BIST 9.525
DOLAR 32,58
EURO 34,66
ALTIN 2.523,36
HABER /  GÜNCEL

Ankara merkezli operasyonda tutuklama

Ankara merkezli 'usulsüz dinlemelere' ilişkin yürütülen soruşturma kapsamında, tutuklama talebiyle hakimliğe sevk edilen 17 şüpheliden 10'u tutuklandı

Abone ol

Tutuklama talebiyle hakimliğe sevk edilen 17 şüpheliden 10'u tutuklandı, 7'si adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.

 Ankara merkezli "usulsüz dinleme" operasyonu kapsamında gözaltına alınan 25 kişiden 17'sinin tutuklanması istemine ilişkin savcılığın sevk yazısında, "soruşturmaya konu birçok dinleme kararında şüphelilerin, müştekilere ait telefon numaralarını gerçekte kimin kullandığını kendi sistemleri içinde yapacakları basit bir sorgulamayla mümkün olmasına rağmen böyle bir kontrole başvurmadıkları'' belirtildi.

Ankara 3. Sulh Ceza Hakimliği'ne sevk edilen şüphelilerden Recep Güven, Timurtaş Kayacı, Tamer Bülent Demirel, Sadık Akpınarlı, Serkan Şahan, Mustafa Başer, Harun Dağlı, Erdal Argın, İbrahim Tuka ve Ali Arslantaş, "suç işlemek amacıyla örgütü kurmak" ve "kamu görevlisinin resmi belgede sahteciliği" suçlarından tutuklandı.

Şüphelilerden 7'si ise adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı. Adli kontrol uygulanması talebiyle nöbetçi sulh ceza hakimliğine sevk edilen 8 kişiyle beraber 15 şüpheliye, yurtdışına çıkış yasağı ile haftada iki gün karakola imza verme şartları getirildi.

SORUŞTURMA

Cumhuriyet Başsavcılığı Memur Suçları Soruşturma Bürosu Savcısı Alpaslan Karabay'ın talimatıyla 16 ilde belirlenen adreslere eş zamanlı operasyon düzenlemişti. Operasyon kapsamında, şu ana kadar, hakkında yakalama kararı çıkarılan 34 kişiden 25'i gözaltına alınmıştı.

Şüphelilerden eski Bitlis Emniyet Müdürü Sadettin Akgüç, eski Ankara Emniyet Müdürlüğü Terörden Sorumlu Emniyet Müdür Yardımcısı Lokman Kırcılı, eski İstihbarat Dairesi Başkan Yardımcısı Gürsel Aktepe, eski İzmir Emniyet Müdür Yardımcısı Ramazan Karakayalı, 4'üncü sınıf Emniyet Müdürü Emre Baykal ile Komiser Seyit Gölcük ise hala firari bulunuyor.

Komiser Yardımcısı Murat Şentürk'ün yurtdışında, Ramazan Akyürek ve Yılmaz Angın'ın cezaevinde olduğu belirtilmişti.

Gözaltındaki şüphelilerden 25'i bugün adliyeye çıkartılmıştı. Bunlardan 17'si tutuklama istemiyle 8'i ise adli kontrol uygulanması talebiyle nöbetçi sulh ceza hakimliğine sevk edilmişti.

Şüpheliler, başta siyasiler olmak üzere, Cumhurbaşkanlığı danışmanları, gazeteciler, hakimler ve iş adamlarının da aralarında olduğu 48 kişiyi, dosyalara farklı isimlerle dahil ederek dinlemekten "suç işlemek için kurulan örgütü üye olma, belgede sahtecilik, kişisel verileri hukuka aykırı ele geçirme ve saklama, özel hayatın ve haberleşmenin gizliliğini ihlal" ile suçlanıyor.

SAVCININ ÇARPICI SEVK YAZISI

Savcı Alpaslan Karabay, 8 şüpheliyi adli kontrol uygulanması talebiyle, 17 şüpheliyi ise "Suç işlemek için örgüt kurmak" ve "kamu görevlisinin resmi belgede sahteciliği" suçlarından nöbetçi hakimliğe sevk etti.

ARZUHAN DOĞAN YALÇINDAĞ

Ankara 3. Sulh Ceza Hakimliğine gönderilen sevk yazısında, müştekiler Doğan TV Holding Yönetim Kurulu Başkanı Arzuhan Doğan Yalçındağ ve CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun Özel Kalem Müdürü Şükran Kütükçü'nün telefonlarına alınan iletişim tedbirinin erkek isimleri ile alındığını bildirildi. 

Ayrıca, bu şahıslara ilişkin araştırmaya gerek kalmadan cinsiyet farklılığının ilk dinlemeyle tespit edilebileceğinin kaydedildiği sevk yazısında, müşteki Yalçındağ'ın dinlenmesiyle ilgili sonradan yine erkek isimleri ile 3 aylık uzatma kararının alındığına yer verildi.

Müşteki Zeynel Koç'un dinleme tarihindeki görevinin internette yapılacak basit bir aramayla tespit edilebileceğini vurgulanan sevk yazısında, müşteki Fikret Bila'nın kullandığı telefonla ilgili olarak ilk önleme dinlemesi ve sonraki 2 önleme dinlemelerinde farklı isimlerle dinleme kararının alındığı belirtildi.

HAYATIN OLAĞAN AKIŞINA AYKIRI

Sevk yazsında, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin Koruma Müdürü Murat Mantuş, Özel Kalem Müdürü Murat Çeliker ile yardımcısı Muhammed Bilal Aydın ve Başdanışmanı Zuhal Topçu hakkında aynı dönemde önleme dinlemesi kararı alınmasının hayatın olağan akışına aykırı olduğu kaydedildi.

Suç tarihinde emniyet müdürü olan müştekiler Murat Nemutlu ve Mustafa Aral'ın başlangıçta başka isimlerle haklarında dinleme kararı alınmasına rağmen sonradan gerçek isimleriyle dinlendiğine yer verilen sevk yazında, emniyet mensubu müştekilerin maruz kaldıklarını belirttikleri birtakım hukuksuzlukların kaynağının haklarında uygulanan bu tedbirler olduğunu ifade ettikleri bildirildi.

Savcı Karabay, sevk yazısında şu ifadelere yar verdi:

"Soruşturmaya konu birçok dinleme kararının dinleyeni belli olmayan, genel ve soyut bilgiler içeren bilgi notlarına istinaden düzenlenmesi, halbuki İstihbarat Daire Başkanılığı'nda müdür ve amir pozisyonunda görev yapan şüphelilerin bu bilgi notlarını iletişime müdahale talebine dönüştürmeden bu telefon numaralarını gerçekte kimin kullandığını kendi sistemleri içerisinde yapacakları basit bir sorgulamayla mümkün olmasına rağmen böyle bir kontrole başvurmamaları...''