BIST 9.717
DOLAR 32,48
EURO 34,94
ALTIN 2.436,67
HABER /  GÜNCEL

Ankara'da esrarengiz sabotaj

Dünyanın sayılı, Avrupa’nın en büyük Şap Enstitüsü’ne şubat ayında saldırı gerçekleştirildiği ortaya çıktı.

Abone ol

Tel örgüleri keserek içeriye giren saldırganlar, milyarlarca lira değerindeki aşıların bulunduğu bölümün şebeke elektriğini kesti. Ardından jeneratörler devre dışı bırakıldı. 30 milyon doz aşı son anda kurtarıldı. Saldırının ardında yabancı örgütler olduğu düşünülüyor.

Şap hastalığı alanında yaptığı çalışmalarla dünyanın önde gelen enstitüleri arasında yer alan Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’na bağlı Şap Enstitüsü’nde aksiyon filmlerini aratmayan bir olayın yaşandığı ortaya çıktı.

Geçen şubatta Ankara'nın Söğütözü semtinde Eskişehir Yolu üzerinde bulunan Şap Enstitüsü’nde meydana gelen olayın ayrıntıları, bugün Sertaç Koç imzasıyla Milliyet sinin manşetinde yer aldı. 

GECE YARISI OPERASYONU

Ankara'da şubat ayında aksiyon filmlerini hatırlatan bir sabotaj girişiminin yaşandığı ortaya çıktı. Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'na bağlı Şap Enstitüsü yerleşkesine gece 01.30 sıralarında tel örgüleri keserek giren kişiler, 30 milyon doz aşının bulunduğu bölüme elektrik sağlayan kabloları kesti. Daha sonra hemen yanda jeneratörün olduğu binaya yönelen ve orayı da devre dışı bırakan saldırganlar iz bırakmadan uzaklaştı.

DEĞERİ MİLYARLARCA LİRA

Kurallara uygun saklanmazsa kısa süre içinde kullanılamaz hale gelen ve değeri 'milyarlarca TL' olarak ifade edilen aşılara sabotaj fark edilince zamana karşı yarış başladı. Personel 1.5 saatte güç ünitelerini yeniden çalıştırdı. Kameralara yakalanmayan ve profesyonel oldukları düşünülen saldırganlar hakkında soruşturma sürüyor. "Ülke hayvancılığına saldırı" olarak nitelenen olayda yabancı istihbarat örgütü şüphesi de var.

KAMERALARCA GÖRÜNTÜLENEMEYEN  BİR ALANDAN SIZMIŞLAR

Olayın ardından kapsamlı ve çok gizli yürütülen bir soruşturma başlatan polis, saldırganlarların kimliğini tespit etmeye çalışıyor. Polis, bölgedeki MOBESE ve güvenlik kameralarının kayıtlarını incelemeye aldı. Ancak saldırganların kameralarca görüntülenmeyen bir alandan enstitüye sızması ve güç merkezinde kamera bulunmaması ise polisin işini zorlaştırıyor. Ayrıca saldırganlarların enstitü içinde bulunan güvenlik kameralarına da yakalanmadığı öğrenildi.

YABANCI ÖRGÜT ŞÜPHESİ

Yetkililer, “Son derece profesyonelce gerçekleştirilen bir saldırı. Türk hayvancılığına ve hükümetin tarım politikasına darbe vurmayı amaçlıyor” açıklaması yaptı. Güvenlik birimleri ayrıca, olayın yabancı bir istihbarat örgütü tarafından da gerçekleştirilmiş olabileceği ihtimali üzerinde duruyor.

YILLIK 40 MİLYON DOZ

Türkiye’de şap hastalığıyla mücadelede kullanılan aşılar yalnızca Şap Enstitüsü tarafından üretiliyor. Enstitüde yıllık olarak ortalama 40 milyon doz aşı üretiliyor. Üretilen bu aşılar enstitüde oluşturulan özel ünitelerde muhafaza ediliyor. Bu aşılar il ve ilçe tarım müdürlüklerine gönderiliyor. Buralarda uzman veteriner hekimler tarafından vatandaşlara ait büyükbaş hayvanlarda ücretsiz olarak kullanılıyor.

İNSANA DA BULAŞIYOR

Şap hastalığı ülkeler arası canlı hayvan ve hayvansal ürün ticaretini olumsuz yönde etkileyen, büyük ekonomik kayıplara neden olan, çift tırnaklı hayvanlarda görülen çok bulaşıcı viral bir hastalıktır. Çeşitlilik gösterdiği ve yüksek mutasyon oranına sahip olduğu için hastalıkla mücadelede aşı kullanımı oldukça güçtür. Direkt temas, en yaygın bulaşma şeklidir. Bu bulaşma şeklinde genellikle hayvan hareketleri ve hayvan pazarlarının önemli rolü olduğu düşünülmektedir. Şap hastalığı, virüsün hava yolu ile çok uzak mesafelere taşınması nedeniyle de yayılabilir. Bu yüzden hastalığın meydana geldiği bölgeler karantina altına alınarak tüm hayvanlar imha edilmektedir. Bilim adamları, normalde hayvan hastalığı olan Şap’ın insanlara da bulaşma ihtimalinin az olsa da bulunduğunu belirtiyor. Ağız, ayak ve el bölgelerindeki kızarıklıklarla ortaya çıkan şap hastalığı, insanlarda ölümcül olmamakla birlikte ateş, yorgunluk, kusma, boğaz yanması, eklem ağrısı, iştahsızlık ve ishale sebep olabiliyor.