BIST 9.717
DOLAR 32,47
EURO 34,92
ALTIN 2.436,02

Ankara-Kazan sempozyumu ve “Eskişehir’i Görsem” eseri…

Ankara-Kazan sempozyumu,“Eskişehir’i Görsem”, Lokman Eryiğit, Halk Kültürleri Araştırm Kurumu, Bilim İnsanları, Bildiriler

Ankara-Kazan ve çevresi halk kültürü sempozyumu 100'e yakın bilim insanının katılımı ile yapıldı. Yurt dışından gelen Türkologlarla sempozyum daha da renklendi. Bu, Kazan Belediye Başkanı Sn. Lokman Ertürk ile Halk Kültürü Araştırma Kurumu Genel Başkanı  Sn.İrfan Nasrattınoğlu'nun ortak bir çalışmasıydı.

Ayrıca, çoğu yerlerde  Başkanlar açılışta ve kapanışta görünürlerdi. Ancak, Kazan 'da  Başkan sürekli bildirileri izledi, bilim insanlarıyla sohbet etti.

Yine Kaymakam Sn. Veysel Beyru; sıcak, hoşgörülü, şarkıları seven, sohbetli, güleryüzü ile dikkatleri çekti. Sn. Kaymakam vakit buldukça geldi, dinledi,sosyal kişiliği ile gönülleri kazandı.

Kazan çok gelişmiş, bunda Belediye Başkanı ile Kaymakam'ın uyumlu ikiliği göze çarptı.

Çoğu bildiri yeni araştırmaları ortaya koydu…

Ancak;her zaman rastlanan ve bilim insanlarının tekrarladığı  eksiklikler şunlardı;

Bildiri programına alınan 15'e yakın bilim insanı -haber vermeden- gelmedi. (İnşallah programı dosyalarına -katılmış gibi- koymazlar.)

Bazı bildiri sahipleri bilinen konuları tekrarladılar. Başlıklardaki ana konulara girmediler.

Bildirinin ekrana yansıtılması yanlışına devam edildi. Hep söylüyoruz: ekrana bildiriyi destekleyen resim, belge v.b. objeler konulmalı. Ayrıca ekrana bildiri verilince konuşmacı dinlenmiyor, dikkatler dağılıyor.

Bildiri sahipleri sürekli kağıttan okudukları için, dinleyicilerle kontak kurulmuyor. Bildiriyi kendileri hazırladıkları halde neden kağıtlara gömülürler anlamak mümkün değil!...

Bazı bildirilerin sunumunda süre konusunda yine sorun yaşayanlar oldu…

Son bildiriyi "Kazan Delikanlılık Örgütü" adı ile -yılardır uygulanan ve bugün unutulmaya yüz tutan- Başkan Lokman Ertürk .sundu.  (Artvinli hemşerim Dilşad  Han. fikri idi )Bu herhalde bir ilkti.

Son akşam Kılıçlar Köyünde kavurma ziyafeti verildi. Kazanın kavurması ve kavunu çok meşhurmuş... Önce şarkılar, türküler, oyun havaları, sonra yer sofrasında kavurma, pilav, kuru fasulye ve üzerine bal sunuldu.

Muhtarın bilim insanlarıyla tanışması ve İrfan Hocanın, latifeli sunuşları ile gece sonlandı.

Her şeye karşı İrfan bey ve Oğlu Salih Ünver ve Yön.Kurl.Üyesi  Ergun Veren;  gayet  sevecen,soğukkanlı, yardımcı ve hoşgörülü davrandılar.Belediye görevlileri olağanüstü çalıştılar. Sn. Nail Tan’ın bitmek bilmeyen heyecanı ve kitap dağıtımı, sohbetleri mükemmeldi. (Allah uzun ömür versin)Eve, şahsıma seçtiği 5 kitapla döndüm.  Erun Veren’in  Görme Engelliler İçin Elele; “Eskişehir’i  Görsem”* çalışması alanında  bir ilkti.

Bu arada 21-24 Mart 2013 tarihleri arasında Fethiye’de yapılan 4.Uluslararası Türk Kültürü Kurultayı (Türkü-Türkülerimiz, Türküler ve Öyküleri) bildiri kitapçığının, kısa sürede basılıp dağıtılması sürpriz oldu. Kuruma ve Fethiye Belediyesi’ne teşekkür ediyoruz.

Bu sempozyum bildirilerinin da kısa zamanda basılacağını ümit ediyoruz…

Tüm emeği geçenleri kutluyor, kültürümüze/sanatımıza yaptıkları katkılar için teşekkür ediyorum.

