BIST 9.525
DOLAR 32,70
EURO 34,77
ALTIN 2.521,13
HABER /  GÜNCEL

Anıtkabir'e park yapılması olay oldu işte tepkiler!

Sosyal medyada binlerce kullanıcı Anıtkabir'e mozole yakınına yapılan plastik oyuncaklardan oluşan çocuk parkına tepki gösterdi.

Abone ol

Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk'ün mezarının bulunduğu Anıtkabir'e çocuk parkı yapılması büyük tepki topladı.

Sosyal medyada bir çok kullanıcı yapılanı 'Atatürk'e saygısızlık' olarak değerlendirdi. Ankara Mimarlar Odası'ndan parkın kaldırılması için gerekli başvuruları yaptıkları ve suç duyurusunda bulundukları açıklamadı geldi. #AnıtkabirdeParkİstemiyoruz etiketi Twitter'da bir numaralı TT oldu.

TBB BAŞKANI FEYZİOĞLU: MİMARLIK ŞAHESERİ!

Vatandaşların bazıları park için olumsuz eleştiride bulunurken, bazıları ise olumlu karşıladı.

Türkiye Barolar Birliği Başkanı Metin Feyzioğlu da tepkisini Twitter üzerinden dile getirdi.

Feyzioğlu, "Bir de plastik kamelya ve fıskiye yapsaydınız! Orası Anıtkabir! Mimarlık şaheseri. Bu çirkinlik kalkacak!" paylaşımında bulundu. Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Tezcan Karakuş Candan da parkla ilgili olarak, "Anıtkabir plastik kaydırak alanı değildir. Bu ucubenin hemen kaldırılması için Koruma Kuruluna, Anıtkabir Komutanlığına yazı yazdık. Ayrıca bu mekansal saygısızlığı yapanlar hakkında suç duyurusunda bulunacağız” dedi.

MİMARLAR ODASI: ÇOCUKLAR SAYGI İÇİN ORADALAR

Twitter kullanıcıları tarafından fotoğrafları paylaşılan ve sert yorumlara neden olan çocuk parkıyla ilgili Mimarlar Odası Tezcan Karakuş Candan açıklamalarda bulundu.

Candan, “Anıtkabir, anı mekanıdır, saygı mekanıdır. Tasarım sürecinde, Arslanlı yolda, yere döşenen taşlarla, kafanızı yerden bile kaldıramayacağınız bir tasarım kurgulanmıştır. Bu ülkenin Kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’ün çocuk sevgisini biliyoruz. Ancak zamandan ve mekandan bağımsız çocuk oyun aletleri koymak saygısızlıktır. Biz çocuklarımıza davranışlarını zaman ve mekana bağlı olarak geliştirmelerini söylüyoruz. Saygı zamanı ve saygı mekanında çocuklar saygı durmak için orada olmalılar… Anıtkabir plastik kaydırak alanı değildir. Bu ucubenin hemen kaldırılması için Koruma Kuruluna, Anıtkabir Komutanlığına yazı yazdık. Ayrıca bu mekansal saygısızlığı yapanlar hakkında suç duyurusunda bulunacağız” dedi.

NAZLIAKA: YA KALKACAK, YA KALKACAK!

CHP Çankaya ilçe Başkanı Selçuk Dereli, “Burası kabir, oyun parkı değil” diye tepki gösterdi.

Anıtkabir’e yapılan ve büyük tepki çeken çocuk parkını incelemeye giden Ankara Bağımsız Milletvekili Aylin Nazlıaka ''O park ya kalkacak, ya kalkacak'' dedi. Nazlıaka şöyle konuştu:

“Anıtkabir saygısız ve çirkin bir uygulamaya maruz kaldı. Atatürk'ün çocuk sevgisini herkes bilir. Ancak bu parkın çocuk sevgisiyle bir ilgisi yok; bu park anı mekanına saygısızlıktan başka bir şey değildir. Nasıl bir mezarlığın içine çocuk parkı yapılamazsa, böylesine tarihsel bir anı mekanına da asla bir oyun parkı yapılamaz”.

“BU MEKAN KORUMA LİSTEMİZİN BAŞINDA GELİR”

“Dünyanın hiçbir ülkesinde böyle saçma bir uygulama göremezsiniz. Neden koruma listemizin başında gelen bu mekana böyle bir yapı düşünüldü? Anıtkabir'in böyle bir dönüşüm ve müdahaleye uğramasını kesinlikle kabul etmiyoruz. Çocuklar alet edilerek başlanan bu müdahalenin yavaş yavaş yayılabileceğini, kimsenin buna ses çıkarmayacağını düşünmesinler sakın!  Biz sonuna kadar bu konunun takipçisi olacağız. Bu konuda yasal başvuruları yapıyoruz. O park oradan ya kalkacak ya kalkacak”

İŞTE TWITTER'DAN GELEN BAZI TEPKİLER

PARK KRİZİ TBMM'YE TAŞINDI

Anıtkabir'deki tepki toplayan çocuk parkı ile ilgili CHP de harekete geçti. CHP Konya Milletvekili Hüsnü Bozkurt, Başbakan Binali Yıldırım'ın yanıtlaması istemiyle verdiği soru önergesinde şu soruların yanıtını istedi:

1) Anıtkabir'in her yıl milyonlarca yurttaş tarafından ziyaret edildiği bir saygı mekanı olduğu göz önüne alındığında, çocuk oyun parkı yapmanın anlamı ve gerekçesi nedir?
2) Çocuk parkı yapımı fikri kime aittir; kimlerden onay alınmıştır?
3) Anıtkabir'in bir eğlence mekanı olmadığı, ailelerin çocuklarını oraya Atatürk'ü tanımaları ve anmaları amacıyla götürdükleri göz önüne alındığında, kamuoyunda da büyük tepkilere yol açan çocuk parkının ivedilikle kaldırılması düşünülmekte midir?
4) Türkiye Cumhuriyeti'nin Başbakanı olarak, Anıtkabir'e kurulan çocuk parkını, Atatürk'ün manevi hatırasına bir saygısızlık olarak görüyor musunuz?