BIST 8.974
DOLAR 32,33
EURO 35,03
ALTIN 2.282,09
HABER /  DÜNYA

Anbar son durum IŞİD'i durduramadılar

IŞİD'in Irak'taki en kritik hedefi olan Anbar kentinden gelen son dakika haberlerine göre IŞİD ilerleyişini sürdüyor. Ramadi'de ise sokağa çıkma yasağı ilan edildi

Abone ol

Anbar'da IŞİD korkusu giderek yayılıyor. Bağdat'a giden yol üzerinde bulunan ve kritik öneme sahip Anbar eyaletinde IŞİD'in ilerliyişi sürüyor.

Anbar'a bağlı Ramadi kentinde sokağa çıkma yasağı ilan edildi. IŞİD'e karşı bölgede süren hava operasyonları ise etkili olamıyor.

RAMADİ HEDEFTE

Anbar Eyalet Meclisi Başkanı Sabah Kerhut, Ramadi'de bugün ikinci bir emre kadar sokağa çıkma yasağı ilan edildiğini duyurdu. Kerhut, araçları ve insanları kapsayan sokağa çıkma yasağı kararının, Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) üyelerinin Ramadi'ye saldırı düzenleme ihtimaline karşı önlem olarak alındığını vurguladı.

Ramadi'de güvenliğin iyileşme gösterdiğini belirten Kerhut, ancak kentin güney, kuzey ve batı kesimlerinde yer yer IŞİD üyeleri ile çatışmaların yaşandığını ve güvenlik güçlerinin örgüte karşı koyduğunu ifade etti. Anbar Eyalet Meclisi kararın sadece bugün için geçerli olduğunu, halktan zorunlu haller dışında sokağa çıkmamalarını istedi.

ASIL HEDEF BAĞDAT

Anbar eyaleti güvenlik yetkilileri, Irak ordu birlikleri ve hükümete destek veren kabilelerden oluşan Sahva Birlikleri'nin, IŞİD’in 15 Ekim Çarşamba günü Ramadi’ye yönelik saldırısını püskürttüklerini açıklamıştı.
anbar-harita.jpg
İLAÇ VE YAKIT GİRİŞİNİ ENGELLİYOR

Hadise Kaymakamı Abdulhakim Cuayfi ise IŞİD unsurlarının Ramadi’nin batısındaki Hit kentinde tüm yardım yollarını kestiğini ve Hadise’deki tüm aileleri kuşatma altına aldığını ifade etti. IŞİD üyeleri yaklaşık bir haftadır bölgeye gıda, ilaç ve yakıt girişini engelliyor.

HAZİRAN'DA MUSUL'LA BAŞLAMIŞTI

Otorite boşluğunun yaşandığı Irak'ta, IŞİD öncülüğündeki silahlı grupların Haziran ayında Musul başta olmak üzere bazı bölgelerin kontrolünü ele geçirmesinin ardından, ülkenin çeşitli yerlerinde IŞİD ile güvenlik güçleri arasında çatışmalar sürüyor.

isid-anbar-son-durum.jpg
HARİTA KAYNAK: AL JAZEERA 

HAVA SALDIRILARI İŞE YARAMIYOR


ABD'ye ait hava unsurları da IŞİD'in kontrolündeki bazı hedeflere hava saldırıları düzenliyor.
Ancak bu hava saldırıları şu ana kadar IŞİD'in ilerleyişini durdurmayı başaramadı. ABD Savunma Bakanlığı Pentagom Sözcüsü John Kirby, IŞİD ilerleyişine rağmen Bağdat'ın ani bir saldırı tehdidiyle karşı karşıya olmadığını öne sürdü. Irak Başbakanı Haydar İbadi de 'Bağdat güvende' ifadelerini kullandı.

3 ÖNEMLİ ASKERİ ÜSSÜ ELE GEÇİRDİLER

Örgütün son üç haftada ele geçirdiği üç önemli askeri üs başkent Bağdat'ın sınırlarına yaklaşık 40 kilometre mesafede. Söz konusu bölgeler Şiilerin kutsal kentleri Kerbela ve Necef'e de yakın mesafede.