BIST 9.693
DOLAR 32,59
EURO 34,81
ALTIN 2.508,15
HABER /  DÜNYA

Amazon çalışanlarını izlemek için bileklik kullanacak

Perakende satış devi Amazon'un yeni uygulaması olay yaratacak. Amazon, çalışanların el hareketlerini izleyecek bir tür bileklik için iki patent aldı. Zorlayıcı işyeri koşulları nedeniyle eleştirilen şirket bir kez daha tartışmaların merkezinde.

Abone ol

Perakende satış devi Amazon'un yeni uygulaması olay yaratacak. Amazon, çalışanların el hareketlerini izleyecek bir tür bileklik için iki patent aldı. Zorlayıcı işyeri koşulları nedeniyle eleştirilen şirket bir kez daha tartışmaların merkezinde. Şirketin 2016 yılında ABD Patent ve Ticari Marka Ofisi'ne yaptığı başvuru 30 Ocak'ta onaylandı. 

Bileğe takılacak cihaz teorik olarak çalışanların el hareketleri ile stoklardaki ürün arasındaki ilişkiyi izlemek üzere tasarlandı. ‘Bileklik' ya da ‘kelepçe' olarak adlandırılan yeni teknolojinin, farklı ülkelerdeki 70 depoda kullanılması bekleniyor.

TİTREŞİM GÖNDERECEK; Ultrasonik dalga ve radyo yayını ile çalışacak bileklikler ‘dokunsal geribildirim' yöntemini kullanarak, depo çalışanını yönlendirecek. Örneğin yanlış biri kutunun alınması ya da doğru ürüne yaklaşılması durumunda belirli titreşimler gönderebilecek.

Cihaz, çalışanların gerçek zamanlı etkinliklerini izleyebildiği için gizlilikle ilgili ahlaki soruları da beraberinde getirdi. Elektronik kelepçeye benzerliği ve Amazon'un son yıllarda işçilere yönelik tartışma yaratan uygulamalarla gündeme gelmesi de bu eleştirilerin artmasına neden oldu.

AMAZON'UN SİCİLİ TARTIŞMALARI ALEVLENDİRDİ; Perakende devi sürekli daha fazla çalışmaya zorlayan yüksek hedefler koyması, tuvalet molalarını kısıtlaması, paketleme konusunda işçilere ağır kotalar uygulaması nedeniyle sıklıkla eleştiriliyor. Örneğin Kasım 2017'de İngiltere Essex'teki depoya çalışan olarak giren gizli bir muhabir, dakikada en az iki paketleme yapmayan işçilerin kovulma tehlikesiyle karşı karşıya kaldıklarını ortaya çıkarmıştı. Amazon bileklik sayesinde önemli zaman tasarrufu sağlanacağını savunuyor.