BIST 9.693
DOLAR 32,59
EURO 34,78
ALTIN 2.507,75
HABER /  GÜNCEL

Amerikan askerleri Türkiye'ye geliyor

Pentagon, Suriyeli muhaliflerin eğitimi kapsamında eğitimlere ev sahipliği yapacak Türkiye, Katar ve Suudi Arabistan'a ABD askerlerinin gönderileceğini duyurdu.

Abone ol

ABD Savunma Bakanlığı Pentagon, Suriyeli muhaliflere yönelik "eğit donat" programı kapsamında eğitimlere ev sahipliği yapacak ülkelere gidecek 400 civarındaki ABD askerinin önümüzdeki 4-6 hafta içerisinde gönderileceğini bildirdi.

Pentagon Sözcüsü John Kirby, Bakanlıkta düzenlediği basın toplantısında, baharın ilk aylarında başlaması planlanan Suriyeli ılımlı muhaliflerin "eğit donat" programı çerçevesinde gönderilecek ABD askerlerine ilişkin soruları da yanıtladı.

"BAZI ASKERLERE TALİMAT GELECEK"

Türkiye, Suudi Arabistan ve Katar'da verilecek eğitimleri koordine etmesi için gidecek yaklaşık 400 askerin hazırlıklarının devam ettiğini belirten Kirby, "Bazı askerlere talimatlar gelecek, hafta içinde verilebilir ama askerler, önümüzdeki 4 ila 6 hafta arasında gitmiş olacak" diye konuştu.

Bu ülkelere gidecek askerlerin sayısına ilişkin kesin rakam vermekten kaçınan Kirby, "Kaynak bulma arayışlarının hala devam ediyor olmasından dolayı kesin rakam vermekten kaçınıyorum ama birkaç yüz demek doğru sınıflandırma olacaktır" ifadesini kullandı.

DİĞER YABANCI ÜLKELER DE ASKER GÖNDERECEK 

Eğitim programını koordine edeceklere ilaveten ABD ordusundan çok sayıda destek personelinin de bu ülkelere gideceği bilgisini veren Kirby, ABD haricinde bazı yabancı ve programa ev sahipliği yapan ülkelerin askerlerinin de programa katkı sağlayacağını ifade etti.

Kirby, asker gönderecek olan bu yabancı ülkelerin hangileri olduğunu ise söylemedi. Kirby daha önce yaptığı basın toplantısında 'eğit-donat' programı çerçevesinde 400 Amerikalı eğitmen ve onlara destek olacak birkaç yüz askerin Suriyeli 400 muhalife eğitim vereceğini ve bu sayının bin kişiyi aşabileceğini duyurmuştu.

"IŞİD YOK EDİLİNCEYE KADAR YUMUŞAMAYACAĞIZ"

Öte yandan, geçen hafta Fransa’da yaşanan El Kaide bağlantılı saldırıların ardından pazar günü Paris’te düzenlenen Cumhuriyet Yürüyüşü’ne katılmadığı için eleştirilerilen ABD Başkanı Barack Obama, Beyaz Saray’da İngiltere Başbakanı David Cameron ile düzenlediği basın toplantısında terörizmle mücadele sözü verdi. Obama, “IŞİD yok edilinceye kadar yumuşamayacağız” dedi.

"YEREL TOPLULUKLARIN VE AİLELERİN ÇABASI ÖNEMLİ"

Obama, Cameron'la Oval Ofis'te yaptıkları toplantıdan sonra basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Obama şunları söyledi:

"Paris saldırıları, aynı zamanda El Kaide ve IŞİD gibi terörist grupların terörizme bulaştırmak için kendi ülkelerimizdeki insanları aktif olarak nasıl etkilemeye çalıştıklarının ve desteklediklerinin de altını çizdi. David (Cameron) ve İngiltere, istihbarat paylaşımı ve sınır güvenliğini güçlendirme dahil bu çalışmada güçlü ortaklar olmaya devam ediyorlar. Aynı zamanda ikimiz de istihbarat ve askeri gücün bu sorunu yalnız başına çözmeyeceğini biliyoruz. O yüzden özellikle genç insanları terörizme yönlendirmek için onları radikalize eden, hareketlendiren şiddet içeren aşırılığa karşı koymada stratejiler üzerinde çalışmaya devam ediyoruz. Yerel topluluklar, aileler, komşular, inanç liderleri, bu çabalarda hayati bir rol üstleniyorlar." 

"İSLAMI SAPTIRAN ZEHİRLİ VE FANATİK İDEOLOJİLER VAR"

 Cameron’ın da basın toplantısında, Obama ayrıca Paris’in dışında geçen ay 132’si çocuk 145 insanın öldürüldüğü Pakistan’daki saldırı ve geçen hafta Nijerya’da bir köyde en az 2 bin kişinin katledilmesiyle sonuçlanan olayın üst üste geldiğini hatırlatarak şöyle konuştu: “Neyle karşı karşıya olduğumuzu biliyoruz. Nasıl kazanacağımızı biliyoruz.  Biz, dünyanın en büyük dinlerinden biri olan İslam’ı saptırmak, ihtilaf, terör ve ölüm yaratmak isteyen zehirli ve fanatik bir ideolojiyle yüz yüzeyiz.”