BIST 9.645
DOLAR 32,59
EURO 34,82
ALTIN 2.423,10
HABER /  POLİTİKA  /  AK PARTİ

Ankara bu çılgın senaryoları konuşuyor

Başbakan Erdoğan'ın, HAS Parti lideri Kurtulmuş'a 'bütünleşme' teklifi siyasetin havasını ısıttı.

Abone ol

Havalar sıçak ama siyasetin havası daha da sıcak. Başbakan Erdoğan'ın Kurtulmuş'a yaptığı teklif sonrası Ankara'da çılgın senaryolar havada uçuşuyor.

Kulislerde konuşulanlara göre HAS Parti MYK'sı kabul etmese bile Kurtulmuş'un AK Parti'ye geçmesi bekleniyor. Erdoğan'ın bir sonraki hamlesinin Saadet ve BBP ile 'bütünleşmek' olduğu öne sürülüyor.

SIRADA ONLAR MI VAR?
Akşam gazetesinin kulis haberine göre Erdoğan'ın 'güç birliği' çağrısının sadece HAS Parti'yle sınırlı olmadığı iddia ediliyor. Kulislerde, HAS Parti'den 'Olur' kararı çıkmasa bile Kurtulmuş'un yakın çevresiyle birlikte AK Parti'ye geçeceği belirtiliyor. Kurtulmuş gibi eski Demokrat Parti Genel Başkanı Süleyman Soylu'nun da AK Parti'ye katılabileceği belirtiliyor.

Erdoğan'ın, 'güçbirliği'ne Büyük Birlik Partisi ile Saadet Partisi'nin de dahil olabileceği ifade ediliyor. BBP Genel Başkanı Mustafa Destici de, bu tartışmaya girmek istemediğini belirtti. Kurmayları, SP Genel Başkanı Mustafa Kamalak'a ise gelişmeleri Kuzey Afrika ülkelerine yaptığı gezi esnasında iletti.

KULİSLERDE NE KONUŞULUYOR?
Erdoğan'ın bütünleşme çağrısı, siyasi kulisleri hareketlendirdi: Değerlendirmeler özetle şöyle:

- KÖŞK HESABI MI? Başbakan'ın, Cumhurbaşkanlığı seçimlerini de göz önüne aldığı ve yüzde 1'lik dengeyi de bile gözetip hareket ettiği belirtiliyor. Bu nedenle katılımların
süreceği kaydediliyor.
- BAŞKANLIK PLANI MI? ABD'deki gibi 'cumhuriyetçiler-demokratlar' denkleminin Türkiye'ye de uyarlanmaya çalışıldığı iddia ediliyor. Bu çerçevede, 'muhafazakar demokratlar- cumhuriyetçiler' yapısı için düğmeye basıldığı öne sürülüyor.
- ERDOĞAN SONRASINA HAZIRLIK MI? Erdoğan'ın Köşk'e çıkması durumunda AK Parti'de bir çatlak oluşmaması için alternatif partilerin AK Parti'ye katılımının hesaplandığı konuşuluyor.  
- 10. YIL REVİZYONU MU? Başbakan'ın, partiye yeni bir  ivme kazandırmak ve sinerji yaratmak amacıyla bu çalışmayı başlattığı değerlendiriliyor. Zira, AK Parti'de üç dönem kuralı nedeniyle çok sayıda kurucu isimle birlikte 73 deneyimli isim milletvekili seçilemeyecek.
- KONGRE HESABI MI? 30 Eylül'de büyük kongrede partinin yeni iskeleti kurulacak.Kurtulmuş ve bazı isimlerin söz sahibi olması bekleniyor.
- 2023 PLANI MI? Erdoğan, 'demokrat-muhafazakar- milliyetçi ve milli görüş' çizgisindeki isimleri toplayarak 2023 vizyonuna güç katmak istiyor.