BIST 9.525
DOLAR 32,51
EURO 34,73
ALTIN 2.487,91
HABER /  DÜNYA

Amaç, Türkiye’nin önünü kesmek

Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, "Türkiye’nin önünü kesmek, Türkiye’nin bu güzel ve olumlu imajını yıpratmak, zayıflatmak için bir takım çaba...

Abone ol

Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, "Türkiye’nin önünü kesmek, Türkiye’nin bu güzel ve olumlu imajını yıpratmak, zayıflatmak için bir takım çabaların sergilendiğini de hep birlikte görüyoruz" dedi.
Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, Mevlana Üniversitesi’nde düzenlenen “Orta Asya Ülkelerinde Piyasa Ekonomisine Geçiş Sürecinde Karşılaşılan Sorunlar ve Yatırım İmkanları” konulu sempozyuma katıldı. Konuşmasına Konya’nın 5. üniversitesi olan Gıda ve Tarım Üniversitesi’nin kuruluş kararının meclisten geçtiğini ifade ederek başlayan Bakan Yılmaz, yeni kurulacak üniversitenin Konya’nın ekonomik yapısına uygun bir üniversite olacağını ve üniversitenin kurulmasının Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün imzasından geçtikten sonra yürürlüğe gireceğini söyledi.

“TÜRKİYE ÖRNEK ALINAN BİR ÜLKE HALİNE GELDİ”
Türkiye’nin 230 milyar dolarlık bir ekonomiden 786 milyar dolarlık bir ekonomiye ulaştığını kaydeden Bakan Yılmaz, “Türkiye son 10 yılda ekonomiye gösterdiği başarı ve sosyal alanda, demokrasideki ilerlemelerle birçok ülkenin örnek aldığı ülke haline geldi. 3 kattan fazla geliri arttı. Kişi başına gelir 3 bin 500 dolardan 10 bin 500 dolarlara ulaştı. Bir taraftan ekonomiyi büyütürken, bir taraftan da enflasyonun tek haneli rakama düşürdük. Bütçe yapısını toparladı. 10 yıl önce borçların milli gelire oranı yüzde 74’ten yüzde 36’lara düştü. İstikrarı ve güveni pekiştiren Türkiye, faiz oranlarını geriye çekti ve devletin faiz yükünü azalttı” diye konuştu.
Bu süreçte ihracatın 4 kat arttığını da vurgulayan Yılmaz, "İhracat, geçen yıl itibariyle 36 milyar dolardan 152,5 miyar dolara ulaştı. Son 10 yılda Ar-Ge’ye yapılan harcamalar 5 kat arttı. Bütün bunlar Türkiye’nin ekonomideki dönüşümünü gösteriyor. Bu süreç içerisinde bir yönden ekonomiyi büyütürken, diğer taraftan da enflasyonu yendik. Ülkenin adeta kaderi gibi görünen enflasyon, tek rakamlara indi" dedi.
Türkiye’nin mutlak yoksulluğu azaltan bir ülke olduğunu da aktaran Bakan Yılmaz, “Türkiye, ekonomisini büyütürken, sosyal dengeleri de iyileştirdik. Daha iyi gelirini dağıtan, mutlak yoksulluğu azaltan bir ülke oldu. Şu anda 10’uncu Kalkınma Planı’nı, Meclise sevk etme aşamasındayız. Burada da, önümüzdeki süreçte mutlak yoksulluğu Türkiye’nin gündeminden tamamen çıkartmayı hedefliyoruz. Gelişmiş ülkelerde olduğu gibi Türkiye artık mutlak yoksullukla uğraşmayacak, nispi yoksullukla uğraşan bir ülke halinde olacak. Hedefimiz bu" şeklinde konuştu.

“TÜRKİYE’Yİ İSTİKRARSIZLAŞTIRMAK İSTİYORLAR”
Gezi Parkı olaylarına üstü kapalı değinen Bakan Yılmaz, “Son günlerde Türkiye’de gördüğümüz bazı manzaraları, bütün bu başarılarla ilgili olduğunu düşünüyorum. Türkiye hızlı bir şekilde dönüşürken ve konumunu yükseltirken, bu bazı çevrelerin de hoşuna gitmedi. Dünyadaki bazı odakların da hoşuna gitmedi. Türkiye’nin önünü kesmek, Türkiye’nin bu güzel ve olumlu imajını yıpratmak, zayıflatmak için bir takım çabaların sergilendiğini de hep birlikte görüyoruz. Masum meşru bir takım taleplerin de arkasına gizlenerek Türkiye’yi istikrarsızlaştırmak, Türkiye’nin bu başarısını özellikle uluslararası alanda gölgeleme amacıyla birçok çabanın gösterildiğine şahit oluyoruz. Fakat Türkiye güçlü ve tecrübeli bir ülke. Güçlü yönetimi ve güçlü bir lideri olan bir ülke. Bunları da atlatacak durumda ve atlatıyor, yoluna devam ediyor. Kim ne yaparsa yapsın, hangi çabayı gösterirse göstersin, Türkiye doğru politikalarla yoluna devam edecek ve önümüzdeki 5 yılda, 10 yılda çok farklı bir noktaya gelecek. Biz gündelik hadiselerle uğraşıp, gelecek perspektifimizi kaybeden bir hükümet değiliz. Başından beri, hükümet olduğumuz günden beri, planlı programlı hareket etmeye çalıştık. Hep önümüze vizyon, yol haritası koyarak hareket ettik. Rastgele politikalar izlemedik. İlk hükümet olduğumuz günlerden beri hatırlarsanız, acil eylem planlarımız vardı. Yol haritamızı şekillendirerek hükümet olduk" ifadelerini kullandı.
Sempozyuma Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz’ın yanı sıra Konya Valisi Aydın Nezih Doğan, AK Parti Konya Milletvekili İlhan Yerlikaya, Konya Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Fatih Yılmaz, Selçuk Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Hakkı Gökbel, Mevlana Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Bahattin Adam, yerli ve yabancı akademisyenler ile davetliler katıldı.
(İHA)