BIST 9.525
DOLAR 32,56
EURO 34,70
ALTIN 2.501,34
HABER /  SEÇİM

Ankara'da seçimler iptal mi olacak? Bomba iddia!

Radikal yazarı Koray Çalışkan köşesinde Ankara seçimlerinin tekrar edilebileciğini iddia ederken Mansur Yavaş'ın YSK taktiğini paylaştı...

Abone ol

İNTERNETHABER.COM
Seçim sonuçlarının en tartışmalı rekabetine sahne olan Ankara'da seçim tekrar edilebilir. İddianın sahibi Radikalsi yazarı ve CHP'ye yakınlığı ile bilinen Koray Çalışkan. Köşesinde Ankara seçimlerinin tıkandığı noktaları özetleyen Çalışkan, yeniden sandık başına gidilebileceğini yazdı.

"YSK en büyük imtihanına Ankara’da girmek üzere." diyen Çalışkan, CHP adayı Mansur Yavaş'ın iddialarını paylaştı. Yavaş'ın kendisine “Ben YSK’nın doğru karar vereceğini bekliyorum" dediğini nakleden Çalışkan seçimlerin tekrar edilme ihtimalinin geçerli olduğunu iddia etti.

İşte Çalışkan'ın yazısındaki ilgili bölüm:

MÜHÜR FARKI

Mühürlü yani nizami ve meşru tutanaklarda ise AK Parti CHP’den geride. Yavaş’a çıkan oy %45.46, Gökçek’e çıkan oy %43.71. Şaibesiz sandıklarda Yavaş önde.

Mühür neden önemli? Çünkü mühürsüz tutanak sandık başkanının onaylamadığı tutanak demek. Tutanak bir kere mühür gördü mü değiştirilmesi çok zordur. Zaten 298 sayılı Seçim Kanunu’nun 105. maddesinin ilk fıkrası meseleyi net bir şekilde özetliyor:

Sandık kurulu, her seçim türü için ayrı hazırlanmış sandık sonuç tutanağını, iki nüsha olarak, sayım ve döküm işlemleri sırasında elde edilen bilgilere ve sayım ve döküm cetveli sonucuna göre düzenler. Bu tutanakların ait olduğu bölümüne, her seçim türüne ilişkin bilgiler eksiksiz olarak işlendikten sonra, başkan ve üyeler tarafından ad ve soyadları yazılarak imzalanır ve sandık kurulu mührü ile mühürlenir.

SONUÇ?

Tutanakların mühürsüz olması partilerin başvurusunu takiben il ve ilçe seçim kurulları tarafından gereğinin yapılmasını gerektirir. Eğer yapılmazsa Ankara’da olduğu gibi CHP Yüksek Seçim Kurulu’na başvurur. 

MANSUR YAVAŞ'A SORDUM

Peki şimdi ne olacak? Mansur Yavaş’a sordum. “Buharkent’te de benzer bir sorun yaşandığını” anlatan Yavaş, “mühürsüz oy pusulalarının oralarda geçersiz sayıldığını, buna dair YSK’da bir içtihat oluştuğunu” söyledi. “YSK aleyhinizde karar verirse ne olacak” diye sorduğumda konuyu “Anayasa Mahkemesi ve AİHM’ye taşıyacaklarını” belirti. Ama bu iki mahkeme sonucu etkilemiyor.

“YSK 'Seçim meşrudur' derse meydanlara çıkacak mısınız” diye sordum. “Ben YSK’nın doğru karar vereceğini bekliyorum. Ama vermezse, kanun gereği gerekçeli bir karar yazmaları gerekiyor. O gerekçeyi okuyacağız. Parti yönetimi olarak o gerekçeye göre bir karar vereceğiz. Eylem yaparız ya da yapmayız diyemem” dedi. Aynı konuyu CHP’nin Seçim ve Hukuk İşlerinden Sorumlu Genel
Başkan Yardımcısı Bülent Tezcan’a sordum. Buharkent sonucunu Yavaş gibi yorumlayan Tezcan da “Önce hukuk” diyor.

ANKARA YENİ BİR KRİZLE KARŞI KARŞIYA

Ankara yeni bir krizle karşı karşıya. Bu kadar şaibeli bir seçimde aslında Melih Gökçek gibi kendine güvenen bir adayın “Buyurun seçimi tekrar yapalım” demesi gerekir. Dememesi, erkenden mazbata kaldırması, durumun gerçek özetidir. Gözler artık YSK’da.