BIST 9.091
DOLAR 32,37
EURO 34,99
ALTIN 2.325,91
HABER /  DÜNYA

IŞİD'le savaşmak için yola çıkıyorlar

Irak'ta Bağdat'a doğru ilerleyen IŞİD militanlarını durdurmak için İngiliz ordusundan bir birlik bölgeye gidiyor.

Abone ol

Times gazetesi, İngiltere'nin Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) ile savaşan Irak askerlerine destek için bu ülkeye asker göndermeye hazırlandığını yazdı.

Gazeteye göre, İngiliz subayları, başkent Bağdat'ta Irak askerlerine danışmanlık yapmak için kurulan Amerikan karargahında görev yapacak.

Kürt bölgelerine de eğitim amaçlı olarak daha fazla sayıda askerin gönderilebileceği belirtiliyor. Gazete haberinde, açıklamanın önümüzdeki günlerde yapılmasının beklendiğini, sayıları az da olsa, 2011'de Irak'tan çekilen askerlerin yeniden bu ülkeye gideceğine dikkat çekiyor.

Times'a göre üst düzey bir Savunma Bakanlığı yetkilisi, "IŞİD'le savaşında Irak ordusunu güçlendirmek için askerlerin eğitimleri konusunda nasıl destek olabileceğimizin yollarını değerlendiriyoruz" dedi.

Gazete, ülkenin kuzeyi ve batısında bu yılın başlarında IŞİD'in eline geçen toprakları geri alamayan Irak ordusuna yardım etmeleri için İngiltere ve müttefiklerine baskının arttığını kaydediyor.

Bir hükümet yetkilisi ise "Stratejimizde öncelik Irak'a ait. Bu çok önemli. Çünkü Irak başarısız olursa büyük sorun yaşarız. Irak'ta istikrarı sağlayabilirsek, Suriye'de de başarılı olma şansımız olur" dedi.

Times, Amerikan Savunma Bakanlığı'nın bir raporuna dayanarak, Irak birliklerin en az yarısının etkisiz olduğunu ve IŞİD karşısında varlık gösteremeyen Irak ordusunun acilen eğitime ihtiyacı olduğunu vurguluyor.

Gazeteye göre Amerika Birleşik Devletleri'nin, Irak'a 500 asker gönderme kararına rağmen yaklaşan genel seçimler öncesinde bu ülkeye asker gönderme vaadinde bulunmaktan çekinen İngiltere hükümeti yardım taleplerini ağır alıyordu.

Times, İngiltere Başbakanı David Cameron'ın her fırsatta Irak'a kara birlikleri göndermeyeceğini söylediğini, ancak Irak ordusunu desteklemek ve Londra'nın Bağdat üzerinde 2003'teki işgal sonrasında çekilmesinin ardından yitirdiği nüfuzunu geri kazanabilmesi için bu ülkede varlık göstermesi gerektiği düşünülüyor.