BIST 9.722
DOLAR 32,57
EURO 34,96
ALTIN 2.422,30
HABER /  GÜNCEL

Ankara'da Rus büyükelçiye suikast!

Rusya'nın Ankara Büyükelçisi Andrey Gennadiyeviç Karlov, Ankara'da katıldığı resim sergisinde silahlı saldırıya uğradı. Karlov saldırıda yaşamını yitirdi.

Abone ol

Rusya'nın Ankara Büyükelçisi Andrey Gennadiyeviç Karlov'a Çankaya'da katıldığı sergide düzenlenen saldırıda hayatını kaybetti. Saldırganın zaman zaman Arapça konuştuğu ve Halep'le ilgili slogan attığı belirtilirken suikastçının Ankara Çevik Kuvvet'te görevli polis Mevlüt Mert Altıntaş olduğu açıklandı. 

Rusya Ankara Büyükelçisi Andrey Gennadiyeviç Karlov, dün Ankara'da katıldığı bir resim sergisinde saldırıya uğradı. Karlov'un düzenlenen saldırıda, olay yerinde hayatını kaybettiği açıklandı.  Saldırıda üç kişinin de yaralı olarak Ankara Güven Hastanesi'ne kaldırıldığı, tedavilerin tamamlanmasının ardından taburcu edildikleri belirtildi.

SALDIRGAN ÇEVİK KUVVET POLİSİ ÇIKTI

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Ankara'da Rus Büyükelçisi'ne yönelik saldırının Türkiye- Rusya ilişkilerine sıkılmış bir kurşun olduğunu söyledi. Saldırının hemen sonrası olay yerine gelen Soylu, saldırganın Ankara Çevik Kuvvet Müdürlüğü'nde görev yapan Mevlüt Mert Altıntaş olduğunu duyurdu.

Süleyman Soylu, Rus Büyükelçisi'ni öldüren saldırganın polis memuru olduğunu ve Ankara Çevik Kuvvet Müdürlüğü'nde görev yaptığını söyledi. Mevlüt Mert Altıntaş'ın Manisa nüfusuna kayıtlı olduğunu ve İzmir Polis Okulu'ndan mezun olduğunu kaydetti.

"BURADAN ÖLMEDEN ÇIKMAYACAĞIM"

Saldırganın suikast sonrasında "ben buradan ölmeden çıkmayacağım" dediği öne sürüldü. Sosyal medyada yayınlanan görüntülerde Karlov'un konuşma yaptığı sırada saldırıya uğradığı görülüyor. Yayınlanan videoda saldırganın Karlov'un hemen arkasında olduğu ve koruma gibi davranarak saldırıyı düzenlediği görüntüler yer alıyor.

SALDIRI SONRASI ÇATIŞMA ÇIKTI

Suikasti düzenleyen kişinin salonda Halep için tekbir getirdiği ve sivillerin öldürüldüğünü söyleyerek saldırıyı düzenlediği belirtildi. Bu arada saldırının hemen sonrası, saldırgan ile polis arasında çatışma çıktı. Yaklaşık 15 dakika süren operasyon sonrası saldırganın etkisiz hale getirildiği açıklandı.

RUS ELÇİSİ İÇİN ACI HABER

Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova, Ankara Büyükelçisi Karlov'un hayatını kaybettiğini açıkladı. Zaharova, Karlov'un vurulmasını terör saldırısı olarak gördüklerini belirtti.

AİLESİ GÖZALTINDA

Manisalı olan Mert Altıntaş’ın Aydın’ın Söke ilçesinde yaşayan annesi ile kız kardeşinin, olayın hemen ardından Emniyet Müdürlüğü’ne götürüldüğü öğrenildi. Aydın'da yaşayan babası da gözaltına alındı. Ailenin oturduğu Söke ilçesinin Çeltikçi Mahallesi Hürriyet Sokak’ta evlerinde ise polis arama çalışması başlattı.

TÜRK DIŞİŞLERİ'NDEN AÇIKLAMA

Saldırı sonrası Dışişleri Bakanlığı'ndan açıklama geldi. Açıklamada, Rusya Federasyonu Ankara Büyükelçisi Andrey Karlov’un, sergi açılışında uğradığı silahlı saldırı sonucunda hayatını kaybettiği belirtildi.

ABD'DEN AÇIKLAMA

ABD'den yapılan ilk açıklamada, Karlov'a yönelik saldırının kınandığı bildirildi. ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü John Kirby, "Kaynağı ne olursa olsun, bu şiddet eylemini kınıyoruz" açıklamasında bulundu. Kirby, dualarının Rus Büyükelçi ve ailesiyle olduğunu ifade etti.

SALDIRI NASIL GERÇEKLEŞTİ?

Saldırganın önce rastgele ateş açtığı ardından da Rus Büyükelçi Karlov'u hedef aldığı öğrenildi. İki el havaya ateş açtıktan sonra saldırganın Rus Büyükelçi Karlov'a çaprazdan hedef aldığı ve 4-5 el ateş açtığı belirtildi.

Rusya'nın Ankara Büyükelçisini öldürdüğü iddia edilen saldırganın görgü tanıkları tarafından çekilen fotoğrafı

SÜLEYMAN SOYLU OLAY YERİNDE

Saldırının hemen sonrası İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'da olay yerine gelerek saldırıyla ilgili yetkililerden bilgi aldı. Teröristin etkisiz hale getirilmesinin ardından Soylu, saldırının gerçekleştiği Çağdaş Sanatlar Sergi Merkezi'ne giriş yaptı.

HALEP SLOGANLARI ATARAK SALDIRDI

Olayın yaşandığı yerde bulunan Habertürk muhabiri Bahar Bakır, şu bilgileri verdi;

"Büyükelçi bir sergiye katılıyordu bugün Çankaya Belediyesi'nin düzenlediği Kendisi 15 dakika önce geldi ve program başladı. Kürsüde konuşmasına başladığı sırada siyah giyinmiş bir adam "Ya Allah bismillah' diye bağırarak, 'Bu yaptıklarınıza izin vermeyeceğiz' diyerek Halep'i kastediyordu sanırım. Cebinden çıkardığı silahla insanlara sıkmaya başladı."