BIST 9.722
DOLAR 32,52
EURO 34,80
ALTIN 2.433,34
HABER /  GÜNCEL

Ankara'da mitingde patlama! Onlarca ölü ve yaralı var!

ANKARA Cumhuriyet tarihinin en kanlı saldırısına sahne oldu. Açıklanan ölü sayısı bugüne kadar terör saldırılarındaki bilançonun en ağırı oldu.

Abone ol

Ankara Tren Garı kavşağında "Savaşa İnat, Barış Hemen Şimdi, Barış Emek Demokrasi" mitinginin toplanma noktasında 2 patlama meydana geldi. Kitlenin tren garında buluşup Sıhhiye'ye yürümesi planlanıyordu.

Saat 09.30 itibarıyla Ankara Tren Garı önünde toplanmaların başladığı ve katılımın devam ettiği sırada, saat 10.04 civarında canlı bomba saldırısı gerçekleşti. Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu ölü sayısının 86'ya çıktığını  açıkladı.

Gece saat 23.10 itirabiyle Başbakanlık son rakamları açıkladı. Başbakanlık'ın açıkladığı verilere göre, ölenleri sayısı 95'e yükselirken, yaralı sayısı 246 oldu.

Patlama sornasında yapılan ilk açıklamada 30 kişinin öldüğü belirtilmişti. Ancak saat 15:30'da İçişleri Bakanı Selami Altınok, Adalet Bakanı Kenan İpek ve Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu ortak bir basın toplantısı düzenledi ve son rakamlar açıklandı.

ÖLÜ SAYISI 95'E ÇIKTI

Toplantıda konuşan Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu ölü sayısının 86'ya çıktığını söyledi. Müezzinoğlu patlamada yaralanan 186 kişiden 26'sının ise ağır yaralı olduğunu söyledi. Müezzinoğlu ölenlerden 62'sinin olay yerinde 24'ünün ise hastanelerde hayatını kaybettiğini açıkladı.

Gece saat 23.10 itibariyle ölü ve yaralı sayılarını revize eden Başbakanlık şu açıklamayı yaptı:

"Saat 23.10 itibariyle, menfur saldırı sonucu 48’i yoğun bakımda 246 vatandaşımızın tedavisi devam etmektedir. Olayda 95 vatandaşımız hayatını kaybetmiştir."

Sıhhiye Meydanı'nda bugün "Savaşa İnat, Barış Hemen Şimdi, Barış Emek Demokrasi" konulu toplantı ve gösteri yürüyüşü düzenlenecekti.

Mitingin toplanma yeri tren garı olarak belirlenmişti. Bölgede canlı bombanın patlatıldığı iddia ediliyor. 

Tarihi tren garının da büyük hasar aldığı öğrenildi.

Patlama alanında bulunan DİSK Genel Sekreteri Arzu Çerkezoğlu, patlamaya dair “Kortejler toplanırken 2 büyük patlama oldu. Müthiş bir coşku var burada. Ama görüyoruz ki buna tahammül edemeyenler engellemeye çalışıyor. Ses bombası olduğu söylendi ama yaralılarımız var. Doğrudan polis tarafından yapılan bir saldırı bu çok açık” dedi.

KESK, DİSK, TMMOB, TTB tarafından düzenlenen miting, HDP, CHP, Birleşik Haziran Hareketi, HDK bileşenleri, kadın kurumları ve gençlik kurumları tarafından da destekleniyor.

3. VE 4. BOMBA İHTİMALİ

Patlamanın yaşandığı alanda, 3'üncü ve 4'üncü bomba ihtimaline karşı güvenlik güçleri sürekli anonslarla vatandaşları uyarıyor. Alanda bulunan bazı siyasi parti araçları üzerinden, düzenin sağlanması ve yaralılara kan verilmesi için anonslar yapılıyor. Bölgeye sevk edilen cenaze araçlarıyla hayatını kaybedenlerin cenazeleri, adli tıpa götürülüyor. Bölgeye gelen olay yeri inceleme ekipleri de çalışmalarını sürdürüyor. 

Garın içinde gazete bayiliği yapan Ramazan Arı, patlama anını AA muhabirine anlattı. Arı, birinci bombadan sonra ikinci bombanın 2-3 saniye sonra patladığını ve garın camlarının kırıldığını söyledi.

Garda bulunan lokantada aşçı olan Sezgin Kaya da patlamanın peş peşe gerçekleştiğini, gar ile Ankara Spor Salonu'nun ortasında bulunan alanda patlamanın gerçekleştiğini düşündüğünü kaydetti. Patlama sonrası hemen içeriye kaçtıklarını anlatan Kaya, "İçeriye kaçtık, bazı yaralılar bize doğru geldi. Onlara su verdik, yardım etmeye çalıştık. Patlamanın olduğu bölgeyle aramızda 40 metre var" dedi.

Bazı siyasi partilerden milletvekilerinin olay yerine geldiği, olay yerinde bombanın tesirini artırmak için kullanılan demir bilyelerin bulunduğu görüldü. 

ERDOĞAN VE KILIÇDAROĞLU PROGRAMLARINI İPTAL ETTİ

Cumhurbaşkanı Erdoğan programlarını iptal etti. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu da Ankara'da patlama haberi sonrası İstanbul'daki miting ve programlarını iptal etti.

DAVUTOĞLU'NDAN TOPLANTI KARARI

Başbakan Ahmet Davutoğlu, Ankara'daki patlamaya ilişkin İçişleri Bakanı Selami Altınok ve Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu'ndan bilgi aldı.

Başbakanlıktan yapılan açıklamaya göre, Davutoğlu, patlamayla ilgili İçişleri Bakanı Altınok ile görüştü. 

Başbakan Davutoğlu, aynı zamanda Sağlık Bakanı Müezzinoğlu'ndan da olayda hayatını kaybedenler ve yaralıların durumuyla ilgili bilgi aldı.

Öte yandan, Davutoğlu saat 12.00'de, Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan, İçişleri ve Sağlık Bakanlığı yetkilileri, MİT Müsteşarı Hakan Fidan, Emniyet Genel Müdürü Mehmet Celalettin Lekesiz ve Ankara Valisi Mehmet Kılıçlar'ı, Resmi Konut'ta toplantıya çağırdı.

KILIÇDAROĞLU VE HDP EŞ BAŞKANLARI ANKARA'DA

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ve HDP Eş Genel Başkanları Selahattin Demirtaş ile Figen Yüksekdağ, programlarını iptal ederek Ankara'ya dönme kararı aldı.

CHP'den yapılan açıklamaya göre, Kılıçdaroğlu, Emek Barış Demokrasi Mitingi'ne yönelik bombalı saldırı nedeniyle İstanbul'daki tüm programlarını iptal ederek Ankara'ya dönecek.

HDP'den yapılan açıklamada da Demirtaş ve Yüksekdağ'ın tüm programlarını iptal ederek Ankara'ya doğru yola çıktıkları bildirildi.

"DURUM TEK KELİMEYLE VAHŞET"

KESK Genel Başkanı Lami Özgen, Ankara'da tren garına giden köprü altında meydana gelen patlamaya ilişkin, "Durum tek kelimeyle vahşet" dedi.

Özgen, AA muhabirine, Ankara'da meydana gelen patlamaya ilişkin açıklamalarda bulundu.

"Durum tek kelimeyle vahşet" ifadesini kullanan Özgen, "Suruç katliamının on katı büyük bir katliam, burada Ankara'nın göbeğinde, Ankara Garı'nın önünde bizim kitlemiz içinde gerçekleştirilmiş durumda. Yüzlerce yaralı ve ölü var" diye konuştu.