*Araştırmacı-Yazar Ergün VEREN’in Eskişehir üzerine yaptığı folklorik inceleme ve araştırmalarla ilgili 8 ayrı konuyu içeren  “ESKİŞEHİR’İ GÖRSEM” adlı kitabı;  GÖRSEM Görme Engelliler Dayanışma Derneği yayınıdır. Yazarın basım, dağıtım ve satış haklarını GÖRSEM’e hibe ettiği kitaptan görme engellilerinde faydalanabilmeleri için kitap ile birlikte verilen birde  “Sesli Kitap” hazırlanmış.  Eskişehir’in “atanmış, seçilmiş ve gönül vermişleri” nin elele verip görme engelliler için seslendirdikleri “Sesli Kitap” için kayıtlar ES TV stüdyolarında; kurgu ve düzenleme Anadolu Üniversitesi İletişim Bilimleri Fakültesinde yapılmış.

Sesli kitaba; Dr.Kadir KOÇDEMİR (Eskişehir Valisi), Nabi AVCI (Adalet ve Kalkınma Partisi Eskişehir Milletvekili), Salih KOCA (Adalet ve Kalkınma Partisi Eskişehir Milletvekili), Ülker CAN (Adalet ve Kalkınma Partisi Eskişehir Milletvekili), Bedii Süheyl BATUM (Cumhuriyet Halk Partisi Eskişehir Milletvekili), Kazım KURT (Cumhuriyet Halk Partisi Eskişehir Milletvekili, Ruhsar DEMİREL (Milliyetçi Hareket Partisi Eskişehir Milletvekili), Prof.Dr. Yılmaz BÜYÜKERŞEN (Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı), Prof.Dr. Hasan GÖNEN (Osmangazi Üniversitesi Rektörü), Burhan SAKALLI (Odunpazarı Belediye Başkanı), Ahmet ATAÇ (Tepebaşı Belediye Başkanı), Hüseyin Seyhan FİDAN (Eskişehir İl Sağlık Müdürü), Fuat GÜRCÜOĞLU (Tepebaşı Belediye Başkan Yardımcısı), Prof.Dr. Nezih ORHON (Anadolu Üniversitesi İletişim Fakültesi Dekanı), Prof.Dr. Nadir SUĞUR (Eskişehir Kent Konseyi Başkanı), Harun KARACAN (Eskişehir Ticaret Odası Başkanı), Erdal ŞAHBAZ (Eskişehirspor Yöneticisi), Selim ÖĞÜTÜR (Eskişehir Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı), Remzi KORKUT (GÖRSEM Genel Başkanı), İbrahim SAĞIR (Eskişehir Şairler Derneği Başkanı), Muharrem KUBAT (Eğitimci, Şair, Yazar), Halil GÜRKAN (Eğitimci, Şair), Aydın ÇETİNKAYA (Eğitimci, Şair), Gazi DURUSU (Eğitimci, Yazar, Editör), Mehmet Sadık BOZKURT (Eğitimci, Yazar), Ali Rıza SALTUK (Ses Sanatçısı, Eskişehir), Mithat KÖRLER (Ses Sanatçısı, Eskişehir), Saim GÜNAL (Ses Sanatçısı, Eskişehir), Hacer Serap GÖRKAN (Gazeteci), Tevfik ERİŞ (Tv Program Yapımcısı), Zehra ÇAM (Yazar), Halime KORKUT (GÖRSEM Kadınlar Kolu Başkanı), Erdoğan KORKUT (Sosyal Sorumluluk Projeleri Gönüllüsü), Atalay KORKUT (Sosyal Sorumluluk Projeleri Gönüllüsü), Soner YÜKSEL (ES-TV Genel Yayın Müdürü), Nihal BAĞCI (Kent Konseyi Kültür Sanat Grubu Başkanı), Serdar Lütfü YİĞİT (Radyo A Haber Spikeri) ve Ergün VEREN kitaptan bölümler okuyarak sesleriyle destek vermişler.

Odunpazarı Belediye Başkanlığının finansal desteği ile hazırlanan kitapta; “Eskişehirli ve Hamam”, Eskişehir-Odunpazarı Bölgesinde Çıngıl İnanması ve Geleneği”, “Eskişehir Türkülerinin Konularına Göre Sınıflandırılması”, “Evliya Çelebi’nin Seyahatnamesindeki Eskişehir’e Folklorik Yaklaşım”, “Matrakçı Nasuh’un Menzilnamelerindeki Eskişehir’e Folklorik Bakış”, “Eskişehir’deki Boza İçeceğinin Folklorik İncelemesi”, “80’lerde Eskişehir, Bir Lise ve Bir Öğretmen” ve “Eskişehir Yöresinde Selamet Parası Geleneği ve Pratiği” başlıklı inceleme ve araştırmalar bulunmaktadır.  Bu özellikli eser () adresinden temin edilebilir..