BIST 9.595
DOLAR 32,51
EURO 34,65
ALTIN 2.478,45
HABER /  GÜNCEL

Amerika vizeleri neden durdurdu? ABD yasağı ne zaman biter

AMERİKA ve Türkiye vize vermeyi durdurdu. Peki ABD vize yasağı ne zaman biter? Amerika vizeleri vermeye ne zaman başlayacak sorusuna ABD Büyükelçisinden açıklama geldi. Amerika ile vize krizinin sebebi Metin Topuz isimli şahıs.

Abone ol

ABD vize vermeyi Başkonsolosluk görevlisi Metin Topuz'un tutuklanmasının ardından aldı. Bunun üzerine Türkiye de misille yapıp ABD'deye vize vermeyi durdurdu. Amerika büyükelçiliğinde görevli bir ismin daha FETÖ'cü olduğu belirlenirken o kişinin eşi ve oğlu gözaltına alındı.

Amerika vize vermeyi durdurma kararını bu gözaltılar sebebiyle aldı. Bu konuda açıklama ABD büyükelçisi Bass'dan geldi. Bass şunları söyledi;

"Büyükelçiliğimizin dünkü açıklamasında, göçmen olmayan vize hizmetlerini askıya aldığımızı dile getirdik. Söz konusu askıya alma, Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti'nin ABD Misyonu tesisleri ve personelinin güvenliğine ilişkin taahhütlerini değerlendirirken, Büyükelçilik ve Konsolosluklarımıza gelen ziyaretçi sayısını en aza indirmemize olanak sağlamaktadır. Bizi bu kararı almaya iten durum şöyledir:

ABD vizesi almanın başka yolu var! Amerika vizesi harçları ise...

"Bu yıl ikinci defa olarak geçen hafta, diplomatik misyonumuzun bir Türk çalışanı Türk yetkili mercileri tarafından tutuklanmıştır. Ancak, bu tutuklamanın neden meydana geldiğini veya ne olduğunu ve şayet varsa çalışanımıza karşı olan delilleri, sarf ettiğimiz tüm çabalarımıza rağmen tespit edemedik. Bu personel, kanun uygulama konularında Türk yetkili kurumlarıyla işbirliğini güçlendirme ve Amerikan ve Türk vatandaşlarının güvenliğini temin etme alanında faaliyet gösteren bir bölümde görev yapmaktadır. Üstelik, çalışma arkadaşımızın avukatına erişimine yeterli izin verilmemiştir.

Özellikle rahatsızlık veren nokta ise, görünüşe göre bazı Türk yetkililer, yine sanığı ya da avukatını bilgilendirmeden, bazı gazetelere iddialarla ilgili bilgi sağlamışlardır. Söz konusu gazeteler, çalışanın, misyonumuzun resmi çalışanı sıfatıyla, Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti üyeleri, polisi ya da savcılarıyla kanuni uygulama konularıyla ilgili görüştüğü iddialarını yinelemişlerdir. Açık olmak gerekirse, ABD ile Türkiye arasında kanuni uygulamalar alanındaki işbirliğini güçlendirmek personelimizin göreviydi. Türkiye Cumhuriyeti polisi ile görüşmek ve seyahat etmek işinin rutin bir parçasıydı. Türkiye Cumhuriyeti, çalışanın yasal olmayan herhangi bir faaliyetin içinde olduğunu gösteren herhangi bir bilgi paylaşmamıştır.

VİZESİ OLAN GİDER: Bu, Türk vatandaşlarına yönelik bir vize yasağı değildir. Yeni vize başvurularının değerlendirilmesinin askıya alınmasıdır. Geçerli vizenizin mevcut olması durumunda, ABD'ye hala seyahat edebilirsiniz. Türkiye dışında herhangi bir ABD Büyükelçiliği veya Konsolosluğunda vize başvurusu yapmak isterseniz, yapabilirsiniz. Bu kolay aldığımız bir karar değildir, büyük üzüntüyle aldığımız bir karardır.

ABD VİZE YASAĞI NE ZAMAN BİTECEK?
Vize hizmetlerinin askıya alınmasının insanlara rahatsızlık vereceğinin farkındayız. Uzun sürmeyeceğini umuyoruz, ancak bu konunun çözülmesinin ne kadar süreceğini kestiremiyoruz. Bu süreyi, yerel çalışanlarımızın gözaltına alınma nedenleriyle ilgili her iki hükümet arasında devam eden görüşmeler ve Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti'nin Türkiye'deki tesislerimiz ve personelimizin güvenliğine ilişkin taahhütleri belirleyecektir. Teşekkür ederim."

Peki kimdir bu Metin Topuz neden tutuklandı?

Kimdir bu Metin Topuz? Amerika vizeyi onun için durdurdu