Yargıtay'ın Anayasa değişikliği teklif taslağına ilişkin itirazlarını uygun bulmadığını söyledi. Bakan Ergin, Yargıtay Başkanı Hasan Gerçeker'in 'Taslağın hedefi yargıyı ele geçirmek' değerlendirmesine yanıt verdi: "Yüksek yargının söylemleri 1960'lardan beri aynı. Polemiklerle değil çağdaş Anayasa ile igliliyiz. Gelişmelere ayak uyduramayan kurumların şikayeti oluyor." diye konuştu.

Alanında yetkin, meslektaşları tarafından demokratik bir usulle seçilen birinci sınıf hakim ve savcıların da HSYK'ya seçilebileceğini hatırlatan Ergin, ''Yargıtay ve Danıştay üyeleri, buraların yetkisinin azaltıldığını iddia ediyorlar. Danıştay'da ve Yargıtay'da birinci sınıf hakim ve savcılar görev yapmaktadır, geriye 4 bin birinci sınıf hakim ve savcı kalmaktadır. Bu hakim ve savcılarımız da en az şu anki Danıştay ve Yargıtay'da görev yapan meslektaşları kadar bizim için değerlidir'' görüşünü bildirdi.

Bakan Ergin, Parlamento tarafından HSYK ve Anaya Mahkemesi'ne üye seçimine yönelik eleştirilere de ''Bizim tercih ettiğimiz sistem, Fransa, Almanya, İtalya, İspanya'da uygulanmaktadır'' cevabını verdi.

HSYK'da, adalet bakanı ve müsteşarının bulunmasına yönelik eleştirilere ilişkin de Ergin, ''Yeni yapıda üç daire şeklinde oluşturulan ve bu dairelerin üzerinde teşkil edilen Genel Kurul'a sadece bakanın ve müsteşarının katılacağını'' hatırlattı. Bunun demokratik parlamenter rejim açısından gerekli olduğunu ve Parlamentonun muhatabı açısından vazgeçilmezliğini vurgulayan Ergin, bu konunun Venedik Komisyonu kararlarında da bulunduğunu ifade etti.

''KURUL'UN BAĞIMSIZLIĞINI ZAYIFLATMAZ''

Bakan Ergin, Venedik Komisyonu'nun 2007 tarihli Adli Atamalar Raporu'na atıfta bulunarak, ''Türkiye'de Adalet Bakanı ve Müsteşarı, HSYK üyesidir. Bu durum tek başına Venedik Komisyonu'na göre 'Kurul'un bağımsızlığını zayıflatmaz' ifadelerine yer verilmiştir. Avrupa Birliği müktesebatına göre bizim yaptığımız doğrudur'' dedi.

Anayasa Mahkemesi üye yapılanmasında getirilen değişikliklere de değinen Bakan Ergin, Parlamentonun üye göndermediği tek ülkenin Rusya olduğunu söyledi.

Anayasa değişikliği teklifinde Anayasa Mahkemesi'ne bireysel başvuru hakkı verildiğine işaret eden Bakan Ergin, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi nezdinde en çok ihtar alan tek ülkenin Türkiye olduğunu hatırlattı ve bu nedenle Anayasa Mahkemesi'ne doğrudan başvuru hakkının değişikliğe konulduğunu ifade etti. Ergin, Avrupa Birliği müzakerelerinde, düzenleme yapılmamış bazı yargısal konular nedeniyle başlıklarda ilerleme yaşanamadığını söyledi.

Bakan Ergin, gazetecilerin sorularını cevaplandırırken de muhalefet partileri ve sivil toplum kuruluşlarıyla uzlaşma arayışlarını hafta sonuna kadar tamamlayacaklarını ve teklifin pazartesi günü Meclis'te görüşülmeye başlanacağını belirtti.

Uzlaşma arayışında taslağın değişme ihtimalinin sorulması üzerine de Ergin, uluslararası camianın, çağdaş demokrasilerin ve Avrupa müktesebatının çerçevesini zorlamayacak değişiklikleri yapabileceklerini söyledi.

Tasarı teklifine HSYK ve Yargıtay'dan gelen eleştirilere ilişkin olarak da Adalet Bakanı Ergin, ''Bireysel değerlendirmelere cevap vermek istemiyorum. Biz Avrupa'nın çağdaş ve demokrasi değerlerini kıstas alarak değişikliğe gittik. Dolayısıyla kişisel değerlendirmelere girmek istemiyorum'' şeklinde konuştu.